door seksuoloog Talitha

“Ik heb al een tijd geen zaadlozing gehad. Kan dat kwaad?”

23 maart 2019

Beste Talitha, ik ben al een tijd single. Ik sta dus al een poos droog. Ook heb ik de afgelopen periode geen behoefte gehad om te masturberen. Ik vraag me nu wel af of zo’n langere periode geen zaadlozing hebben niet schadelijk is voor het lichaam? 

– Jaimy

Beste Jaimy,

Het kan zeker geen kwaad om voor langere tijd geen zaadlozing te hebben. De energie die normaal gesproken nodig is voor een ejaculatie – en tijdens het orgasme ‘verloren’ gaat – wordt juist opgebouwd. Het kan dus zelfs voordelig zijn om een tijdje niet te ejaculeren.

De voordelen van een zaadlozing

Natuurlijk, een zaadlozing hebben heeft verschillende voordelen. Regelmatig ejaculeren draagt bij aan een betere sperma-conditie en het kan op de lange termijn het risico op prostaatkanker verminderen. Ook heeft een zaadlozing invloed op je mentale gezondheid. Tijdens het ejaculeren komen er verschillende stofjes vrij, die een pijnstillende, rustgevende en gelukzalige werking hebben.

“Regelmatig masturberen, seks hebben en/of ejaculeren draagt bij aan het ontdekken van jouw seksuele identiteit, het zorgt voor een goede sperma-conditie en vermindert de kans op prostaatkanker.”

Verder draagt regelmatig masturberen, seks hebben en ejaculeren bij aan jouw seksuele zelfontdekking. Je leert je lichaam en je seksuele behoeften kennen. Daardoor weet je vaak beter wat je fijn vindt in bed tijdens het vrijen met een partner. Kortom: het draagt bij een essentiële ontwikkeling van jouw seksuele identiteit.

Geen zaadlozing hebben kan geen kwaad

Toch betekent langere tijd onthouding van een zaadlozing niet direct dat je ongezond bezig bent. Sommige mannen kiezen bewust voor een periode van seksuele onthouding, inclusief masturberen. Zij rapporteren in deze periode vaak een toegenomen energie, meer levenslust, creativiteit en productiviteit.

Andere voordelen van seksuele onthouding

 • Erecties kunnen harder terugkomen en langer aanhouden
 • De seksuele energie bouwt zich langer op, waardoor een uiteindelijk orgasme als heftiger wordt ervaren

Ondanks je er bewust voor kiest om voor langere tijd geen zaadlozing te hebben, zal dat geen nadelige gevolgen hebben voor jouw lichaam. De voordelen van een zaadlozing zullen zelfs dan op een bepaalde manier voor jou gelden. Er kunnen namelijke nachtelijke en/of spontane ejaculaties optreden.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

2 reacties op "Ik heb al een tijd geen zaadlozing gehad. Kan dat kwaad?"

 • Mijn vrouw wil net als ik een kind.maar tijdens onze sex .komt er geen zaadlozing.heb daar nooit probleem mee gehad.wat is nu dat probleem.en hoe oplossen.zonder inseminatie

  • Dag Jan,

   Doordat jullie bewust bezig zijn met het proberen om zwanger te worden, kan er een mentale druk ontstaan om te moeten ejaculeren. Zonder ejaculaat immers geen bevruchting.
   Deze (onbewuste) druk kan de opwinding negatief beïnvloeden. Je bent dan eigenlijk meer bezig met het ‘maken van een kindje’ dan daadwerkelijk van elkaar en de seks aan het genieten. De opwinding kan minder worden, waardoor mannen (deels) hun erectie verliezen of moeite krijgen met klaarkomen. Probeer daarom zoveel mogelijk de focus te houden op het seksueel genot, en probeer te voorkomen dat je bezig bent een ‘klusje waar wat druk op zit’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid