NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

Hoe verandert je seksleven met je leeftijd mee?

21 augustus 2023,

geschreven door

Je bent jong en je wil wat, zo luidde ooit het gezegde. Maar ook als je ouder wordt valt er nog genoeg te willen, te verlangen en te genieten. Hoewel een actief seksleven vaak wordt gekoppeld aan jong zijn, kan ik je geruststellen: een fijn en bevredigend seksleven is iets waar we tot op hoge leeftijd van kunnen genieten. Seksueel verlangen kent geen houdbaarheidsdatum waarop het ineens allemaal afgelopen is. Gelukkig maar.

Altijd in beweging

Toch is het wel zo dat seksualiteit zich het hele leven lang ontwikkelt en dus ook vaak verandert met de levensfasen mee. Wat je in je leven meemaakt, of je in een relatie zit of niet, hoe druk je het hebt, hoe fit je je voelt, hoe verliefd je bent, hoe gezond je bent, hoeveel stress of ontspanning je ervaart: dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op je seksdrive en je beleving van seks. En dat zijn allemaal factoren die door je leven heen nogal eens kunnen fluctueren.

Met de levensfasen mee

Wanneer je heel jong bent, ben je (vaak) fysiek fitter en heb je nog weinig seksuele ervaring en een grotere seksuele nieuwsgierigheid. Dit zal je seksuele ervaringen in die fase dan ook kleuren. Wanneer je rond de dertig bent en in het spitsuur van je leven zit, zijn er vaak meer factoren die je afleiden. Ook ervaar je vaak wat meer stress dan in de fase ervoor, waardoor het heel logisch kan zijn dat seks even wat minder hoog op je prioriteitenlijstje staat dan in de fase hiervoor.

Lekkere seks is leeftijdsloos

Naarmate je ouder wordt verschilt het vervolgens enorm per persoon hoe je seksualiteit zich verder ontwikkelt. Waar de een steeds minder verlangen ervaart en dat eigenlijk ook wel prima vindt, ervaren sommige mensen na hun vijftigste bijvoorbeeld weer een complete seksuele opleving. Zo bleek onlangs uit onderzoek dat ouderen steeds seksueel actiever zijn, en jongeren juist minder, aldus het CBS.

Waar de een steeds minder verlangen ervaart en dat eigenlijk ook wel prima vindt, ervaren sommige mensen na hun vijftigste bijvoorbeeld weer een complete seksuele opleving.

Meer emotionele connectie

Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het feit dat ouderen meer vrije tijd hebben dan jongeren die juist in een hele uitdagende en vormende fase van hun leven zitten. Een andere factor die mee kan spelen, is dat jongeren opgroeien in een wereld waarin het beeld dat ze krijgen van seks – o.a. via online porno – zeer uiterlijk- en prestatiegericht is. Dit kan onzeker maken en afschrikken. Ouderen ervaren tussen de lakens juist een verminderde focus op een fysiek ideaalbeeld en prestatiedruk en een grotere focus op emotionele connectie, zintuiglijk genot en nabijheid. Dit kan het plezier in seks aanzienlijk vergroten.

Het lichaam verandert

Natuurlijk is het wel zo dat naarmate we ouder worden, onze fysieke gesteldheid verandert. En dit kan invloed hebben op de manier waarop we ons lichaam en onze seksualiteit ervaren. Op wat voor manier dit zich manifesteert, verschilt per persoon. Sommige mensen zullen merken dat ze zich fysiek wat minder fit voelen, kwaaltjes kunnen zich wat vaker gaan voordoen en het veranderende lichaam kan soms voor onzekerheid zorgen. Ook hormonale schommelingen hebben vaak impact. Zo kunnen vrouwen bijvoorbeeld vaginale droogheid ervaren en mannen meer moeite krijgen om een erectie of orgasme te krijgen.

Sommige mensen zullen merken dat ze zich fysiek wat minder fit voelen, kwaaltjes kunnen zich wat vaker gaan voordoen en het veranderende lichaam kan soms voor onzekerheid zorgen.

Hulp zoeken mag

Al dit soort veranderingen zijn, hoewel oncomfortabel, volkomen normaal. En ze horen – helaas – bij de zegen van het ouder mogen worden. Toch betekent dat zeker niet dat je je er maar bij neer moet leggen dat deze veranderingen het plezier tussen de lakens zullen verminderen. Vaak kan je zelf namelijk best veel doen om er op een goede manier mee om te gaan. En als je medische of fysieke ongemakken ervaart, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij de huisarts of seksuoloog. Vaak zijn er genoeg mogelijkheden om problemen te verhelpen of een fijne manier te vinden om ermee om te gaan.

Maak het bespreekbaar

Een van de belangrijkste dingen is open communicatie met je (bed)partner. Deel met elkaar wat je ervaart, waar je naar verlangt en wat voor veranderingen je misschien waarneemt. Bespreek met elkaar wat het met je doet en hoe je er samen mee om kunt gaan. Omarm het feit dat onze beleving van seksualiteit met ons mee verandert en sta open voor manieren om het samen leuk te maken en te houden, ook als ons lichaam misschien niet altijd meer kan wat het ooit kon. Bijvoorbeeld door te experimenteren met seksuele posities, glijmiddel en verschillende speeltjes. Blijf nieuwsgierig, blijf open communiceren over je wensen en je grenzen en vooral: blijf plezier maken.

Want een ding is zeker: voor genieten ben je nooit te oud.

Succes!

Hulp nodig?

Merk je dat je beleving van seksualiteit met de jaren verandert en loop je tegen problemen aan? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd merk ik als man dat ik tijdens de seks wel het gevoel heb dat ik klaarkom, maar dat ik dan geen zaadlozing heb. Mijn vriendin zegt dat ik last heb van een droog orgasme. Ik ben hier vrijwel onbekend mee en maak me…
2.170 keer bekeken