NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik heb last van een nare vaginale geur. Help!”

9 september 2023,

geschreven door

Beste Talitha, sinds enige tijd heb ik last van een onaangename vaginale geur. De geur viel eerst alleen mij op, maar inmiddels heeft ook mijn partner het benoemd. De geur dringt soms zelfs door mijn slipje en broek heen. Ik schaam me kapot en ben bang dan andere mensen in mijn nabije omgeving het ook gaan opmerken. Ik heb geen idee hoe het komt dat mijn vagina zo is gaan ruiken. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat die nare vaginale geur verdwijnt?

– Margot, 36 jaar

Beste Margot,

De vagina zal altijd van nature een (milde) geur en smaak hebben. Helemaal geurloos is dus geen haalbaar doel, al is het zeker ook niet de bedoeling dat er langdurig sprake is van een onaangename vaginale geur. De vaginale geur verschilt van  vrouw tot vrouw, afhankelijk van hormonen, leeftijd en genetische factoren. Verandering van jouw vaginale geur en het ontstaan van een onaangename geur, kan verschillende oorzaken hebben.

vaginale geurtjes

De natuurlijke geur van de vagina

Jouw vagina heeft niet voor niets een wat zure, milde geur en smaak. Dit wordt namelijk bepaald door de pH-waarde. De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is: een pH-waarde van 7 wordt gezien als neutraal (niet zuur, niet alkalisch). Hoe dichter de pH-waarde naar de 0 is, hoe zuurder het klimaat. De vagina heeft van nature een ideale pH-waarde die tussen de 3,8 en 4,5 ligt. Tamelijk zuur dus. Dit is nodig om jouw vagina gezond te houden en jou te beschermen tegen vervelende infecties. Onder dit zurige klimaat kunnen slechte bacteriën namelijk niet of moeilijk huishouden. Verandert de pH-waarde echter, dan kunnen die vervelende bacteriën wél losgaan en nare infecties – inclusief een onaangename vaginale geur – veroorzaken.

Waardoor ontstaat een nare vaginale geur?

Een verstoring van de ideale pH-waarde is dus de boosdoener van veel vaginale klachten, waaronder infecties, jeuk, verandering van jouw vaginale afscheiding en verandering van de vaginale geur. Die verstoorde pH-waarde kan echter door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaken voor jou op een rijtje:

 • Stress;
 • De vagina wassen met (intieme) zeep. Dit is absoluut niet nodig om te doen! De vagina heeft namelijk een natuurlijke zelfreinigende functie;
 • Het dragen van strakke en/of synthetisch ondergoed of kleding;
 • Een verminderde weerstand (denk hierbij ook aan veelvuldig gebruik maken van antibiotica);
 • Medicijngebruik en/of bepaalde aandoeningen of ziekten;
 • Hormonale veranderingen tijdens de natuurlijke cyclus, menstruatie, zwangerschap of overgang;
 • Het gebruik van de pil en met name IUD’s (intra-uteriene-devices, ofwel het spiraaltje);
 • Voeding dat rijk is aan snelle koolhydraten, transvetten en/of suikers;
 • Sperma! Sperma heeft een hogere pH-waarde dan de vagina, namelijk tussen de 7,2 en 7,8.

Wist je dat… tijdens de menstruatie jouw vagina ook anders kan ruiken, door de aanwezigheid van bloed en de natuurlijke verandering van de pH-waarde onder invloed van hormonen?

Vaginale infecties en jouw vaginale geur

Zoals gezegd verhoogt de kans op een vaginale infectie wanneer de pH-waarde is verstoord. Zo kunnen schimmels of bacteriën makkelijker gaan woekeren en leiden tot nare klachten. De candida albicans schimmel is een van de meest voorkomende schimmels die lijkt tot de welbekende vaginale schimmelinfectie. Klachten als jeuk, roodheid, zwelling, witte, brokkelige afscheiding en soms een weeïge vaginale geur zijn menig vrouw bekend. Bacteriële vaginose is ook een veelvoorkomende infectie, waarbij sprake is van een sterke, visachtige vaginale geur. Dit bacteriële ongemak is verder te herkennen aan een toegenomen hoeveelheid vaginale afscheiding, die dunner en grijsachtig wit van kleur kan zijn. De consistentie kan lijken op een dunne melkachtige vloeistof. Anders dan bij een vaginale schimmelinfectie, is bij bacteriële vaginose meestal geen jeuk en (brandende) pijn.

Eerste hulp bij een nare vaginale geur

Als je last hebt van een onaangename vaginale geur, is het in de meeste gevallen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat jouw vaginale flora zich weer gaat herstellen en de pH-waarde weer normaliseert. Hanteer daarbij de volgende tips:

 • Was je vagina enkel met lauwwarm water. Vermijd iedere vorm van zeep, ook intieme zepen waarvan de producent of fabrikant beweert hier voor bedoeld te zijn;
 • Draag goed ademend ondergoed, zoals katoenen slipjes. ’s Nachts kan je ook prima zonder slip slapen. Onthoud: je vagina wil kunnen ademen en houdt niet van een broeierig klimaat;
 • Zorg goed voor jezelf en streef een algeheel welzijn na. Zorg dus goed voor je lijf én geest;
 • Pas waar nodig je dieet aan. Vermijd suikers, snelle koolhydraten en sterk bewerkt voedsel. Ook bepaald voedsel, zoals knoflook, sterke kruiden, cafeïne en alcohol kunnen de geur van je vagina negatief beïnvloeden. Drink voldoende water, nuttig fruit en zorg voor ‘cleane’ maaltijden;
 • Altijd plassen na de seks. Urine heeft een pH-waarde die sterk overeenkomst met die van de vagina. Het neutraliseert de meer alkalische pH-waarde van sperma;
 • Bescherm jezelf tegen soa’s en vrij veilig bij losse seksuele contacten;
 •  Verschoon regelmatig je menstruatieproducten tijdens je ongesteldheid.

Extra tip! Ga bij anale seks nooit van anale penetratie direct over tot vaginale penetratie. Anders kunnen bacteriën in en rondom de anus leiden tot een vaginale infectie.

Bij aanhoudende geurproblemen is het altijd raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Als vrouw hebben we het allemaal wel eens gehoord: het advies om met een spiegel naar je vulva te kijken. Sommigen hebben het meteen tot in detail bestudeerd en anderen hebben het tot op de dag van vandaag nooit gedaan. Schaamte is helaas dan toch vaak de reden…
1.103 keer bekeken