Een nieuwe relatie is geweldig, totdat… het dat niet meer is. De meeste relaties beginnen heerlijk en gaan in een stijgende of stabiele lijn door. Maar andere relaties laten al snel scheuren zien. Een gezonde relatie zou je energie moeten geven, maar een red flag-relatie zuigt je juist leeg.
Wat zijn red flags? 🚩
Red flags zijn waarschuwingssignalen die aan jou aangeven dat er iets niet helemaal goed zit in de relatie. Een partner die steeds kwetsende opmerkingen of grapjes over je maakt, of een partner die jou nergens bij wil hebben bijvoorbeeld. Sommige red flags zijn crystal clear, terwijl anderen een stuk subtieler zijn. In dit artikel vertellen wij je meer over red flags in een relatie.
Verschil tussen red flags en normale relatie struggles
Elke relatie kent zijn ups en downs. Af en toe een ruzie, argument of meningsverschil hoort er gewoon bij. En dat de een soms iets doet waar de ander niet blij mee is, is ook heel normaal. Maar als we het hebben over red flags, dan hebben we het over ongelijke verdeling, oneerlijke beschuldigingen en gedrag dat echt niet oké is.🚩
Red flags herkennen 👀
Als je partner zich onaardig of raar gedraagt, ben je snel geneigd om het te accepteren. Misschien ga je zelfs geloven dat het wel meevalt of erger nog: dat het aan jou ligt.
Maar red flags wijzen vaak op diepere, structurele problemen in de dynamiek tussen twee partners. Door deze red flags serieus te nemen, kun je jezelf beschermen tegen situaties die schadelijk kunnen zijn op de lange termijn.
Een relatie met red flags is een teken om ermee te kappen, want de kans dat iemand verandert is in zo’n situatie heel erg klein!
Een gezonde relatie bestaat uit wederzijds respect, liefde en begrip. Een relatie vol red flags mist deze belangrijke aspecten.
Voorbeelden van red flags
🚩Jaloezie
Jaloezie komt vaak voor in relaties, maar wanneer het extreme vormen aanneemt, kan je te maken hebben met een red flag. Extreme jaloezie kan namelijk leiden tot controle, wantrouwen en emotionele manipulatie. “Je gaat alweer met je vrienden weg? Dat doe je zeker omdat je niks om mij geeft? Wil je nog wel bij me zijn?”
Vormen van jaloezie die niet meer gezond zijn:
- je partner wil je telefoon controleren
- Je partner wil altijd precies weten waar en met wie je bent (en belt dan vaak ook nog als je daar bent)
- Je partner wordt boos als je (in diens ogen) te veel aandacht aan iemand anders geeft
🚩Verbaal/emotioneel misbruik
Denk hierbij aan constante kritiek, manipulatie, kleineren of het aanpraten van schuldgevoel. Deze vorm van misbruik kan ervoor zorgen dat jouw zelfvertrouwen langzaam afbreekt tot er niks meer over is van wie jij bent en jouw afhankelijkheid groeit. Het kan ervoor zorgen dat je denkt dat je niet zonder je partner kan leven en deze altijd nodig hebt. Daardoor accepteer je het slechte gedrag.
Voorbeelden:
- Je partner bekritiseert je constant en laat je geloven dat je niks waard bent
- Je gevoelens worden altijd gebagatelliseerd: “Je overdrijft, je stelt je aan”
- Je wordt gemanipuleerd met schuldgevoel: “Als je echt van me hield, dan zou je…”
"Je partner laat je geloven dat je niks waard bent."
🚩Fysiek geweld
By far de duidelijkste red flag in een relatie: fysiek geweld. Dit kan variëren van een duw of een klap tot ernstigere vormen van mishandeling. Hoe klein het ook lijkt, fysiek geweld is een keiharde grens die niet overschreden mag worden. Het moet altijd direct een reden zijn om stappen te ondernemen.
Signalen:
- Je partner wordt fysiek agressief tijdens ruzies
- Je voelt je bang om iets te zeggen of te doen uit angst voor geweld
- Je partner gebruikt fysiek geweld en doet daarna of het wel meevalt: “Je dwingt me hiertoe” of “Het was maar een grapje”
🚩Narcisme
Een partner met narcistische trekken kan je langzaam isoleren en je laten twijfelen aan je eigen realiteit. Narcisten hebben vaak een gebrek aan empathie, zoeken constante bevestiging en manipuleren anderen om hun zin te krijgen.
Vormen van narcistisch gedrag:
- Je partner eist alle aandacht en raakt gefrustreerd als je je eigen ding doet
- Je gevoelens en behoeften worden niet erkend
- Alles draait om je partner: jij moet altijd begrip tonen, maar andersom gebeurt dat niet.
🚩Gaslighting
Gaslighting is een manipulatieve tactiek waarbij je partner je aan het twijfelen brengt over je eigen herinneringen, gevoelens en realiteit. Dit kan je langzaam breken en je afhankelijk maken van je partner.
Voorbeelden:
- Je partner ontkent dingen die wel zijn gebeurd: “Dat heb ik nooit gezegd”
- Je wordt weggezet als ‘gek’ of ‘overgevoelig’: “Je verzint dingen”
- Je begint jezelf af te vragen of je dingen verkeerd hebt onthouden
🚩Woedeproblemen
Iedereen wordt weleens boos, maar als je partner snel en extreem boos wordt, kan dat een grote red flag zijn. Zeker als woede gepaard gaat met schreeuwen, dreigementen of agressief gedrag.
Tekenen van ongezonde woedeproblemen:
- Je partner raakt snel gefrustreerd en explodeert bij kleine dingen
- Je voelt dat je op eieren loopt om geen boze reactie uit te lokken
- Er wordt geschreeuwd, dingen kapotgemaakt of er worden dreigementen geuit.
"Je partner raakt snel gefrustreerd en explodeert bij kleine dingen."
Alles waar ’te’ voor staat is niet goed. Gebruik dit ook als een handige vuistregel om te kijken of jouw relatie gezond is of dat je te maken hebt met een aantal red flags.
Wat moet je doen als jij in een red flag relatie zit?
Het herkennen van red flags is één ding, maar ernaar handelen is iets heel anders. De kans is groot dat je veel van je partner houdt en dat het niet zo simpel is als ‘zomaar weggaan’.
Dus, wat kun je doen als je ontdekt dat je in een ongezonde relatie zit?
Maak het bespreekbaar
Praat met je partner en geef aan waar je tegenaan loopt. Wellicht wil je partner ook werken aan een oplossing.
Samen kunnen jullie, met behulp van een professional (zoals een psycholoog of relatietherapeut), werken aan de relatie. Natuurlijk zal je partner aan zichzelf moeten werken, maar het is ook belangrijk dat jij aan jezelf werkt. Zo leer je hoe je jezelf kunt beschermen en kunt herkennen wanneer gedrag gezond of ongezond is. En hoe jij je partner kan helpen met het ongewenste gedrag.
Alleen als jullie allebei 100% inzet tonen, is het mogelijk om er samen sterker uit te komen!
🆘Zoek hulp
Helaas is het vaak niet mogelijk om dit bespreekbaar te maken met je partner, omdat die te veel problemen heeft. Het gesprek aangaan kan dan leiden tot ruzies of zelfs onveilige situaties.
Zoek daarom hulp bij familie of vrienden. Of neem contact op met speciale instanties zoals VeiligThuis of Fier, als jij je niet veilig voelt. Zij kunnen je helpen met vervolgstappen.
Wat is voor jou een echte red flag?