NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik ervaar pijn tijdens het vrijen. Help!”

1 augustus 2020,

geschreven door

Beste Talitha, seks is voor mij soms echt onmogelijk, doordat ik vaak pijn bij het vrijen ervaar. Dit maakt mij erg onzeker en bovendien leidt het tot frustraties bij zowel mij als mijn partner. Ik zou zo graag weer meer willen genieten van seks, zonder pijn. Wat kan ik doen om een fijner seksleven te hebben?

– Janette

Beste Janette,

Pijn bij het vrijen, ook wel dyspareunie genoemd, is een van de meest gehoorde seksuele klachten onder vrouwen. Het ervaren van pijn kan zeer belemmerend werken in de slaapkamer. Het kan zelfs zo bepalend zijn dat seks wordt vermeden. Dit heeft niet alleen invloed op je eigen seksualiteit, maar vaak ook op de seksbeleving van een partner. Om ervoor te zorgen dat je zonder pijn kan genieten van seks, is het verstandig te onderzoeken wat de onderliggende reden is van het ervaren van pijn.

Pijn bij het vrijen: de oorzaken

Pijn bij het vrijen kan op verschillende manieren worden ervaren. Zo kan een vrouw dit ervaren rondom of aan het begin van de vagina-opening (oppervlakkige dyspareunie) of dieper gelegen in de vagina (diepe dyspareunie).

Onvoldoende opwinding

Oppervlakkige dyspareunie kan optreden als er sprake is van onvoldoende opwinding, waarbij de vagina nog niet voldoende vaginaal vocht heeft aangemaakt. Tijdens de seksuele opwinding stroomt er bloed richting de vulva, waardoor er een druk ontstaat op de bloedvaten in de vagina-wand. Hierdoor wordt de vagina vochtiger. Dit vocht is nodig om penetratie zo soepel en comfortabel mogelijk te laten verlopen. Als de vagina nog (te) droog is, kan dat leiden tot een stroeve, pijnlijke wrijving.

“Bij onvoldoende opwinding kan er sprake zijn van vaginale droogte en/of dat de vagina nog niet diep genoeg voor penetratie is.”

Tevens kan onvoldoende opwinding ook leiden tot het ervaren van diepe dyspareunie. Als een vrouw nog niet voldoende opgewonden is, kan het zijn dat de vagina nog niet diep genoeg is om pijnloos een penis of speeltje in ontvangst te nemen. Een vagina is in rust-toestand 7 á 8 cm diep. Bij opwinding kan deze diepe tot zeker het dubbele verlengd worden, waardoor er een penis in erectie in past. Bij onvoldoende opwinding kan het zijn dat de maximale diepte nog niet is bereikt, waardoor penetratie pijnlijk wordt doordat een penis mogelijk tegen de baarmoedermond stoot.

Vaginisme

Veel mensen verwarren vaginisme met pijn bij het vrijen. Vaginisme betekent dat de bekkenbodemspieren, die rondom de vagina liggen, onwillekeurig aanspannen. Dit kan ertoe leiden dat de vagina-opening deels of geheel wordt afgesloten, waardoor iets vaginaal inbrengen pijnlijk is of zelfs onmogelijk wordt.

Dyspareunie: andere oorzaken

Naast onvoldoende opwinding en/of vaginisme kan dyspareunie ook het gevolg zijn van andere oorzaken. Denk hierbij aan:

  • Een infectie, zoals een vaginale infectie (bijvoorbeeld een schimmelinfectie), urineweginfectie of andere ontstekingen van de vulva en/of vagina;
  • Het hebben van een soa, zoals herpes genitalis of chlamydia;
  • Littekenweefsel;
  • Vulvodynie, een chronische klacht dat gepaard gaat met pijn bij de vulva of vagina-opening.

Wist je dat… diepe dyspareunie ook kan wijzen op endometriose?

Zo pak je pijn bij het vrijen aan

Afhankelijk van de onderliggende reden, zijn er diverse dingen die je kan doen. Zo kan je bij onvoldoende opwinding de aandacht richten op een uitgebreid voorspel. Neem goed de tijd om op te warmen. Doorgaans hebben vrouwen 20 tot 30 minuten de tijd nodig om volledige opwinding te bereiken.

Ook kan je bij het blijven ervaren van diepe dyspareunie, ontdekken of andere seksposities uitkomst bieden. Bij sommige standjes vindt diepe penetratie makkelijker plaats, waardoor je sneller pijn kan ervaren. Experimenteer met diverse standjes om te ontdekken welke posities al dan niet prettig aanvoelen en minder diepe penetratie mogelijk is.

Andere oplossingen

  • Gebruik glijmiddel bij onvoldoende vaginaal vocht. Probeer je echter eerst te focussen op voldoende voorspel en zie glijmiddel meer als een quick fix;
  • Train de bekkenbodemspieren bij een vaginistische reactie of ’train’ de vagina aan de hand van een dildo-setje.
  • Raadpleeg je huisarts bij (onverklaarbare) infecties en/of branderige pijn bij aanraking.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vraag gaat over het mannelijke orgasme. Het is een wat minder bekend probleem, maar ik heb moeite met klaarkomen. Zowel tijdens penetratie als bij orale seks of als mijn vriendin mij aftrekt, lukt het me eigenlijk niet. Aan mijn v…
1.904 keer bekeken