Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

3.255 keer bekeken

Seks na de bevalling – Alles wat je moet weten!

5 december 2018,

geschreven door

Wanneer je net bent bevallen ben je waarschijnlijk druk bezig met jezelf vinden in je nieuwe rol als moeder en dag en nacht met je kleine wondertje in de weer. Seks staat misschien nog niet heel hoog op het lijstje maar de één is er sneller aan toe dan de ander. Om je goed voor te bereiden nemen wij een aantal belangrijke punten met je door. 

Wanneer seks na de bevalling?

Elke bevalling en elk persoon is anders, daarom is het ook per vrouw verschillend wanneer zij weer toe is aan seks na de bevalling. Er is echter één belangrijke regel: je mag niet meer vloeien.

Tijdens de bevalling is de placenta die groeide in je baarmoeder geboren of verwijderd. Hierdoor is een wond ontstaan in je baarmoeder. Door deze wond verlies je bloed en slijm. Zodra deze geheeld is, zal het vloeien stoppen.

Sommige vrouwen vloeien maar een week, anderen 10 weken. Gemiddeld vloeit een vrouw 6 weken, dus tot die tijd is het verstandig om nog geen seks te hebben. Daarna is normaal gesproken de baarmoedermond goed gesloten, zijn eventuele hechtingen opgelost en is het infectiegevaar verminderd.

Eerste keer seks na de bevalling

Het is een tijdje geleden, je lichaam is veranderd en je weet niet wat je moet verwachten. Het voelt een beetje als de tweede “eerste keer”. Dus pas gerust de tips toe voor bij de echte eerste keer. Zorg ervoor dat je op gemak bent, overhaast het niet en doe het enkel wanneer jij er klaar voor bent.  Er zijn echter een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden.

Voorbehoedsmiddelen

We kunnen het niet duidelijk genoeg zeggen: borstvoeding is geen betrouwbare anticonceptie.  Zolang je uitsluitend borstvoeding geeft en niet menstrueert, is de kans op zwangerschap klein (2 procent). Zodra je de borstvoeding vermindert, kolft, flesvoeding of bijvoeding erbij geeft wordt de kans op zwangerschap groter. Wanneer je weer ongesteld bent geworden ben je ook bij volledige borstvoeding mogelijk weer vruchtbaar.

Dus mocht de volgende baby nog niet op de planning staan, dan is het belangrijk om condooms te gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog andere anticonceptie mogelijkheden tijdens het geven van borstvoeding:

  • minipil ( na 3 tot 4 weken na de bevalling)
  • koper of hormoon spiraaltje (niet eerder dan 6 weken na bevalling)
  • implanon ( na 3 tot 4 weken na de bevalling)
  • prikpil (niet eerder dan 6 weken na bevalling)

Wist je dat…40% van de stellen voor het eerst seks heeft in de 6 weken tot 3 maanden na de bevalling?

Minder snel opgewonden

Door het verhoogd prolactinegehalte daalt de testosteronspiegel, waardoor je minder gevoelig bent voor seksuele prikkels. Tel daar de slapeloze nachten, het tijdgebrek en de constante aandacht die je baby nodig heeft bij op. Logisch dat het langer duurt voordat je lichaam “op gang komt”.  Het is daarom belangrijk veel aandacht te besteden aan het voorspel om in de mood te komen.

Lekkende borsten

Tijdens de seks komt het borstvoedingshormoon oxytocine vrij. Het toeschietreflex is erg handig tijdens het geven van borstvoeding, maar tijdens de seks kan er melk uit je tepels lekken of zelfs spuiten. Niet héél sexy! Belangrijk is dat je “lege” borsten hebt, door te kolven of je baby eerst te voeden voordat je gaat vrijen.

Glijmiddel

Na de bevalling kan je vagina erg droog worden. Dit komt doordat de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen verlaagd is. Dit effect is nog sterker wanneer je borstvoeding geeft. Het is daarom verstandig om glijmiddel te gebruiken tijdens de seks.

Orgasme na de bevalling

Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen. Aangezien je baarmoeder nog gevoelig is na de bevalling, kan klaarkomen anders voelen dan daarvoor. Het kan bijvoorbeeld pijnlijk aanvoelen of lijken op een wee. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Het is volkomen normaal en dit gevoel zal vanzelf weer verdwijnen.

Let op! Als het na een paar weken oefenen nog steeds niet lukt om pijnloos te vrijen, zoek dan hulp bij een bekkentherapeut of seksuoloog.

Omdat je vagina tijdens de bevalling veel te voortduren heeft gehad, kan het zijn dat deze ook wat anders aanvoelt dan voor de bevalling. Niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.  De ene vrouw merkt heel erg dat haar vagina ‘wijder’ is geworden, en heeft dan ook minder gevoel. Een ander kan juist weer meer gevoel hebben in haar vagina, wat weer heel fijn kan zijn tijdens de seks.

Zoals al eerder aangegeven: elk persoon en elke bevalling is anders. Houd er sowieso rekening mee dat je hele lichaam, inclusief je vagina, moet herstellen na de bevalling. Kijk wat voor jou werkt en fijn voelt. Het wordt vanzelf weer als vanouds, maar dit heeft tijd nodig!

Hoe was jouw eerste keer na de bevalling? Deel het met ons in de reacties hieronder!

2 reacties

  1. Sex na de bevalling viel mij heel erg mee. Geen pijn, alleen even wennen!

    Sex nu wij hebben een baby hebben….. dat valt even tegen. Altijd druk en altijd moe. Tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

910 keer bekeken

Geschreven door

Seksuele voorlichting; als het goed is hebben we het allemaal gehad. Papa’s en mama’s gaan heel erg met elkaar knuffelen en dan komt er een baby met de ooievaar. Of de harde piemel van de meneer gaat in de vagina van de mevrouw (*insert kinderstemmet…
910 keer bekeken
2.796 keer bekeken

Geschreven door

De wereld van sextoys is oneindig, net als de mogelijkheden op het gebied van seks. Daar waar je soms even een stevige knuffel nodig hebt, geldt dat ook voor een stevige stimulatie down there. Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij zetten de b…
2.796 keer bekeken