door seksuoloog Eveline

Mijn partner en ik willen anale seks proberen. Hoe pak ik dat aan?

22 juni 2022 door Eveline

Anale seks: de één vindt het geweldig, de ander moet er niet aan denken. Gelukkig is seks iets wat iedereen voor zichzelf mag ontdekken en beleven. Dus heb je samen met je partner het verlangen om de wereld van anale seks te verkennen, ga dan vooral eens rustig samen ervaren wat jullie prettig vinden en of het iets is waar jullie allebei plezier aan beleven.

Weet je niet hoe je het aan moet pakken? Hieronder een paar tips voor een zo ontspannen mogelijk eerste ervaring.

Neem de tijd om (anaal) te douchen

Voordat je aan anale seks begint, is het belangrijk dat je schoon en fris bent. Natuurlijk is dat bij seks altijd prettig, maar omdat rond de anus bepaalde bacteriën kunnen zitten die tijdens de seks kunnen verspreiden, is het bij anale seks net even wat belangrijker om je hygiëne op orde te hebben. Dat doe je niet alleen door vooral lekker uitgebreid te douchen, maar ook door vooraf een zogenaamde anale douche of klysma te nemen.

Geen idee wat dat is? Simpel gezegd is een anale douche iets wat je inbrengt, waarmee je de endeldarm van binnenuit schoon kunt spoelen, zodat je zeker weet dat er geen ontlasting meer in zit. Zo voorkom je dat je tijdens de seks misschien voor nare geurtjes of vervelende verrassingen komt te staan. Het zal misschien niet altijd nodig zijn. Vooraf naar de wc gaan voor een grote boodschap en goed afspoelen helpt ook al. Zorgen dat je schoon bent, is niet alleen een uiting van respect naar je partner, het maakt dat je zelf ook zelfverzekerd en ontspannen de ervaring kunt beleven. En die ontspanning is bij anale seks nu juist zo belangrijk.

Kies het eerste standje zorgvuldig

Het standje dat je kiest kan, zeker de eerste keer, een wereld van verschil maken in hoe je anale seks ervaart. Als de ontvangende partij verschilt het namelijk nogal per standje hoeveel controle je hebt over de bewegingen, de diepte van de penetratie en hoe ontspannen je het kunt ervaren. Lepeltje lepeltje is een heel fijn standje om de eerste keer mee te beginnen. Dit is namelijk een houding waarin je zelf ontspannen kunt liggen, terwijl je ondertussen je partner heel rustig kunt begeleiden. Bovendien heeft jouw partner zo de handen vrij om jou eventueel ook uitwendig te stimuleren en voor extra genot te zorgen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld alleen klaarkomen via directe of indirecte clitorale stimulatie en dat gebeurt via anale seks nauwelijks, dus zorgen dat ook de ontvangende partij opgewonden is en blijft, is cruciaal voor een fijne ervaring.

Geef je grenzen aan

Anale seks kan in combinatie met clitorale seks bij vrouwen een intens orgasme teweeg brengen, dus experimenteren met een vibrator of ander speeltje kan een goed idee zijn. Ook doggy style kan fijn zijn om te proberen, maar zorg er hierbij wel voor dat de ontvangende partner de andere partner goed begeleidt. Geef aan als het pijn doet en houd eventueel je hand erbij om te zorgen dat de penetratie voorzichtig plaatsvindt. Geef goed je grens aan en laat je niet leiden door wat je denkt dat normaal is of wat je denkt dat anderen doen. Hoe diep de penetratie moet plaatsvinden om de seks prettig te laten zijn, verschilt nu eenmaal van persoon tot persoon. Dus doe het vooral rustig aan en luister naar je eigen lichaam.

Geef goed je grens aan en laat je niet leiden door wat je denkt dat normaal is of wat je denkt dat anderen doen.

Neem de tijd om te wennen

Het gevoel dat bij anale seks komt kijken, dat is vrijwel altijd even wennen. Dat komt simpelweg doordat de anus een sluitspier is waarvan we gewend zijn dat we die juist niet zomaar moeten ontspannen. Maar voor anale seks is het nu juist wel belangrijk dat die sluitspier ontspant. En dat kan in het begin nog wel wat geduld en oefening vergen. En het kan in het begin ook wel een beetje gek aanvoelen dat je via die weg iets naar binnen voelt gaan. Haast je daarom vooral niet en neem de tijd voor het voorspel en om alles rustig te verkennen. Hoe meer je gewend raakt aan het gevoel en jezelf de vrijheid en overgave gunt om het gevoel te ontvangen, hoe meer je er waarschijnlijk van zult genieten. Schroom dan ook niet om het in kleine stapjes te proberen. Geef het aan als het pijn doet en doe het rustig aan.

Zorg voor de juiste tools

Van anale seks kun je niet zwanger worden, maar dat betekent niet dat je geen soa kunt oplopen. Zorg dus dat je altijd een condoom gebruikt of dat jij en je partner je regelmatig laten testen. Je hebt condooms die speciaal voor anale seks gemaakt zijn. Deze zijn wat dikker dan normale condooms, omdat ze bij anale seks iets gemakkelijker zouden kunnen scheuren. Gebruik je een condoom bij de anale seks en wil je daarna ook vaginale seks hebben? Gebruik dan altijd een nieuw condoom. Anders kunnen er namelijk bacteriën uit de anus in de vagina komen en dat kan voor infecties zorgen. Gebruik naast een condoom ook glijmiddel. De anus raakt tijdens de seks namelijk niet van nature bevochtigd, zoals de vagina. Maar: gebruik glijmiddel niet om de anale seks te forceren als je eigenlijk niet ontspannen genoeg bent. Het is echt bedoeld als hulpmiddel om de seks net even wat soepeler te laten gaan.

Communicatie is key

Misschien wel het allerbelangrijkste bij het uitproberen van anale seks is: communicatie. Geef aan wat je lekker vindt en wat niet en zeg duidelijk ‘stop’ als het pijn doet. Ga niet over je eigen grenzen heen om je partner te plezieren en push jezelf niet voorbij je eigen pijngrens omdat je denkt dat je er ‘even doorheen’ moet. Je lichaam is er namelijk heel goed in om pijnlijke ervaringen op te slaan en dat zorgt er alleen maar voor dat je de volgende keer nog meer moeite zal hebben met ontspannen. Voel je ook niet verplicht om het door te zetten ook al heb je er bij nader inzien toch geen zin in, omdat je denkt dat je bij jouw partner verwachtingen hebt gewekt. Voor je grens aangeven is het nooit te laat. Het belangrijkste is dat anale seks voor jullie allebei een fijne, opwindende ervaring is. Kijk dus vooral wat voor jullie samen werkt en geniet van de ontdekkingsreis.

Succes!

Hulp nodig?

Zou je partner wel meer willen experimenteren dan jij? Of juist andersom? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog jullie helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Reageer

Over Eveline

Eveline Stallaart is seksuoloog en psycholoog en heeft haar eigen praktijk in Amsterdam: ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health). Ze is onder andere bekend van RTL Boulevard en tv-programma Married at First Sight waar ze vaste expert is. Daarnaast schrijft ze voor verschillende magazines en kranten en is ze te horen in talloze podcasts. Eveline is ook Brand Ambassador voor EasyToys, ze schrijft artikelen voor ons magazine en geeft advies bij problemen op het gebied van seks en intimiteit.

Gerelateerde berichten

Een reactie op Mijn partner en ik willen anale seks proberen. Hoe pak ik dat aan?

  • Beste Eveline,

    Prima stuk geschreven maar wat een klare onzin over het feit van klaarkomen!!
    Lees: ‘Vrouwen kunnen bijvoorbeeld alleen klaarkomen via directe of indirecte clitorale stimulatie en dat gebeurt via anale seks nauwelijks, dus zorgen dat ook de ontvangende partij opgewonden is en blijft, is cruciaal voor een fijne ervaring.’
    Waarschijnlijk is het bij veel vrouwen zo maar zeker niet bij alle en om dat dan hier algemeen neer te zetten bij het eerste keer ontdekken van anaal… Dat vind k hoogst merkwaardig.

    Maar doe er vooral mee wat je wilt.. k ga een andere blog zoeken iig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid