door seksuoloog Talitha

“Klaarkomen zonder sperma, is dat wel oké?”

20 november 2021

Beste Talitha, ik ben heel tevreden over mijn huidige seksleven, maar ik begin me nu toch wel wat zorgen te maken. Laatst dacht ik namelijk dat ik klaarkwam, maar er kwam helemaal niets uit! Is dat wel normaal? Kan een man klaarkomen zonder sperma?”

– Bas, 38 jaar

Beste Bas,

Ik kan me jouw zorgen best voorstellen hoor. Klaarkomen zonder sperma is niet iets dat je zou verwachten. Het komt inderdaad wel eens voor dat mannen een droog orgasme hebben. Dit is doorgaans niet schadelijk! Ik zal je uitleggen hoe dat precies werkt.

Wat is klaarkomen zonder sperma?

Wanneer een man klaarkomt, zonder dat daarbij sperma vrijkomt, wordt ook wel gesproken van droog klaarkomen, of een droog orgasme. Dit kan voorkomen wanneer het sperma de verkeerde kant opschiet. Normaal wordt het sperma via de plasbuis naar buiten gestuwd, maar in sommige gevallen schiet het sperma de blaas in. Met een moeilijk woord wordt dit retrograde ejaculatie genoemd. Wanneer sperma in de blaas terecht komt, is dit niet schadelijk. Het komt namelijk tijdens het plassen met de urine naar buiten.

“Het is niet schadelijk wanneer sperma in de blaas terecht komt.”

De kenmerken van klaarkomen zonder sperma

 • Weinig tot geen sperma dat vrijkomt tijdens het orgasme.
 • Indien dit vaak voorkomt: mogelijkheid tot onvruchtbaarheid.
 • Troebele urine. Doordat het sperma in de blaas terechtkomt, vindt het later tijdens het urineren zijn weg naar buiten.

Oorzaken van droog klaarkomen

Tijdens het orgasme wordt de opening van de blaas naar de plasbuis gesloten. Soms sluit deze ‘poort’ zich niet (volledig). Daardoor komt het sperma in de blaas terecht. Het gevolg is dat mannen klaarkomen zonder dat ze sperma spuiten. Herhaaldelijk klaarkomen zonder sperma heeft vaak een medische oorzaak, zoals bij suikerziekte of aandoeningen aan de prostaat. Ook operaties aan de buik, bekken of geslachtsorganen kunnen leiden tot een droog orgasme. Soms ligt de oorzaak bij medicijngebruik. Bepaalde geneesmiddelen voor bepaalde hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk kunnen voor droog klaarkomen zorgen. Daarnaast is het bekend dat stress, angst en depressie ook een oorzaak kunnen zijn. In dit geval zal het klaarkomen zonder sperma van tijdelijke aard zijn.

De oplossing

Is er sprake van suikerziekte? Dan kan het helpen om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel onder controle blijft. In het geval van het gebruik van bepaalde medicatie, is het raadzaam om te kijken of het mogelijk is om de medicatie af te bouwen. Doe dit altijd in overleg met een arts.

Let op! Ervaar je iedere keer bij het vrijen een droog orgasme? Dan kan dat gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Raadpleeg in dat geval een arts.

Verder is er eigenlijk niet veel aan te doen. Wel raad ik aan om je zo min mogelijk zorgen te maken en je te richten op datgene waar je van geniet: het gevoel van klaarkomen. Voor veel mannen is dit gevoel compleet bij het zien van een zaadlozing. Probeer daarom ook te genieten van wat je voelt, zonder zichtbare ejaculatie.

Wanneer géén sperma spuiten juist het doel is

Voor sommige mannen is het juist het doel om het gevoel van orgasme te ervaren, zonder dat er sperma vrijkomt. Dit is een fenomeen dat vooral voorkomt binnen de wereld van tantrische seks. Hierbij richt iemand zich puur op het gevoel van het orgasme, zonder dat daar een zaadlozing aan te pas komt. Dit wordt ook wel een energy-gasm of mindgasm genoemd: oftewel: klaarkomen in je hoofd.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

4 reacties op "Klaarkomen zonder sperma, is dat wel oké?"

 • Mijn vriend heeft regelmatig een gesplitste orgasme. Zo noem ik het maar, eerst de zaadlozing en later pas het gevoel van klaarkomen. Wel vind hij het een prettiger gevoel als het samengaat. Maar ’t gebeurt ook regelmatig dat hij eerst een zaadlozing heeft en later een orgasme met sperma.

 • Omdat ik geen goede stijve kan krijgen heeft de huisarts mij door verwezen naar de uroloog.
  De uroloog, die ook mijn pik besneden heeft, gaat mij nu telefonisch advies geven.
  Is dat normaal. Het voelt niet prettig aan.
  Graag reactie,

  • Beste Dirk,

   Het is inderdaad vanuit de huisarts erg gebruikelijk om bij erectieproblemen door te verwijzen naar een uroloog. Echter, als dit voor jou niet goed voelt zou ik dit zeker bespreekbaar maken. In de eerste plaats is het altijd belangrijk dat jij je op je gemak voelt, zeker bij zoiets intiems en kwetsbaars als jouw seksualiteit.
   Mocht het overigens nog van toegevoegde waarde zijn, raad ik je ook aan om wat te lezen over erectieproblemen. De oorzaken kunnen namelijk erg verschillend zijn over waarom het niet goed lukt een stijve penis te krijgen. Bij veel mannen is de oorzaak psychologisch, bijvoorbeeld door stress of het ervaren van prestatiedruk en faalangst. Je kan eventueel meer lezen over erectieproblemen in onze blogs hierover.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid