door seksuoloog Talitha

“Hoe heb ik meer verbinding met mijn partner?”

10 december 2022

Beste Talitha, de laatste jaren lijken mijn vriendin en ik in een sleur terecht te zijn gekomen. Alles voelt wat gewoontjes, we hebben niet tot nauwelijks seks en doen eigenlijk ook weinig leuke dingen samen. We leven als huisgenoten onder één dak, maar op emotioneel vlak lijkt het alsof we langs elkaar heen leven. Ik mis heel erg de verbinding met haar en verlang naar meer connectie. Hoe krijg ik weer meer verbinding met mijn partner?

– Elisa, 33 jaar

Beste Elisa,

Een langdurige, gelukkige relatie hebben en houden gaat niet vanzelf. In een relatie zitten betekent investeren, werken aan jezelf én aan jullie verbinding. In de loop der tijd sluipt de sleur er soms wel eens in. De spannende beginfase, waarbij de vlinders door je lijf gieren, alles nog nieuw is en je samen in een bubble leeft, gaat eens voorbij. Verliefdheid gaat over. Het leven gaat door en het kan allemaal op den duur routineus worden. Jullie kennen elkaar immers door en door, hoeven niets meer van elkaar te ontdekken en weten precies van elkaar wat wel en niet werkt. Als je op dit punt bent gekomen, zul je echter toch je best voor elkaar moeten blijven doen. Dit heeft niet alleen met seks, uiterlijk of romantiek te maken. De kern zit in investeren in jullie relatie op dieper niveau, dat zorgt voor meer verbinding en intimiteit.

Wat betekent verbinding voor ons?

Onze hunkering naar verbinding heeft veel te maken met onze natuurlijke hechting, een basisbehoefte waar we mee worden geboren. Zodra we als baby op de wereld komen, zijn we de eerste jaren overgeleverd aan de zorg van onze ouders of verzorgers. Zonder die zorg zouden we het niet redden, ons overlevingsinstinct wordt dan bedreigd. Er ontstaat een soort mechanisme waardoor we onze omgeving en de mensen in onze omgeving gaan scannen: Heb ik verbinding met jou? Ben jij er voor mij? Kan ik op jou rekenen? Die verbinding is veilig voor ons, een teken dat er geen gevaar is. We leren in de loop der jaren steeds meer om op eigen benen te staan, maar dat natuurlijke verlangen naar verbinding en veiligheid blijft. De basis die tijdens jouw eerste levensjaren wordt gevormd, neem je mee in al jouw relaties.

“Een teken van minder verbinding registreert het brein als gevaar of onveilig, waardoor je spanning, stress of angst kan voelen.”

Het kan zo nu en dan voorkomen dat de verbinding minder is of (even) wegvalt. Intern gaat er dan een alarm af: het brein registreert dit als gevaar. We reageren met spanning of stress, raken in paniek, gaan vechten, vluchten of bevriezen. Sommigen doen er dan alles aan om de aandacht weer te krijgen, gaan trekken aan hun partner of reageren erg emotioneel. Anderen worden boos, geïrriteerd, vlakken af of keren in zichzelf. Vaak heeft dit een averechts effect en leidt het tot nog minder verbinding in je relatie.

Investeren in meer verbinding in je relatie

Zoveel mogelijk in verbinding blijven is dus functioneel voor jou, maar ook voor je partner en jullie dynamiek samen. Dat gaat niet vanzelf, maar vraagt om aandacht en investering. Niet alleen kan je meer verbinding vinden in jullie seksleven, maar ook op emotioneel, intellectueel of spiritueel vlak. Ook het samen ondernemen van dingen, en daardoor nieuwe ervaringen gezamenlijk opdoen, draagt bij aan jullie connectie. Je kunt investering in jullie bonding op verschillende manieren. Denk daarbij ook eens na over hoe het in het begin van jullie relatie was. Wat maakte toen jullie (prille) relatie zo spannend en prikkelend? Wat deden jullie samen? Hoe was het in de slaapkamer? Zijn er dingen die jullie nu niet meer doen, maar wel weer zouden kunnen oppakken?

“Seks werkt voor velen verbindend. Besteed hier uitvoerig aandacht aan door tijd voor het voorspel te nemen of te experimenteren met nieuwe ervaringen in de slaapkamer.”

Lichamelijke en seksuele verbinding

Seks en intimiteit speelt voor velen een  belangrijke rol in een romantische relatie. Seks werkt verbindend, al moet je hier ook zeker voor werken. Sleur licht op den duur vaak op de loer. Seks kan dan minder prikkelend en belonend worden, waardoor veel koppels in een langdurige relatie minder vaak seks hebben en ook minder zin in elkaar krijgen. Het vlammetje dient weer aangewakkerd te worden. Begin hiermee laagdrempelig: kus en knuffel elkaar regelmatig. Raak elkaar aan, streel subtiel, heb lichamelijk contact. Dit begint buiten de slaapkamer, maar zorgt voor een verbindende basis.

Ook in de slaapkamer dien je aandacht en tijd voor elkaar vrij te maken. Het voorspel speelt hier een belangrijke rol bij. Wat is nodig om jullie weer op te warmen voor elkaar? Experimenteer tijdens de seks met nieuwe seksstandjes. Werkt het niet? Geeft niets! Al doende leert men en dat samen onderzoeken alleen al werkt verbindend. Dit geldt ook voor het uitproberen van (soft) kinky seks, seksspeeltjes, rollenspellen of elkaar verwennen met een erotische massage. Overweeg bijvoorbeeld eens om speciaal bedachte streeloefeningen, ook wel Sensate Focus oefeningen genoemd, te doen. Deze strelingen zijn bedoeld om elkaars lichaam te (her)ontdekken om te ervaren wat fijn en opwindend is.

Ontdek elkaars erogene zones met deze streeloefeningen (Sensate Focus)

Emotionele verbinding

Een goede, stabiele relatie kenmerkt zich niet alleen met bevredigend lichamelijk contact, maar is tevens voorzien van een sterke emotionele connectie. Communicatie is daarbij de meest essentiële sleutel. Met elkaar kunnen praten vergroot jullie kennis over elkaar, maar versterkt ook jullie emotionele band, doordat er ruimte ontstaat om jullie gevoelens en gedachten met elkaar te kunnen delen. Het creëert die veiligheid waar we naar verlangen, die safe space waarin onze gevoelens er mogen zijn. Voor sommigen is deze vorm van verbinding zelfs nog belangrijker dan het lichamelijke aspect van een relatie. Belangrijk dus om hier aandacht aan te schenken. Ga daarom regelmatig met elkaar in gesprek. Bespreek bijvoorbeeld dagelijks hoe jullie dag was. Zoek meer offline de verbinding, leg mobiele telefoons, tablets of laptops wat vaker weg en breng samen tijd door. Emotionele verbinding kan je ook vinden in het geven van complimenten aan elkaar. Spreek naar elkaar uit dat jullie blij zijn met elkaar, trots op elkaar zijn, etc.

Tip! Ga een diep gesprek aan over jullie relatie en seksleven aan de hand van een erotisch bordspel als Ultiem Verlangen of een kaartenspel. Het vergemakkelijkt niet alleen het gesprek met elkaar over seks, ook zorgt het voor ruimte tot (her)ontdekking op intiem vlak.

Samen dingen ondernemen

Naast lichamelijk contact en emotionele verbinding kunnen jullie ook op ervaringsniveau meer samensmelten. Ga er samen op uit! Onderneem leuke dingen, boek een trip samen, voer een gezamenlijke hobby uit of ga samen de natuur in. Er zijn zoveel activiteiten die jullie met elkaar kunnen doen. Samen ervaringen opdoen werkt echt versterkend en verbindend, dus onderzoek wat jullie samen leuk vinden.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid