Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Klaarkomen zonder sperma, is dat wel oké?”

20 november 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben heel tevreden over mijn huidige seksleven, maar ik begin me nu toch wel wat zorgen te maken. Laatst dacht ik namelijk dat ik klaarkwam, maar er kwam helemaal niets uit! Is dat wel normaal? Kan een man klaarkomen zonder sperma?”

– Bas, 38 jaar

Beste Bas,

Ik kan me jouw zorgen best voorstellen hoor. Klaarkomen zonder sperma is niet iets dat je zou verwachten. Het komt inderdaad wel eens voor dat mannen een droog orgasme hebben. Dit is doorgaans niet schadelijk! Ik zal je uitleggen hoe dat precies werkt.

Wat is klaarkomen zonder sperma?

Wanneer een man klaarkomt, zonder dat daarbij sperma vrijkomt, wordt ook wel gesproken van droog klaarkomen, of een droog orgasme. Dit kan voorkomen wanneer het sperma de verkeerde kant opschiet. Normaal wordt het sperma via de plasbuis naar buiten gestuwd, maar in sommige gevallen schiet het sperma de blaas in. Met een moeilijk woord wordt dit retrograde ejaculatie genoemd. Wanneer sperma in de blaas terecht komt, is dit niet schadelijk. Het komt namelijk tijdens het plassen met de urine naar buiten.

“Het is niet schadelijk wanneer sperma in de blaas terecht komt.”

De kenmerken van klaarkomen zonder sperma

  • Weinig tot geen sperma dat vrijkomt tijdens het orgasme.
  • Indien dit vaak voorkomt: mogelijkheid tot onvruchtbaarheid.
  • Troebele urine. Doordat het sperma in de blaas terechtkomt, vindt het later tijdens het urineren zijn weg naar buiten.

Oorzaken van droog klaarkomen

Tijdens het orgasme wordt de opening van de blaas naar de plasbuis gesloten. Soms sluit deze ‘poort’ zich niet (volledig). Daardoor komt het sperma in de blaas terecht. Het gevolg is dat mannen klaarkomen zonder dat ze sperma spuiten. Herhaaldelijk klaarkomen zonder sperma heeft vaak een medische oorzaak, zoals bij suikerziekte of aandoeningen aan de prostaat. Ook operaties aan de buik, bekken of geslachtsorganen kunnen leiden tot een droog orgasme. Soms ligt de oorzaak bij medicijngebruik. Bepaalde geneesmiddelen voor bepaalde hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk kunnen voor droog klaarkomen zorgen. Daarnaast is het bekend dat stress, angst en depressie ook een oorzaak kunnen zijn. In dit geval zal het klaarkomen zonder sperma van tijdelijke aard zijn.

De oplossing

Is er sprake van suikerziekte? Dan kan het helpen om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel onder controle blijft. In het geval van het gebruik van bepaalde medicatie, is het raadzaam om te kijken of het mogelijk is om de medicatie af te bouwen. Doe dit altijd in overleg met een arts.

Let op! Ervaar je iedere keer bij het vrijen een droog orgasme? Dan kan dat gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Raadpleeg in dat geval een arts.

Verder is er eigenlijk niet veel aan te doen. Wel raad ik aan om je zo min mogelijk zorgen te maken en je te richten op datgene waar je van geniet: het gevoel van klaarkomen. Voor veel mannen is dit gevoel compleet bij het zien van een zaadlozing. Probeer daarom ook te genieten van wat je voelt, zonder zichtbare ejaculatie.

Wanneer géén sperma spuiten juist het doel is

Voor sommige mannen is het juist het doel om het gevoel van orgasme te ervaren, zonder dat er sperma vrijkomt. Dit is een fenomeen dat vooral voorkomt binnen de wereld van tantrische seks. Hierbij richt iemand zich puur op het gevoel van het orgasme, zonder dat daar een zaadlozing aan te pas komt. Dit wordt ook wel een energy-gasm of mindgasm genoemd: oftewel: klaarkomen in je hoofd.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

7 reacties

  1. Omdat ik geen goede stijve kan krijgen heeft de huisarts mij door verwezen naar de uroloog.
    De uroloog, die ook mijn pik besneden heeft, gaat mij nu telefonisch advies geven.
    Is dat normaal. Het voelt niet prettig aan.
    Graag reactie,

    1. Beste Dirk,

      Het is inderdaad vanuit de huisarts erg gebruikelijk om bij erectieproblemen door te verwijzen naar een uroloog. Echter, als dit voor jou niet goed voelt zou ik dit zeker bespreekbaar maken. In de eerste plaats is het altijd belangrijk dat jij je op je gemak voelt, zeker bij zoiets intiems en kwetsbaars als jouw seksualiteit.
      Mocht het overigens nog van toegevoegde waarde zijn, raad ik je ook aan om wat te lezen over erectieproblemen. De oorzaken kunnen namelijk erg verschillend zijn over waarom het niet goed lukt een stijve penis te krijgen. Bij veel mannen is de oorzaak psychologisch, bijvoorbeeld door stress of het ervaren van prestatiedruk en faalangst. Je kan eventueel meer lezen over erectieproblemen in onze blogs hierover.

  2. Ik ben 40 jaar geleden gesteriliseerd. Ben inmiddels 73 jaar en kom elke keer met af trekken droog klaar.

    1. Ik ben 45 jaar geleden gesteriliseerd. Ben inmiddels 75 jaar en kom elke keer met af trekken droog klaar. Voordeel is dat ik geen geknoei meer heb met geklieder. Wij leven al 15 jaar als broer en zus. Mijn libido is erg hoog. Mijn hand gaat met regelmaat naar mijn lul. Masturbeer meerdere malen per dag, Inmiddels doe ik het ook naast haar. “ONGEMERKT” ?? dat ik mij aftrek.? ik GEIL de hele dag. Voorafgaande aan het vorige heb ik geen ondergoed aan. Frank en vrij streel ik mijzelf.

  3. Mijn vriend heeft regelmatig een gesplitste orgasme. Zo noem ik het maar, eerst de zaadlozing en later pas het gevoel van klaarkomen. Wel vind hij het een prettiger gevoel als het samengaat. Maar ’t gebeurt ook regelmatig dat hij eerst een zaadlozing heeft en later een orgasme met sperma.

    1. Hoi Es,’
      Mijn ervaring is dat een orgasme gelijktijdig gaat met een zaadlozing met sperma.. Als ik het goed begrijp komt hij vroegtijdig klaar. Dan weer wordt opgegeild en uiteindelijk een orgasme krijgt.
      Heel lang geleden, op een feestje een ietsje oudere vrouw ontmoet. Haar man zat in het leger en vaak van huis. Van het een kwam het ander. Toen zij aangaf dat haar man een week op bivak was stond ik voor haar deur. Om elf uur ’s avonds gereed om genomen te worden. Tot zes uur in de morgen hebben wij liggen neuken. Als ik mij alsnog zou aftrekken kon ik er geen postzegel mee opplakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Seksspeeltjes: je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten, kleuren en modellen. De één nog mooier, eleganter en veelzijdiger dan de ander. Toch blijft het een onderwerp waar voor veel mensen nog wel wat schaamte omheen hangt. En dat is zonde …
2.535 keer bekeken