Doe jij mee met de MEI MASTURBATIE CHALLENGE 2024?! Check ‘m hier!

“Ik ervaar klaarkomen zonder gevoel. Wat nu?”

27 juli 2019,

geschreven door

Beste Talitha, hoewel ik erg kan genieten van seks, zit ik toch ergens mee. Ik kan wel ejaculeren, maar ik ervaar het klaarkomen zonder gevoel. Dit gevoel heb ik wel eens mogen ervaren, maar nu is het een groot gemis. Hoe kan dit en wat kan ik doen? Ik zou heel graag weer écht kunnen genieten van seks. 

– Luc

Beste Luc,

Het orgasme bestaat eigenlijk uit twee elementen: de lichamelijke reactie en de subjectieve beleving en gewaarwording van het orgasme. Bij mannen zien we dat terug in het ejaculeren (de lichamelijke reactie) en het gevoel van genot en ontlading dat gepaard gaat met de zaadlozing. Wanneer je lichamelijk klaarkomt, maar hier geen genot of gevoel bij ervaart, wordt dat ook wel met een lastig woord een anhedonisch orgasme genoemd.

Wist je dat… je ook kan klaarkomen mét gevoel, maar zonder zaadlozing? Dat wordt een ‘droog orgasme’ genoemd.

Hoe ontstaat een anhedonisch orgasme?

Bij een anhedonisch orgasme is er wel sprake van een zaadlozing, maar ervaart de man geen gevoel. In sommige gevallen druppelt er enkel wat sperma uit, en blijft de typerende ‘ontlading’ uit. Ook vrouwen kunnen lichamelijk een orgasme hebben (samentrekking van de spieren rondom de vagina en anus), zonder gevoel. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Vermoeidheid
 • Emotionele remmingen, zoals gewetensnood, bij verdriet of rouwverwerking
 • Ouder worden (het kan vaker voorkomen bij mensen op leeftijd)
 • Somberheid of depressie
 • Lichamelijke oorzaken als dwarslaesie of diabetes
 • Gebruik van bepaalde medicatie

Klaarkomen zonder gevoel: dit kan je doen

Indien een lichamelijke oorzaak kan worden uitgesloten, is het goed om na te gaan of factoren als emotionele remmingen, depressie, vermoeidheid of leeftijd een rol spelen. Dit soort factoren kunnen te allen tijde een negatieve impact hebben op je seksueel functioneren. Het is dus altijd waardevol om dit aan te pakken.

Zijn er geen duidelijke oorzaken aan te wijzen, maar wens je wel meer gevoel bij het klaarkomen? Dan heb ik een aantal tips voor je.

Je bekkenbodemspieren trainen door middel van kegeloefeningen


Mogelijk kan je meer gevoel ervaren tijdens het orgasme, wanneer de bekkenbodemspieren krachtiger zijn. De bekkenbodemspieren is een spiergroep dat onder andere een rol speelt bij het ophouden van je urine, de kracht van het orgasme, controle over het orgasme en je erectie.

Bij mannen is de belangrijkste bekkenbodemspier de PC-spier. Deze spier kan je door middel van kegeloefeningen trainen, waardoor het orgasme mogelijk krachtiger wordt en daardoor als heftiger wordt ervaren.

Streeloefeningen met Sensate Focus


Fijne seks kan ook prima zonder een spetterend orgasme. Zo kan je alsnog behoorlijk genieten van seks als je aandacht besteedt aan verschillende manieren van vrijen en seks. Streeloefeningen, ook wel Sensate Focus genoemd, kunnen een manier zijn om je lichaam – en/of die van je partner – te (her)ontdekken.

“Zoek naar spannende, sensuele manieren om te genieten van seks, zónder dat een orgasme noodzakelijk is.”

Deze manier van intimiteit kan spannend en sensueel zijn en daarmee een verrijking van je seksleven. Ga samen met je partner – of als je single bent, tijdens het masturberen – ontdekken welke manieren van aanrakingen en stimulatie voor jou alsnog bevredigend zijn.

Ervaar jij geen gevoel bij het klaarkomen en is er een lichamelijke of serieus psychologische oorzaak aan te wijzen? Raadpleeg dan je huisarts.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

  1. Beste Gefferie,

   Je kan mij het beste benaderen via het contactformulier op onze website. Je kan middels dit formulier jouw vragen naar mij toesturen, die ik dan zo spoedig mogelijk voor jou in behandeling zal nemen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, sinds kort heb ik een vriend en we hebben seks. We gebruiken alleen condooms, maar als ik rond en tijdens mijn menstruatie zit, doen we het zonder. Ik dacht namelijk dat dat wel kon. Nu heb ik gehoord dat je toch zwanger kan worden als…
10.167 keer bekeken