door seksuoloog Talitha

De intieme wereld: verschillende soorten intimiteiten uitgelicht

18 april 2021

Intimiteit is veel meer dan seks. Hoewel de main focus vaak ligt op seks als daad of penetrerende seks, zijn er nog veel meer verschillende manieren om intimiteit te beleven. De manier waarop we naar intimiteit streven, kan voor ieder mens weer verschillend zijn. Zo kan de een behoefte hebben aan meer seks, de ander kan meer verlangen naar knuffelen, het geven van complimenten of het voeren van diepgaande gesprekken. Ben jij benieuwd naar hoe we vorm kunnen geven aan intimiteit en welke soorten intimiteiten er zijn? Check dan dit blogartikel.

5 soorten intimiteiten op een rijtje

1. Lichamelijke intimiteit

Bij ‘intimiteit’ wordt al snel gedacht aan de lichamelijke vorm daarvan. Verwant aan seks, maar ook dat aspect is zeer breed. Lichamelijke intimiteit vinden we terug in elkaars handen vasthouden, knuffelen, strelen, lichte aanrakingen en het hebben van seks (in al zijn vormen). Hierbij is penetrerende seks en/of het bereiken van een orgasme echter geen ultiem doel. Een erotische massage, tegen elkaar aanliggen op de bank, elkaar zoenen of vormen van seksueel ‘voorspel’, zoals manuele of orale seks, kunnen minstens zo – soms zelfs meer – bevredigend en verbindend zijn als penetratie.

2. Emotionele intimiteit

Naast lichamelijke intimiteit is emotionele intimiteit een van de belangrijkste sleutels van een goede, stabiele relatie. Hoewel we behoefte hebben aan lichamelijk contact, verlangen we binnen een romantische relatie minstens net zo erg naar een emotionele band. Dit betekent dat we veel waarde hechten aan goede communicatie en het idee willen hebben onze gevoelens met onze partner te kunnen delen. Anders dan in platonische relaties, verstaan we onder emotionele intimiteit ook gesprekken over zaken die we normaal gesproken minder gauw met onze familie of vrienden bespreken. We verwachten van onze partners dat hij of zij ons een luisterend oor kan bieden en open staat voor onze gevoelens. Goede communicatie is hierbij van essentieel belang.

Wist je dat… vrouwen vaak meer waarde hechten aan emotionele intimiteit dan mannen? Soms is deze vorm zelfs nog belangrijker voor ze dan de lichamelijke variant.

Is goede communicatie voor jullie lastig in de relatie? Dan kan een (erotisch) bord- en kaartenspel jullie verder helpen dichter tot elkaar te komen.

3. Intellectuele intimiteit

Intellectuele intimiteit zien we voornamelijk terug in het voeren van gesprekken en discussies, waarbij jij het gevoel hebt je eigen denkwijze, mening en/of visie te kunnen en mogen delen met de ander, zonder je daarvoor te schamen of ongemakkelijk over te voelen. Deze vorm van intimiteit zien we terug in het gevoel jezelf te allen tijde te kunnen zijn, ook als dat betekent dat jij en je partner niet overal dezelfde mening over hebben. Jullie respecteren elkaars denkwijzen en opvattingen.

4. Ervaringsintimiteit

Ervaringsintimiteit betekent eigenlijk: samen dingen doen (ervaren) en letterlijk tijd met elkaar doorbrengen. Wist je dat de meeste mensen meer tijd met hun collega’s doorbrengen dan met hun eigen partner? Het is dus van belang om actief tijd met elkaar door te brengen en samen (nieuwe) dingen ervaren.

Tip! Op zoek naar meer ‘ervaringsintimiteit’? Onderzoek of jullie een gezamenlijke hobby kunnen uitoefenen.

5. Spirituele intimiteit

Hoewel ‘spiritualiteit’ gauw doet denken aan iets bovennatuurlijks of religieus, hoef dat in deze context zeker niet zo te zijn. Natuurlijk kan jij je verbonden voelen met je geliefde als jullie dezelfde geloofsovertuigingen hebben, maar onder spirituele intimiteit doelen we zeker ook op het samen genieten van je omgeving, de natuur of de plekken waar jullie samen zijn. Denk hierbij aan het samen aanschouwen van een zonsop- of -ondergang, in stilte door de natuur wandelen of nieuwe plekken van de wereld samen ontdekken.

Op welke manieren zoek jij de intimiteit graag op? En naar welke soorten intimiteiten verlang jij (nog) meer?

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid