Beste Talitha, sinds een tijdje heb ik last van bloedingen tijdens de seks met mijn vriend. Heel vervelend, want het bevordert nou niet bepaald ons seksleven. Hoe kan het dat ik deze contactbloedingen heb en wat kan ik eraan doen?
– Marlieke
Beste Marlieke,
Contactbloedingen komen regelmatig voor. Veel vrouwen hebben er wel meer dan eens last van. In de meeste gevallen is dit vrij onschuldig, al kan het inderdaad best vervelend zijn en het seksueel plezier doen verminderen.
Wat is een contactbloeding?
Een contactbloeding is een vaginale bloeding die tijdens of direct na het vrijen optreedt, terwijl er geen sprake is van een menstruatie. Dit bloedverlies kan variëren van enkele druppels bloed of spotting tot bloedingen die vergelijkbaar zijn met bloedingen als je ongesteld bent. Soms kan een contactbloeding gepaard gaan met pijn in of rondom de vagina, tijdens of na het vrijen.
Waardoor ontstaan contactbloedingen?
Er zijn verschillende oorzaken te bedenken voor het verliezen van bloed tijdens het vrijen. De meeste oorzaken zijn onschuldig van aard.
Vaginale wondjes
Soms ontstaat een bloeding als er sprake is van wondjes in of rondom de vagina. Deze wondjes kunnen ontstaan door vaginale droogte of bij (te) ruwe penetratie. Zorg in dat geval voor een voldoende vochtige vagina, voordat je overgaat tot penetratie. Dit betekent dat je voldoende opgewonden dient te zijn. Dit bereik je het beste wanneer je ruim de tijd neemt voor het voorspel. Als een contactbloeding door een vaginaal wondje is ontstaan, merk je dat de bloeding verdwijnt wanneer het wondje verdwenen is. Indien je contactbloedingen blijft houden, kan er sprake zijn van een andere oorzaak.
Tip! Indien de vagina niet vochtig genoeg wordt of blijft bij voldoende opwinding, kan het gebruik van glijmiddel een hulpmiddel zijn.
Een infectie of soa
In sommige gevallen kan een vaginale infectie of soa de onderliggende reden zijn van bloedverlies tijdens de seks. Zo kan bij chlamydia sprake zijn van contactbloedingen. Ook ontstekingen aan de baarmoederhals of -mond kunnen leiden tot vaginaal bloedverlies. Neem bij vermoedens van een soa of infectie contact op met jouw huisarts. Een uitstrijkje kan dit al dan niet uitsluiten.
Kwetsbare baarmoedermond
Sommige vrouwen hebben een gevoelige baarmoedermond. Dit komt vaak voor als de binnenste bekleding van de baarmoederhals en – mond naar buiten is gekeerd. Met een lastig woord wordt dit ectropion van de baarmoederhals genoemd. De binnenkant is vaak slijmeriger en gevoeliger, dat makkelijker begint te bloeden bij aanraking. Dit is een onschuldige ‘aandoening’, die in de meeste gevallen vanzelf weer overgaat. Bij aanhoudende contactbloedingen door ectropion, kan een gynaecoloog een stukje van de baarmoedermond ‘bevriezen’, waardoor de bloedingen worden gestelpt.
Let op! Bij contactbloedingen is een zeer kleine kans op de aanwezigheid van onrustige op kwaadaardige cellen. Een uitstrijkje en eventueel verder gynaecologisch onderzoek geeft dan uitsluitsel.
Het gebruik van de pil
Het gebruik van hormonale anticonceptie, zoals de pil of een hormoonspiraaltje, kan jouw natuurlijke hormoonhuishouding compleet verstoren. Dit kan leiden tot onvoorspelbaar bloedverlies en/of contactbloedingen. Vaak verdwijnt deze onschuldige bijwerking in verloop van tijd, maar sommige vrouwen blijven er last van hebben. Indien dat het geval is, kan je overwegen om over te stappen op een hormoonvrij alternatief.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.