Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik heb een te strakke vagina. Wat kan ik doen?”

11 mei 2019,

geschreven door

Beste Talitha, sinds in aan seks doe, is penetratie voor mij best lastig. Ik heb last van een te strakke vagina, waardoor penetratie soms pijnlijk is. Als ik masturbeer heb ik er geen last van, het is alleen als ik het samen met een partner wil doen. De pijnlijke penetratie weerhoudt mij ervan om te daten en zorgt ervoor dat ik weinig tot geen zin heb in seks. Dit wil ik graag veranderen, maar hoe?

– Lieve

Beste Lieve,

Er zijn verschillende redenen waarom penetratie pijnlijk wordt. Vaginisme is daar een bekende oorzaak van. Hierbij staat er zoveel spanning op de bekkenbodemspieren, dat de vagina als het ware wordt afgesloten. Een té ‘strakke vagina’ dus, waarbij penetratie soms zelfs onmogelijk kan worden.

Wat is vaginisme?

De bekkenbodemspieren is een spiergroep gelegen in het bekken. Deze spieren ondersteunen onder andere je blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en endeldarm. Zo kan aanspanning van de bekkenbodemspieren resulteren in het ophouden van urine en ontlasting. Maar niet alleen dat: het speelt ook een belangrijke rol bij seksualiteit.

vaginisme
Aanspanning van de bekkenbodemspieren zorgt voor een vernauwing van de vagina-opening. Bron: Vaginismus.com

Als de bekkenbodemspieren te veel spannen, kan de vagina worden afgesloten. Soms zelfs met zoveel kracht, dat het nog moeilijk wordt om iets in te brengen. Soms gaat het over enkel de penis van de sekspartner, maar soms is een vinger of een tampon inbrengen al een onmogelijke opgave. Dit wordt vaginisme genoemd.

Pijnlijke penetratie

Iets willen inbrengen in een te gespannen vagina kan leiden tot pijn bij het vrijen. Pijnlijke seks wordt ook wel dyspareunie genoemd. Een bijkomend nadeel van te veel spanning op het bekken, is dat de doorbloeding van de vaginawand minder wordt. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat de vagina minder vochtig wordt. En dat komt penetratie ook niet ten goede. Vaginaal vocht is juist nodig om penetratie zo soepel en comfortabel mogelijk te laten verlopen.

“Te veel spanning op het bekken leidt niet alleen tot pijnlijke penetratie, het zorgt ook voor minder doorbloeding en minder vaginaal vocht.”

Gespannen bekkenbodemspieren

De spanning op het bekken kan verschillende oorzaken hebben. Vaak houdt de pijn bij het vrijen de spanning dikwijls in stand, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom er sprake is van een te strakke vagina:

 • Angst voor pijn tijdens het vrijen
 • Algemene angst om seks te hebben en de controle te verliezen
 • Nare seksuele ervaring uit het verleden
 • Negatieve gevoelens jegens seks

Ga na waar de spanning bij jou vandaan komt. Misschien vind je het lastig om jezelf te laten gaan in het bijzijn van een partner. De pijn die je eerder hebt ervaren tijdens het vrijen, houdt ook de spanning in stand. Wat zorgt ervoor dat je tijdens het masturberen wel ontspannen bent, maar tijdens het vrijen met een partner niet?

Wat kan je doen bij een ’te strakke vagina’?

De spanning en pijnlijke seks houden elkaar dus in stand. Om dit te doorbreken, is het raadzaam om de spanning op het bekken aan te pakken. Tijdens het masturberen heb je geen last van een te strakke vagina: iets inbrengen gaat immers zonder problemen. Wat maakt het dat je tijdens het vrijen met een partner wél gespannen bent?

Focus op datgene wat je lekker vindt

Tijdens het masturberen leer je jezelf manieren aan die voor jou seksueel optimaal bevredigend zijn. Omdat je precies weet wat je nodig hebt om opgewonden te raken, voel je je waarschijnlijk comfortabel en ontspannen, waardoor je bekkenbodemspieren niet gaan verkrampen. Ga na of je tijdens het vrijen met een partner je net zo ontspannen en comfortabel kan voelen. Wat heb je nodig om volledig opgewonden en ontspannen te zijn?

“Pijn en spanning houden elkaar in stand. Deze vicieuze cirkel moet dus worden doorbroken.”

Trainen van de bekkenbodemspieren met kegeloefeningen

Een manier om meer controle te krijgen over de aan- en ontspanning van je bekkenbodemspieren, is door deze bewust te gaan trainen. Dit kan door middel van kegeloefeningen. Door middel van kegeloefeningen wissel je het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren af. Je spant de spiergroep aan, door te doen alsof je je urine probeert op te houden. Houd deze spanning enkele seconden vast, om vervolgens bewust te ontspannen.

Herhaal deze oefenen enkele keren achter elkaar en probeer het dagelijks te trainen. Je zal merken dat je aan de hand van deze oefening steeds beter de aanspanning van het bekken kan signaleren en vervolgens bewust kan ontspannen.

Oefenen met staafjes: pelotte therapie

Naast het trainen van je bekkenbodemspieren, kan je oefenen met het inbrengen van speciale staafjes van verschillende dikten. Officieel wordt dit pelotte therapie genoemd: je bent met het kleinste staafje en probeert deze – met wat glijmiddel – in te brengen. Wees niet bang wanneer het niet direct lukt. Forceer niets, maar neem je tijd. Lukt het uiteindelijk met een bepaalde dikte? Dan kan je de dikte opvoeren door met het volgende staafje te oefenen
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

 1. Hallo Talitha

  Ondanks dat t Genant is, wil ik toch jouw mening !

  Je heb te doen met n 70r bi-man
  t volgende
  Ik moet s;nachts zeker 3 x eruit om plassen , met die klacht ben ik naar mn Huis Arts gegaan , die had t erover ligt aan die Prostaat, maar nu komt t , ik krijg medicijnen voor geschreven , waarin in de bijsluiter staat , in andere zaad lozing ontstaat met inname ?? ,.
  Dus heb ik me 2 x bedacht om t in te nemen , t één lost op blijkbaar , t ander ontstaat !?

  De ervaring leert als je de bijsluiters goed leest , de van veel medicijnen géén potentie, en géén erectie krijgt, is natuurlijk uiterst frustrerend, nml ik heb zeker 3 – 4 pw zaad lozing .ik voel t aan mn lichaam !

  (heb melding gemaakt LAREB jouw bekend ) ?

  Bij mijn partner probeer ik eerst, met mn vingers haar op te warmen , helaas komt zij al klaar, ik moet nog beginnen ik probeer alsnog te penetreren , word mn penis en word slap, tot groot verdriet van mn partner, dus moet ik mastruberen doet mijn partner dat , dan heb ik daar moeilijk n gevoel bij , dat moet ik hemel en aarde bewegen om zelf klaar te komen !

  Is dit n normale zaak, of heb jij n geweldige tip ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, het lukt mij niet om tijdens de seks klaar te komen. Ik heb vroeger veel naar porno gekeken en nu kijk ik het nog soms. Ik heb geen vaste relatie, maar heb bij meerdere vrouwen nu gemerkt: ik kan gewoon niet klaarkomen. Ik ben ten eind…
3.703 keer bekeken