Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“We hebben geen seks meer sinds we ouders zijn. Wat nu?”

22 juli 2023,

geschreven door

Beste Talitha, wij zijn sinds enkele maanden kersverse ouders van ons eerste kindje. Natuurlijk zijn leven we op een roze wolk, maar we merken ook dat ons leven compleet is veranderd. Waar we voorheen een actief seksleven hadden, is het vuurwerk in de slaapkamer ver te zoeken. Sinds we ouders zijn hebben we praktisch geen seks meer. Ik mis dit behoorlijk. Ik ben het gesprek al voorzichtig aangegaan met mijn vriendin, maar het onderwerp wordt gauw van tafel geveegd. Wat kunnen we doen om ons seksleven nieuw leven in te blazen?

– Marten, 33 jaar

Beste Marten,

Het krijgen van een (eerste) kindje is zonder meer een ingrijpende levensverandering. Naast vermoeidheid, constante zorg voor de baby, gebroken nachten en een nieuwe rol die je op je neemt, verandert er vaak ook een hoop in de dynamiek van een relatie. Jullie zijn naast geliefden nu ook vooral ouders en dit kan ook van invloed zijn op het seksuele aspect van jullie relatie.

Geen seks meer als kersverse ouders

Het seksleven van jonge ouders die net een kind hebben gekregen, kan aanzienlijk veranderen en beïnvloed worden door verschillende factoren. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

  • Vermoeidheid: Het verzorgen van een pasgeboren baby vergt veel energie en ouders kunnen snel vermoeid raken. De constante zorg voor de baby kan leiden tot een gebrek aan slaap en verminderde energie, wat het seksuele verlangen en de frequentie kan beïnvloeden.
  • Tijd en prioriteiten: Jonge ouders hebben vaak veel nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen, waardoor er minder tijd en ruimte overblijft voor intimiteit en seksuele activiteit. De zorg voor de baby kan de prioriteiten herschikken en ervoor zorgen dat seksuele activiteiten op de achtergrond raken.
  • Fysieke veranderingen: De bevalling kan lichamelijke veranderingen met zich meebrengen, zoals herstel na een vaginale bevalling dan wel keizersnede, lekkende borsten, een trekkend litteken of een veranderend fysiek uiterlijk van het lichaam na de zwangerschap. Denk hierbij aan los vel, zwangerschapskilo’s, striae etc. Onderschat ook niet de hormonale veranderingen. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen zullen op hormonaal vlak veranderen. Al deze veranderingen kunnen invloed hebben op het comfort en het zelfbeeld van een persoon.
  • Emotionele veranderingen: Het ouderschap brengt vaak intense emoties met zich mee, waaronder vreugde, stress, onzekerheid, paniek, geluk en vermoeidheid. Emoties hebben hoe dan ook invloed op jullie emotionele verbinding en intimiteit, wat weer invloed kan hebben op jullie seksleven.

Seksleven na de bevalling

Door alle fysieke, emotionele en relationele veranderingen verandert er dus hoe dan ook op seksueel vlak van alles. Seks kan anders aanvoelen en dient daarom opnieuw te worden ontdekt. Sommige vrouwen geven bijvoorbeeld aan het orgasme anders te beleven: minder gevoelig of juist meer intens. Ook vaginale droogte, moeite met de opwinding of pijn bij het vrijen kunnen voorkomen. Dit drukt soms een stempel op de seksualiteitsbeleving van beide partners waardoor ook het verlangen naar seks kan gaan veranderen.

Tip! Herontdek jullie seksleven door gebruik te maken van streeloefeningen of het spelen van het spel Ultiem Verlangen.

Boost je seksleven met deze tips

Het is belangrijk om open en eerlijk met elkaar te communiceren over de veranderingen en uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt. We blijven het herhalen, maar praten over jullie relatie, jullie seksleven en jullie verlangens en grenzen blijft te allen tijde van essentieel belang. Bespreek waar jouw behoeften liggen en wees nieuwsgierig naar de verlangens van je partner. Respecteer echter elkaars grenzen. Het kan nuttig zijn om tijd en ruimte te maken voor intieme momenten, zelfs als dat betekent dat er creatieve oplossingen moeten worden gevonden. Het begrijpen en respecteren van elkaars behoeften en het vinden van manieren om intimiteit te bevorderen, zoals knuffelen, kussen en tijd voor elkaar nemen, kan jullie seksleven een boost geven, zelfs in deze nieuwe fase van het ouderschap. Het kan ook belangrijk zijn om geduldig te zijn en te beseffen dat het seksuele leven na verloop van tijd weer kan veranderen en evolueren.

Concrete tips voor als je geen seks meer hebt

  • Communiceren, communiceren, communiceren;
  • Stel je verwachtingen bij en vind seks opnieuw samen uit;
  • Gebruik eventueel glijmiddel bij vaginale droogte;
  • Bouw het rustig op, zoek bijvoorbeeld eerst de intimiteit op via knuffelen, kussen, strelen etc.
  • Plan jullie intieme momenten samen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, binnenkort zal ik een hormoonspiraaltje laten plaatsen. Maar toch heb ik een aantal vragen vooraf en vind ik het erg spannend. Hoe zal het plaatsen precies gaan, en zal mijn partner het nadien tijdens de seks kunnen voelen? Wat kan ik …
1.713 keer bekeken