Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #4

23 december 2023,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #4.

De vragen in dit blogartikel

  1. Hoe krijg ik een fijn seksleven na seksueel trauma?
  2. Brandend gevoel in eikel bij ejaculatie. Wat betekent dit?
  3. Welke penissleeve en/of voorbindpenis bij erectieproblemen?
  4. Variaties op Doggystyle die minder pijnlijk zijn?
  5. Welk vibrerend eitje mag in combinatie met de NuvaRing?
  6. Haar zin in seks is sinds Covid volledig verdwenen. Wat nu?
  7. Wat betekent het als ik als heteroman naar gay porno kijk?
  8. Ik ejaculeer minder krachtig als voorheen. Wat kan ik doen?

Q&A – Verzamelblog #4

1. “Ik blijf ondanks traumatherapie seks vies vinden. Hoe kan ik een fijn seksleven hebben met mijn partner?”

– Lisette, 41 jaar

Het kan moeilijk zijn om met seksuele aversie om te gaan, zelfs na traumatherapie. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen tempo heeft en dat het oké is om je comfortniveau te respecteren. Neem vooral de tijd om jezelf op dit vlak te leren kennen. Overhaast en forceer niets: ieder heeft zijn of haar eigen tempo nodig om te ontdekken en te begrijpen hoe seks, intieme aanrakingen en stimulaties voor jou werken. Solo-seks is hierbij een fijne eerste stap, zodat je vertrouwd raakt met je eigen lichaam en de kwetsbaarheid ervan. Bouw het vervolgens stap voor stap op met je partner, waarbij communicatie van cruciaal belang is. Deel altijd je gevoelens, angsten, wensen en grenzen met je partner, zodat hij of zij weet wat wel of niet kan of wenselijk is. Wees niet bang je grenzen aan te geven. Ook nodigt dit je partner uit om zelf alles met jou te delen. Dit diept jullie (seksuele) relatie uit. Indien je tegen bepaalde grenzen of blokkades aanloopt en merkt dat sommige manieren van intimiteit (nog) niet haalbaar zijn, verken dan samen andere vormen van intimiteit. Seks is niet alleen beperkt tot geslachtsgemeenschap. Ook zoenen, knuffelen, strelen of intieme gesprekken voeren draagt bij aan jullie intimiteit en kan evengoed bevredigend zijn.

Tip! Blijf altijd goed voor jezelf zorgen, zowel fysiek als emotioneel. Stress en het ervaren van druk kunnen invloed hebben op je seksuele welzijn. Neem de tijd voor ontspanning en selfcare.

Onthoud dat het tijd kost om een zekere mate van seksuele aversie te overwinnen. Ondanks het doorlopen van traumatherapie kan professionele hulp hier zeker nog worden ingezet. Indien je EMDR hebt gehad voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen, bestaat ook de mogelijkheid om EMDR in te zetten bij het blijven ervaren van ongewenste emoties bij seks, waar je juist een gewenste emotie bij wilt ervaren (lust in plaats van walging of weerzin).

2. “Ik ervaar een brandend gevoel in de urinebuis/eikel zodra ik ejaculeer. Wat kan dit zijn?

– Jelle, 49 jaar

Een brandend gevoel ervaren tijdens het ejaculeren kan verschillende oorzaken hebben. Een van die oorzaken kan een infectie van de urinebuis of van de prostaat zijn. Ook diverse soa’s kunnen leiden tot het ervaren van een brandend gevoel tijdens het ejaculeren. Echter, wanneer er sprake is van een infectie zou je algemeen verwachten dat die branderigheid ook buiten seksuele activiteit voelbaar is of tijdens het plassen. Indien het brandende gevoel enkel optreedt tijdens de zaadlozing, kan dit mogelijk duiden op een allergische reactie op het sperma. Bij een sperma-allergie reageert het immuunsysteem op eiwitten in het sperma, wat leidt tot allergische symptomen. Deze symptomen kunnen variëren van milde irritatie tot ernstige reacties, zoals branderigheid, jeuk, zwelling en roodheid op de plaatsen waar het sperma in contact komt met de huid of slijmvliezen.

Als je vermoedt dat je een sperma-allergie hebt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een allergoloog kan allergietests uitvoeren om de diagnose te bevestigen en een behandelingsplan aan te bevelen. Wordt een allergie uitgesloten maar blijven de klachten aanhouden, dan is het eveneens raadzaam om je arts hierover te raadplegen.

3. “Ik heb een erectieprobleem. Kan ik een penissleeve gebruiken en zijn er tips over een stevige voorbinddildo?”

– Pieter, 61 jaar

Het gebruik van een penissleeve kan zeker een optie zijn om in te zetten bij het ervaren van erectieproblemen. Het is echter niet gebruikelijk om een penissleeve te dragen als de penis slap is, omdat ze dan vaak niet goed op hun plaats blijven en niet het beoogde effect hebben wanneer de penis niet stijf is. Wel kan je experimenteren met penissleeves die een licht knellende werking hebben. Deze zorgen ervoor dat bij een erectie het bloed minder makkelijk weg kan stromen, waardoor de penis over het algemeen wat langer hard blijft. Een penisring kan diezelfde werking hebben. Indien de penis met moeite stijf wordt of blijft, kan inderdaad een stevige holle voorbindpenis uitkomst bieden. Sommige modellen zijn voorzien van een harde holle schacht, die perfect ondersteunen bij het verlies van de erectie. Met het harnas kan je de voorbindpenis goed vastzetten en afstellen naar jouw comfort, zodat deze goed blijft zitten terwijl het prettig blijft voelen. Maak het seksuele spel tijdens het gebruik van de voorbindpenis extra gemakkelijk door glijmiddel te gebruiken.

Let op! Maak je gebruik van een penissleeve of voorbindpenis gemaakt van siliconen materiaal? Vermijd dan glijmiddel op siliconenbasis en kies voor glijmiddel op basis van water.”

4. “Zijn er oplossingen/variaties op doggystyle die het minder pijnlijk maken?

– Melanie, 21 jaar

Door de positie waarin doggystyle wordt uitgevoerd, wordt de hoek waarin de penetratie plaatsvindt vaak anders en worden daardoor bepaalde spots in de vagina al dan niet meer geprikkeld. De penetratie komt vaak wat dieper en voor sommige vrouwen betekent dit dat de kans bestaat op het aanraken van de baarmoedermond, een plek wat voor veel dames als gevoelig – dan wel pijnlijk – wordt ondervonden. Met doggystyle kun je echter een hoop variëren om te spelen met de diepte en de hoek van de penetratie:

  • De Flat Doggy. In plaats van op handen en knieën te zitten, kan de ontvangende partner plat op de buik liggen. Dit kan de diepte van penetratie verminderen en de hoek aanpassen.
  • Plaats kussens onder de buik of heupen van de ontvangende partner. Dit kan de hoek van penetratie aanpassen en de diepte verminderen.
  • De ontvangende partner kan staan of leunen tegen een oppervlak, zoals een muur of een meubelstuk. Dit kan de hoek van penetratie aanpassen en de diepte verminderen.
  • Probeer een zijwaartse variant van doggystyle, waarbij de ontvangende partner op hun zij ligt in plaats van op handen en knieën. Dit kan de hoek en diepte van penetratie veranderen.
  • In plaats van de benen wijd uit elkaar te hebben, kan de ontvangende partner de knieën kruisen. Dit kan de hoek van penetratie veranderen en de diepte verminderen.
  • De ontvangende partner kan de knieën spreiden om de hoek van penetratie aan te passen en de diepte te verminderen.

5. “Is er vibrerend eitje die van het juiste materiaal gemaakt is, zodat deze gecombineerd kan worden met de NuvaRing?

– Dyon, 25 jaar

De NuvaRing kan prima in combinatie gebruikt worden met seksspeeltjes die niet gemaakt zijn van siliconen. Het siliconenmateriaal van het speeltje kan namelijk een negatieve invloed hebben op de ring, waardoor de hormoonafgifte verstoord kan raken en de ring daardoor een verminderde werking kan hebben. Echter, je kunt prima voor een bepaalde tijd de NuvaRing uit de vagina verwijderen om te genieten van seksueel plezier. Zorg ervoor dat je de ring niet langer dan drie uur eruit hebt.

Vind je het een onprettig idee om de ring tijdelijk eruit te halen, kies dan voor speeltjes die niet gemaakt zijn van siliconen. In het geval van vibrerende eitjes kan je prima filteren op materiaal, waarbij eitjes gemaakt van kunststof (ABS) goed geschikt zijn.

“Je kunt prima voor een bepaalde tijd de NuvaRing uit de vagina verwijderen om te genieten van seksueel plezier. Zorg ervoor dat je de ring niet langer dan drie uur eruit hebt.”

6. “De zin in seks is bij mijn vrouw sinds haar tweede keer Covid volledig weg. Ze zit plots in de overgang. Het frustreert ons beiden zeer. Zijn hier oplossingen voor?”

– Alex, 51 jaar

Hoewel er enig onderzoek is naar de mogelijke effecten van COVID-19 en/of de vaccinatie ervoor op het hormonale systeem, is het begrip van deze effecten nog in ontwikkeling. Dit neemt niet weg dat jouw vrouw in een leeftijd zit waarbij het niet ongebruikelijk is een hevige hormonale verandering te ondergaan, wat ook wel bekend staat als de overgang. De overgang kan voor beide partners een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van het seksleven en de seksualiteitsbeleving. De overgang is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces bij vrouwen en wordt meestal veroorzaakt door een afname van de ovariële functie en hormonale veranderingen, met name een daling van oestrogeenproductie. De overgang is vaak een langere periode waarin diverse lichamelijke, psychologische alsook seksuele veranderingen merkbaar worden. Het kenmerkt zich eveneens met het optreden van de laatste menstruatie. Deze laatste menstruatie (waarbij zeker een jaar geen bloeding meer heeft opgetreden) wordt ook wel de menopauze genoemd.

“Het uitproberen van nieuwe vormen van intimiteit, zonder de druk van geslachtsgemeenschap, kan de connectie en het verlangen weer doen versterken.”

Het verlies van seksueel verlangen na de overgang is niet ongebruikelijk en kan te wijten zijn aan hormonale veranderingen, fysieke symptomen, en psychologische factoren. Het is essentieel om open communicatie te bevorderen en begrip te tonen. Hormonale therapie, die hormonen zoals oestrogeen aanvult, kan helpen bij fysieke symptomen zoals vaginale droogheid. Het uitproberen van nieuwe vormen van intimiteit, zonder de druk van geslachtsgemeenschap, kan de connectie en het verlangen weer doen versterken. Het aanpassen van levensstijlfactoren zoals gezonde voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement kan ook positieve effecten hebben. Vergeet niet dat ieders ervaring uniek is, dus het vinden van oplossingen moet aangepast zijn aan de behoeften en comfortniveaus van beide partners. Het betrekken van een professionele zorgverlener kan helpen bij het identificeren van specifieke oorzaken en het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelingsplan.

7. “Wat zou het betekenen dat ik als heteroman naar gay porno kijk?”

– Bob, 38 jaar

Het feit dat iemand als heteroman naar gay porno kijkt, kan verschillende dingen betekenen en kan het gevolg zijn van diverse factoren. Seksuele voorkeuren en fantasieën kunnen complex en fluïde zijn, en ze hoeven niet altijd in lijn te zijn met iemands seksuele identiteit. Ongeacht je geaardheid is het heel normaal om nieuwsgierig te zijn naar diverse vormen van seksualiteit en daarom verschillende soorten porno te verkennen. Mensen hebben daarnaast vaak diverse seksuele fantasieën die niet noodzakelijkerwijs overeenkomen met hun dagelijkse seksuele voorkeuren of wat ze in de werkelijkheid zouden willen uitvoeren. Het type porno waar je naar kijkt zegt dus nog niet zoveel over je seksuele oriëntatie. Het kan eenvoudigweg een manier zijn om variatie en opwinding te vinden. Het is ook niet zo gek dat jouw interesses en voorkeuren met de tijd kunnen veranderen. Bij gay porno ligt de nadruk op het plezier van de man. Als (hetero)man is het daarom wellicht makkelijker je hiermee te identificeren. Dat staat dan los van het feit dat de seksuele daad door twee of meer mannen wordt uitgevoerd.

8. “Ik merk dat ik niet meer zo krachtig spuit bij het klaarkomen als voorheen. Wat kan ik doen?

– Leo, 52 jaar

Veranderingen in de kracht of het volume van ejaculatie kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van fysiologische factoren tot levensstijlkeuzes. Zo is het normaal dat de kracht van de ejaculatie met de leeftijd kan afnemen. De spierkracht en de functie van de prostaat kunnen veranderen naarmate mannen ouder worden. Dit heeft onder andere invloed op de hoeveelheid en de kracht waarmee de ejaculatie optreedt. Met het ouder worden komen tevens ook vaker prostaatproblemen voor, waarbij het gebruikelijk is dat oudere mannen kampen met een vergrote prostaat, wat eveneens invloed kan hebben op bepaalde seksuele functies. Hoe hinderlijk dit ook kan zijn, helaas is dit iets wat deels bij het proces van ouder worden hoort.

Echter kun je genoeg invloed proberen uit te oefenen door aandacht te schenken aan je leefstijl. Zorg onder andere voor voldoende hydratatie, voldoende slaap, een voedzaam dieet en doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Maak het echter niet te gek. Overmatig sporten geeft je lichaam stress waardoor het in een overlevingsmodus terecht komt. Dit kan een gezonde seksueel welbevinden juist tegenwerken. Vermijd alcohol, nicotine of andere vormen van drugs en wees alert op eventueel medicatiegebruik. Als je bezorgd bent over veranderingen in je ejaculatie, kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. Ze kunnen eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten en je adviseren over mogelijke oplossingen.

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend Q&A-artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.

Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik merk ongeveer sinds twee jaar nu duidelijk dat ik in de overgang zit. Ik ga hier wisselend mee om. Soms accepteer ik het en denk ik: “Het is wat het is”. Op andere momenten baal ik er stevig van en ondervind ik verschillende klachte…
1.513 keer bekeken