door seksuoloog Talitha

“Haar onzekerheid beïnvloedt ons seksleven. Wat nu?”

4 maart 2023

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al 15 jaar samen en de eerste jaren ging het prima op seksueel vlak. Inmiddels twee kinderen rijker, is mijn vriendin na de zwangerschappen ook wat kilo’s rijker geworden. Haar onzekerheid, maar ook drukte, heeft ervoor gezorgd dat we seksueel uit elkaar gegroeid zijn. Ik zelf houd van spanning en vind stiekem anale stimulatie spannend, maar durf dit niet te bespreken. Haar onzekerheid beïnvloedt dermate ons seksleven dat we beiden blokkeren. Heb je tips om ons seksleven weer nieuw leven in te blazen?

– Arnold, 43 jaar

Beste Arnold,

Een fijn seksleven hebben en behouden vraagt zo op z’n tijd de nodige investering. Het leven is dynamisch, het fluctueert. Zo ook je seksleven, je seksuele wensen en grenzen. In een relatie zijn betekent dan ook altijd blijven ontdekken met elkaar. Op zoek blijven gaan naar de balans waarbij zowel jij als je partner je prettig voelen.

Wat heeft allemaal invloed op jullie seksleven?

Er zijn diverse factoren te bedenken die invloed kunnen hebben op je seksleven:

 • Drukte, stress of het ervaren van een burn- of bore-out;
 • Slaaptekort of (chronische) vermoeidheid;
 • Het hebben van een druk gezinsleven waarbij nog weinig tijd en ruimte over is voor elkaar;
 • Een verminderd welzijn. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn;
 • Een negatief zelfbeeld (bijvoorbeeld onzeker zijn over je lijf);
 • Relationele spanning en/of problemen;
 • Hormonale factoren, zoals het gebruik van hormonale anticonceptie, veranderende hormoonschommelingen of het intreden van de premenopauze en andropauze;
 • Leefstijl factoren! Onderschat de rol van voeding, beweging en het (recreatief) gebruik van alcohol of drugs niet.

Van onzekerheid naar een zelfzeker seksleven

Om jullie seksleven dus spannend en prikkelend te houden, dien je regelmatig de balans op te maken en te onderzoeken wat nodig is om het vuurtje aangewakkerd te houden. De eerste en wellicht meest belangrijke stap die jullie hierin kunnen zetten is: communiceer! Communicatie is in brede zin essentieel voor een gezonde en stabiele relatie. Peil regelmatig bij elkaar hoe het met de ander gaat. Hoe gaat het met jullie als koppel, als gezin? Zijn jullie happy? Zijn er dingen die anders of wellicht beter kunnen?

Maak eerst helder waar de eventuele knelpunten zitten en heb het hier gewoon eens over. Geen enkele relatie is perfect, dus raak niet ontmoedigd van het feit dat dingen anders zouden kunnen. Onzekerheid is een van de meest voorkomende factoren die invloed kunnen hebben op je seksleven. Waar heeft die onzekerheid mee te maken? Is dit iets waar aan gewerkt kan worden? En zo ja, wat is daar voor nodig en hoe kunnen jullie dat als koppel samen aangaan?

Tip! Willen jullie graag seksspeeltjes proberen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan kan een pakket van verschillende toys iets voor jullie zijn.

Van communicatie naar ondernemen

Met enkel praten over jullie seksleven verandert echter nog niet zoveel. Soms is concrete actie vereist. Hebben jullie het beiden erg druk? Plan dan concreet iets in de agenda, zoals een date-avond. Seks inplannen kan ook echt geen kwaad. Het klinkt misschien minder romantisch, maar het draagt wel bij aan jullie intimiteit en verbinding. Overleg samen wat nodig is om naast ouders ook weer geliefden te zijn en doe beiden moeite om hiervoor te werken.

 • Experimenteer bij interesse met het toevoegen van seksspeeltjes in de slaapkamer. Bekijk samen online wat jullie spannend lijkt en bestel gewoon iets (begin niet te duur) om te ervaren of dit iets voor jullie is;
 • Investeer in een algemeen welzijn. Daar hoort een gezonde leefstijl bij. Verdiep je in voedzame voeding, doe aan voldoende beweging en gooi ongezonde leefgewoonten overboord. Dit kan wonderen verrichten voor lichaam en geest. Met wat kilo’s meer of minder is lekker in je vel zitten het meest waardevol;
 • In lijn met bovenstaande kan mindfulness training, yoga of meditatie een mooie aanvulling zijn;
 • Ga voorbij de schaamte: stel je open voor elkaars wensen en grenzen en vindt juist meer verbinding door het hier samen over te hebben en er gewoon mee te experimenteren;
 • Heb aandacht voor haar onzekerheid. Wat heeft zij precies nodig om meer zelfzeker te worden? Het is belangrijk dat dit vanuit haarzelf wordt aangepakt: zij moet zichzelf weer sexy vinden, ongeacht de bevestiging die ze van jou krijgt. Wel kan je haar stimuleren in haar weg naar zelfliefde.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid