Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Hoe krijg ik meer sperma als ik klaarkom?”

15 mei 2021,

geschreven door

Beste Talitha, al een poosje merk ik dat er minder sperma is als ik klaarkom. Dit was eerder nooit zo. Ik maak me nu een beetje zorgen. Is het normaal dat de hoeveelheid verandert? En hoe zorg ik er voor dat ik weer meer sperma krijg? 

– Emiel, 37 jaar

Beste Emiel,

Maak je geen zorgen. Het is normaal dat de hoeveelheid sperma bij een zaadlozing varieert. We spreken van ‘weinig sperma’ wanneer na drie dagen onthouding, een zaadlozing minder dan 2 milliliter is. De variatie in volume is afhankelijk van een aantal factoren. Ik zal je hier wat meer uitleg over geven.

Wist je dat… een normale zaadlozing varieert van 2 tot 5 milliliter?

Gezond sperma

Een goede spermakwaliteit is voor veel mannen erg belangrijk. Er zijn veel factoren die de kwaliteit van het sperma kunnen beïnvloeden. Overgewicht – met name veel buikvet – is een belangrijke factor voor een verminderde spermakwaliteit. Maar ook schadelijke stoffen in de lucht, het dragen van te strakke onderbroeken, slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging dragen bij aan minder goed zaad.

Wist je dat… het dragen van los ondergoed leidt tot een lagere temperatuur in het scrotum? Een te hoge temperatuur kan zorgen voor een verminderde spermaproductie.

Een belangrijke factor: stress

Stress kan leiden tot veel verschillende klachten. Zo heeft stress ook invloed op hoeveel sperma jij produceert. De biologische theorie hierachter is, dat wanneer het lichaam in een stress-toestand verkeerd, het meer bezig is met overleven, en minder met voortplanten. Gezond sperma, en zo ook de kwantiteit van het zaad, is namelijk een hele belangrijke indicator voor de vruchtbaarheid. Mannen die in een relatie zitten waarbij de vrouw moeite heeft met het zwanger worden, hebben in veel gevallen minder (bewegelijk) sperma.

Meer sperma: hier moet je op letten

De hoeveelheid ejaculaat die jij hebt bij een zaadlozing, is dus afhankelijk van verschillende factoren die jij zelf in de hand hebt.

Voeding

Voeding is één van de belangrijkste factoren waar je op kan letten om te zorgen voor meer sperma. Het zal je niet verbazen dat het eten van veel groenten en fruit, bevorderlijk is voor het volume van jouw ejaculaat. Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet dat dat rijk is aan vitamine D, calcium, zink, anti-oxidanten en gezonde vetten zoals omega-3, een positief effect heeft op de hoeveelheid sperma. In welke voedingsmiddelen kun je dat vinden?

 • Noten en zaden
 • Citrusvruchten
 • Volkoren- en graanproducten
 • Vis, vooral wilde zalm, kabeljauw, schelvis en schelpdieren
 • Pure chocolade
 • Knoflook
 • Bananen
 • Groenten als broccoli en asperges, en bladgroenten als spinazie en bloemkool
 • Kruiden als ginseng en kurkuma

Wist je dat… transvetzuren zeer slecht zijn voor de kwaliteit én kwantiteit van sperma? Dit zit vooral in fastfood, snoep, koek, chips en roomboter.

Beweging

Beweging is altijd goed. Niet alleen voor het krijgen en behouden van een gezond gewicht, het is ook nog eens gezond voor onze geest. Onderzoek toont aan dat genoeg beweging óók het sperma volume positief beïnvloedt. Mannen die gemiddeld drie keer per week voor minstens een uur lang bewegen, hebben een hogere spermaproductie dan mannen die minder beweging krijgen.

Leefstijl

Naast voeding en beweging, is het gebruik van middelen van invloed op de kwaliteit van het zaad. Roken, het gebruik van alcohol, drugs en medicatiegebruik, kunnen de spermakwaliteit verminderen. Ook kan het leiden tot minder sperma bij de zaadlozing. Het is bekend dat mannen die roken, minder sperma hebben tijdens het klaarkomen dan mannen die niet roken. Ook regelmatig gebruik van drugs als marijuana kan de hoeveelheid verminderen.

Getrainde bekkenbodemspieren

Enkel het trainen van de bekkenbodemspieren zorgt niet voor een grotere spermaproductie. Wat het wel doet, is de spieren sterker maken waardoor je meer controle hebt over je orgasme. Je kunt met getrainde bekkenbodemspieren een orgasme beter uitstellen én een krachtiger orgasme ervaren. Door de kracht is het gemakkelijker om al het aangemaakte sperma te ejaculeren. Daardoor lijkt het alsof je met goed getrainde bekkenbodemspieren meer ejaculeert.

Seks en masturberen

Het klinkt logisch: hoe vaker je een zaadlozing hebt, hoe gebruikelijker het is om minder sperma te ejaculeren. Dat komt omdat jouw lichaam dan te weinig tijd heeft om voldoende spermavocht aan te maken. Ook wanneer je tijdens de seks of het masturberen (te) snel klaarkomt, kan dat leiden tot weinig sperma. Hoe langer je tijdens de seks of het masturberen een orgasme kan uitstellen, hoe meer sperma geëjaculeerd wordt.

Extra hulpmiddelen

Ik raad je sterk aan om je te richten op de bovengenoemde factoren. Er zijn wel middelen verkrijgbaar waarvan wordt beweerd dat ze het volume van sperma zal vergroten. Sommige mannen hebben er baat bij. Ik kan niet garanderen dat het voor jou ook zal werken, maar je kunt overwegen het eens te proberen!

Bekijk ook:

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

6 reacties

 1. Goede midag Talitha
  Ik heb altijd goesting om te vrijen met mijn vrouw maar bij mijn vrouw isdat niet de geval wat is volgens u de oplossing
  Ik doe alles graag tijdens het vrijen maar mijn vrouw niet (alle standjes)
  Dank u wel voor alle info en tips die u deelt om ons te helpen

  1. Dag Mamo,

   Een verschil in seksueel verlangen tussen partners is een veelvoorkomende situatie. Je hebt het erover dat je altijd goesting hebt in seks, maar je vrouw niet. Wat versta jij onder ‘altijd’? Zou jij het liefst iedere dag willen vrijen? En hoe vaak vrijen jullie daadwerkelijk? Het is een goede eerste stap om voor jezelf te bepalen wat voor jou de ideale frequentie aan seks met je vrouw zal zijn. Bespreek dit ook met haar: hoe denkt zij over jullie seksleven, de hoeveelheid seks die jullie hebben etc? Bekijk of jullie een goede middenweg kunnen vinden waarbij jullie alletwee tevreden zijn.

   Indien je vrouw daadwerkelijk een (sterk) verminderd libido heeft, loont het om te ontdekken wat de achterliggende oorzaak is. Dit kan van alles zijn: spanning, stress, slaaptekort, te weinig beweging, ongezonde leefstijl, relationele spanningen, gebrek aan intimiteit, sleur of ziekte/medicijngebruik. Mogelijk is het een combinatie van verschillende factoren. Ga in ieder geval het gesprek met haar aan waarbij je kan aangeven dat je ernaar verlangt om vaker te vrijen (en wellicht meer variatie).
   Ter ondersteuning kan je ook de volgende blogartikelen raadplegen:
   14 redenen waarom vrouwen geen zin in seks hebben
   “Mijn partner wil geen seks meer. Wat nu?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de orgasmekloof en het feit dat vrouwen vaak wat meer moeite hebben om klaar te komen dan mannen. Een goede zaak, vind ik als seksuoloog, maar daardoor zou ook de indruk kunnen ontstaan dat mannen hier …
1.610 keer bekeken