Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Last van vaginale droogte. Waardoor komt dit?”

14 januari 2023,

geschreven door

Beste Talitha, al enige tijd heb ik last van vaginale droogte. Eerst dacht ik dat dit kwam doordat ik misschien niet genoeg opgewonden raakte van mijn partner, maar ook als ik echt zin heb in seks, blijft mijn vagina droog. We gebruiken vaak glijmiddel, maar alleen al door het opmerken van mijn vaginale droogte, voelen zowel ik als mijn vriend ons onzeker. Hij denkt dat ik hem niet sexy vind, ik denk dat er iets mis is met mij. Waar komt die droogte toch vandaan?

– Sascha, 29 jaar

Beste Sascha

Vaginale droogte is een van de meest gehoorde seksuele klachten onder meiden en vrouwen. Vaak wordt gedacht dat dit een teken is van onvoldoende seksueel opgewonden zijn, maar dikwijls spelen er andere factoren een rol. Het is fijn om te weten hoe dit werkt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner om onzekerheid tegen te gaan.

Het vochtig worden van de vagina

Van nature maken de baarmoederhals en de vaginawand vocht aan, om ervoor te zorgen dat de slijmvliezen van de vagina soepel langs elkaar bewegen wanneer jij zelf in beweging bent. De mate waarin je vagina vocht aanmaakt, varieert echter per vrouw. Ook kan het van verschillende factoren afhangen zoals hormonen, het moment van je cyclus, voeding en ziekte/medicijngebruik. Het ‘nat’ worden van de vagina wordt daarnaast vaak in één adem genoemd met seksueel opgewonden zijn. Bij seksueel verlangen en een toenemende mate van seksuele opwinding, stroomt er meer bloed richting de geslachtsdelen. Door die verhoogde bloedtoevoer, komt er meer druk te staan op de bloedvaten in onder andere de slijmvliezen van de vagina. Omdat bloed van nature voor een deel uit vocht bestaat, wordt als het ware door de druk een deel van dat vocht door de wanden van de vagina geperst. Het werkt eigenlijk als een soort zweetreactie. Naast dit natuurlijke mechanisme bevat de vagina ook diverse klieren die vocht aanmaken tijdens de opwinding. Dit zijn de kliertjes van Bartholin en Skene. Door de productie van vaginaal vocht bij opwinding is jouw vagina voorzien van een natuurlijk glijmiddel waardoor het vrijen en/of penetratie soepel verloopt.

Oorzaken van een vaginale droogte

Toch merken veel dames tijdens de seks dat de vagina niet of niet voldoende vochtig wordt. Lichamelijk gezien kan dit een uiting zijn van onvoldoende opwinding, maar het kan ook hormonale redenen hebben. Zo heeft het slikken van de pil of het gebruik van hormonale anticonceptie invloed op de productie van vaginaal vocht, alsook dames in de overgang krijgen gemiddeld vaker te maken met vaginale droogte. Ook de hormoonschommelingen bij een natuurlijke cyclus, ziekte en/of het gebruik van medicatie, zoals antidepressiva, kunnen ervoor zorgen dat jouw vagina minder makkelijk vochtig wordt.

Vaginale droogte: vaak een mentale oorzaak

Hoewel in eerste instantie vaak wordt gedacht dat de vrouw in kwestie ‘gewoon niet opgewonden genoeg is’, zijn er vaker mentale redenen te bedenken waarom de vagina niet vochtig genoeg wordt. Stress is wat dat betreft een echte moodkiller en funest voor veel lichamelijke én seksuele functies. Zowel bij acute stress als chronische stress verkeert jouw lichaam in een overlevingsmodus, waarbij het bezig is met vechten, vluchten of bevriezen. Zie je lichaam als een machine: bij gevaar of stress gaat het alles op alles zetten om te overleven. Alle energie gaat naar de vitale organen die nodig zijn om in leven te blijven. Een goed seksueel functioneren is in zo’n geval van ondergeschikt belang. Bij vrouwen uit dit zich dan onder andere in een verminderd libido, een droge vagina en/of moeite met klaarkomen.

“Bij gevaar of stress gaat alle energie gaat naar de vitale organen die nodig zijn om te overleven. Een goed seksueel functioneren is in zo’n geval van ondergeschikt belang.”

Ook gekweld worden met remmende angstgedachten zit een goede seksuele opwinding behoorlijk in de weg. Het seksueel functioneren is altijd een uiting van een goede samenwerking tussen lichaam en geest. Ook al werkt jouw lichaam volledig naar behoren, als jouw mind met hele andere, mogelijk negatieve, dingen bezig is, heeft dat vaak een merkbare impact op de seksualiteit. Ben je angstig, onzeker, pieker je veel of voel je je somber? Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom jouw vagina niet goed nat wordt. Hoe aantrekkelijk jij je partner ook vindt en hoe opgewonden je ook denkt te worden van je partner, bij afleidende gedachten en/of stress werkt de vagina simpelweg niet mee.

De beste tips bij vaginale droogte

Investeer in goede selfcare. Zorg voor voldoende (nacht)rust, zorg goed voor je lijf door het goed te voeden met een voedzaam dieet, voldoende water en beweging. Niet alleen werkt dit fijn voor je lijf, ook je geest wordt hier erg gelukkig van. Af en toe ontprikkelen is belangrijk om te herstellen van een drukke werkdag of -week. Zeker in een maatschappij waarin alles vlug en gejaagd gaat. Plan dus af en toe me-time in en onderneem dingen die voor jou ontspannend werken.

Werk daarnaast ook aan een gebalanceerde geest. Iedereen ervaart gevoelens als angst, onzekerheid, verdriet of woede. Dit is volkomen menselijk. Probeer bewust te zijn van de gedachten die deze emoties aansturen en daag die gedachten eens uit. Niet alles wat je denkt hoeft een feit te zijn. Ga bij angstgedachten dus het dialoog met jezelf aan. Hoe geloofwaardig is die angstgedachte eigenlijk? Zijn er bewijzen voor die gedachten, of kan ik de situatie ook op een andere manieren interpreteren? Hoe meer je hier bewust van wordt, hoe minder afhankelijk je wordt van bevestiging van anderen en hoe zekerder jij in je vel gaat zitten. Uiteindelijk is dat een van de belangrijkste aspecten van een algemeen welzijn.

Overige tips bij een droge vagina

  • Gebruik in het uiterste geval glijmiddel.
  • Heb vaker seks, om een goede doorbloeding te stimuleren.
  • Vermijd het gebruik van intieme gels om je vagina schoon te maken. Je vagina reinigt zichzelf.
  • Neem tijd voor het voorspel. Veel vrouwen hebben een behoorlijke tijd nodig om goed opgewonden te raken. Geniet en bouw het rustig op.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb een vervelend probleempje. Ik heb namelijk last smegma. Daardoor stinkt mijn penis. Ik was mijzelf regelmatig zeep, dus ik zorg wel voor een goede hygiëne. Hoe kan ik hier dan toch zoveel last van hebben? Wat kan ik doen om van…
6.224 keer bekeken