Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Kan het kwaad om te masturberen tijdens zwangerschap?”

15 oktober 2023,

geschreven door

Beste Talitha, ik zit halverwege mijn zwangerschap en buiten het feit dat alles goed met mij en mijn kindje gaat, merk ik dat ik een enorm libido heb! Mijn partner wil niet altijd met mij vrijen, dus ben ik op mijzelf aangewezen. Ik zou dan ook graag willen masturberen en het liefst experimenteren met wat speeltjes. Kan het kwaad om seks te hebben of te masturberen tijdens zwangerschap?

– Marlies, 28 jaar

Beste Marlies,

Hoewel sommige vrouwen (of mannen!) bang zijn dat het schade kan brengen aan het kindje, is het absoluut niet gevaarlijk om tijdens de zwangerschap seks te hebben of te masturberen. Het kindje zit namelijk veilig en afgesloten in de baarmoeder. Een seksspeeltje of penis kan het kindje dus niet schaden.

Seks en masturberen tijdens zwangerschap

Seks of masturberen tijdens zwangerschap kan ertoe bijdragen dat jouw baarmoeder in goede conditie blijft. De baarmoeder is namelijk een sterke spier, dat regelmatig aan- en ontspant. Tijdens het orgasme trekt het ritmisch samen. Het orgasme kan er dus voor zorgen dat jouw baarmoeder in good shape blijft.

Daarnaast kan regelmatig vrijen of masturberen ertoe leiden dat je beschermd blijft tegen een hoge bloeddruk, iets dat onder zwangere vrouwen regelmatig kan voorkomen. Seks of masturberen tijdens de zwangerschap lijkt vanuit dat oogpunt dus zeer gezond.

Wist je dat… jouw orgasme als een zachte, fijne streling kan voelen voor je kindje?

Seksspeeltjes gebruiken tijdens de zwangerschap

Er zijn genoeg seksspeeltjes die je veilig kan gebruiken tijdens je zwangerschap. Een vibrator kan daarbij een prettige keuze zijn, doordat de vibraties van het speeltje een bijkomstig ontspannend gevoel kunnen geven. De trillingen zijn niet schadelijk voor je baarmoeder en kindje, al raad ik het af om te hard, ruig of te diep te werk te gaan.

Tip! Experimenteer eens met een luchtdruk vibrator. Dit is een speeltje waarbij de clitoris subtiel via pulserende luchtdrukgolven wordt gestimuleerd. Het levert een unieke sensatie op en is volkomen veilig te gebruiken.

Richtlijnen bij seks of masturberen tijdens zwangerschap

  • Zorg er altijd voor dat je seksspeeltje schoon is voor gebruik. Zo kan je na ieder gebruik je speeltje reinigen met een toycleaner en het beste is om hem te bewaren op een schone, droge plek of in een toybag.
  • Let goed op van welk materiaal je seksspeeltje gemaakt is. Sommige speeltjes bevatten weekmakers en dat kan schadelijk zijn. Vaak zijn dit zachte, flexibele speeltjes, zoals jelly speeltjes. Het is veiliger om te kiezen voor siliconen, glazen, metalen of ABS speeltjes.
  • Seks en masturberen is tot ver in je derde trimester nog mogelijk. Het is echter beter je te onthouden van penetrerende seks of zelfbevrediging als de vliezen zijn gebroken, als je last hebt van bloedingen of als er sprake is van een placenta praevia. Indien je bang bent voor het breken van de vliezen tijdens of na het vrijen, kan je uit voorzorg ook een condoom gebruiken.
  • Raadpleeg altijd je verloskundige als je niet zeker bent of seksuele stimulatie veilig en verantwoord kan tijdens jouw zwangerschap.

Tips voor een fijn seksleven tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zal je te maken krijgen met een veranderend lijf, dat ongetwijfeld impact kan hebben op jouw seksualiteitsbeleving. Naarmate je kindje groeit, zullen sommige seksstandjes niet of moeilijk uitvoerbaar worden. Gedurende de maanden zullen jij en je partner dan ook best creatief moeten zijn om in de juiste positie elkaar te kunnen blijven plezieren.

Wist je dat… je volkomen veilig glijmiddel kan gebruiken tijdens de zwangerschap? Sommige vrouwen hebben dit echter tijdens hun zwangerschap niet nodig.

Indien je huiverig bent voor penetratie, kan je natuurlijk ook blijven genieten van externe stimulatie aan de hand van manuele of orale seks, of met behulp van een clitoris stimulator. Ook kan het geen kwaad om aan anale seks te doen. Kies je ervoor om na anale penetratie over te gaan tot vaginale penetratie, zorg er dan voor dat de penis eerst gereinigd wordt. Bacteriën uit het darmkanaal kunnen immers vervelende infecties veroorzaken in de vagina.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

4 reacties

    1. Seks is inderdaad veilig tijdens de zwangerschap, tenzij de vliezen reeds zijn gebroken. Ook kan je beter geen seks hebben als er bloed uit de vagina komt, als er sprake is van een soa, wanneer je weeën hebt vóór week 37 of als de gynaecoloog of verloskundige het heeft afgeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik houden veel van elkaar, maar toch hebben we ook de nodige hoog opgelopen ruzies. Deze eindigen dan altijd weer in goedmaakseks. Het voelt alsof dat de beste seks is die we hebben. Hoe komt dat en is dat wel gezond? …
3.706 keer bekeken