Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

3.397 keer bekeken

Glijmiddel: voor, tijdens en na de zwangerschap!

15 november 2017,

geschreven door

Ongeveer de helft van de Nederlandse koppeltjes gebruikt het. Glijmiddel. Voor velen een uitkomst wanneer de vrouw minder (gauw) vochtig wordt, of gewoon om de seks nét even een extra dimensie te geven. Tegenwoordig zijn ook velen soorten op de markt. De keuze is dus reuze. 
Wanneer stelletjes die ene stap willen zetten en er voor kiezen om zwanger proberen te worden, schieten de vragen als paddenstoelen uit de grond. Daarom bespreken we hier hoe je glijmiddel het beste kan gebruiken vóór, tijdens en na de zwangerschap!

Vóór de zwangerschap

Bij te weinig vaginaal vocht kan de seks wat stroef aanvoelen. Niet erg prettig voor zowel haar als hem. Veel vrouwen hebben net even wat meer tijd nodig om goed opgewonden te raken. Bij opwinding stroomt er meer bloed naar de vagina, met als gevolg dat de vagina vochtiger wordt. Een uitgebreid voorspel kan dan uitkomst bieden. We begrijpen natuurlijk dat wanneer jullie actief bezig zijn met het maken van een kindje, voorspel er soms bij in schiet. Glijmiddel zou dan weer erg handy zijn…

Glijmiddel? Niet doen!

Helaas is het niet verstandig om glijmiddel te gebruiken als je zwanger probeert te worden. Vermijd sowieso glijmiddel waar op de verpakking ‘bevat zaaddodende middelen’ staat. Er zijn echter genoeg soorten verkrijgbaar die dat niet vermelden, maar wél schadelijk zijn voor het zaad. In de meeste gevallen komt dat omdat glijmiddel een chemische samenstelling heeft en een onnatuurlijke pH-waarde. Zaadjes kunnen daardoor minder bewegelijk worden. Ze worden traag en kunnen daardoor de reis naar de baarmoeder nog amper maken.

Alternatieven

Sommigen koppels kiezen voor een meer natuurlijk alternatief, zoals olijfolie, massageolie, speeksel, glycerine of plantaardige olie. Ook hierin kunnen stofjes zitten die negatief zijn voor de kwaliteit van de zwemmers. Vermijd daarom liever deze producten. Wat zijn dan wél goede alternatieven? Jullie kunnen er voor kiezen om meer tijd te nemen voor voorspel. Vrij daarnaast vooral op vruchtbare dagen. Een aantal dagen voor de eisprong produceert de vrouw, door hormonale veranderingen, een helder vloeibaar slijm en dat maakt haar wat vochtiger.
Gaat de voorkeur dan toch naar glijmiddel? Gelukkig zijn er opties! Zo kun je kiezen voor Prefert of Conceive Plus. Dit zijn beide zaadvriendelijke soorten glijmiddel.

Tijdens de zwangerschap

Is het eenmaal gelukt, en zijn jullie in blijde verwachting? Dan kan het zeker geen kwaad om de activiteiten in de slaapkamer voort te zetten. Seks is niet schadelijk voor jullie ongeboren kindje, omdat het wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. Het gebruik van glijmiddel is in dit stadium weer veilig, omdat de baarmoeder wordt afgesloten. Glijmiddel kan dus niet bij het kindje komen. Toch zou je kunnen je merken dat glijmiddel niet eens nodig is. Door hormonale veranderingen en meer bloedtoevoer, hebben veel zwangere vrouwen meer vaginale afscheiding. Zeker in de laatste fase van de zwangerschap kan dat sterk aanwezig zijn, omdat het hoofdje van de baby tegen de baarmoedermond drukt.

Na de zwangerschap

Hoewel seks misschien niet het eerste is waar je aan denkt na de bevalling, is seks wel mogelijk vanaf het moment dat de baarmoedermond weer goed gesloten is. Meestal is dit rond de 6 weken na de bevalling. Mochten jullie dus weer zin krijgen in vrijen, houd er dan rekening mee dat de vagina in deze fase droog kan zijn. Hoe komt dat? Omdat na de bevalling de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen verlaagd is. Dit effect is nog sterker wanneer je borstvoeding geeft. En wat doe je dan? Juist! Glijmiddel! Want hoera, het mag weer en het is geheel veilig.

Wat is jouw ervaring met glijmiddel voor, tijdens of na de zwangerschap? Deel het in een reactie hieronder!

4 reacties

  1. Ik ben net gestopt met de pil dus het is nog even spannend wanneer ik regelmatig ongesteld ben, maar had er echt niet bij nagedacht dat we komende tijd moeten oppassen met glijmiddel bij het proberen. Super om dit te lezen!

  2. Ik had geen idee dat zaad traag werd van glijmiddel. Dacht juist dat het alla Verstappen richting de baarmoeder zou vliegen!

    1. Haha, ja P.J. Het klopt zeker dat spermacellen als een speer worden ‘afgeschoten’ uit de penis. Maar zodra het in de baarmoeder van de vrouw komt, gaat het een stuk trager. En wanneer glijmiddel in het spel is, zorgt dat voor nog eens een extra drempel op de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.200.302 keer bekeken

Geschreven door

Masturberen is gezond. Je leert je eigen lichaam ontzettend goed kennen, je hebt de volledige controle over je eigen genot en het helpt je om heerlijk te ontspannen. Daarnaast vermindert het stress, laat het je beter slapen en verbetert het je stemm…
1.200.302 keer bekeken