Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Mijn partner wil ineens geen seks meer. Moet ik mij zorgen maken over de relatie?

13 juli 2022,

geschreven door

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. En dat is ook niet zo gek, want als je partner ineens geen seks meer met je wil, dan kun je daar knap onzeker van worden. Vaak is het voor mensen een reden om aan zichzelf en hun relatie te gaan twijfelen.

Ik zeg: hoe logisch dat misschien ook is, probeer dat niet te doen. Of in elk geval niet meteen. Er kunnen namelijk heel veel redenen zijn dat jouw partner even geen seks meer wil. Redenen die niets met jou te maken hebben. En dan is het vooral zonde van jouw energie en gemoedsrust als jij je hierover al heel veel zorgen hebt gemaakt.

Maak het bespreekbaar

De belangrijkste eerste stap in dit geval is: maak het bespreekbaar. En doe dat het liefst niet op een beladen moment. Dus bijvoorbeeld niet als jij net avances hebt gemaakt en jouw partner die heeft afgewezen, want dan is de kans groot dat het uitloopt op een conflict en dat er gevoelens gekwetst gaan worden. Snijd het onderwerp aan op een neutraal moment, liefst aan tafel, zodat jullie rustig zitten en elkaar in de ogen kunnen kijken. En zeg gewoon zo open en eerlijk mogelijk: joh, ik merk dat je de laatste tijd wat minder zin lijkt te hebben in seks. Merk jij dat ook? Waar denk je dat dat aan kan liggen?

Snijd het onderwerp aan op een neutraal moment, liefst aan tafel, zodat jullie rustig zitten en elkaar in de ogen kunnen kijken.

Onderzoek

Misschien heeft jouw partner daar meteen een antwoord op, maar misschien ook niet. Kijk of je samen na kunt gaan welke factoren een rol kunnen spelen. Misschien zit jouw partner even wat minder goed in zijn of haar vel. Misschien zijn er fysieke of mentale issues. Misschien heeft jouw partner het even heel druk, ervaart hij of zij veel stress. Misschien spelen er grote gebeurtenissen of tegenslagen in jullie leven. Misschien zijn er andere zaken die hem of haar even helemaal in beslag nemen. Dat kunnen ook dingen zijn waarvan je misschien niet zou denken dat ze jouw seksleven zouden kunnen beïnvloeden, zoals een verbouwing of een verhuizing of een groot project op werk. Soms zijn er dingen aan de hand waardoor iemand even in ‘standje overleven’ staat en even weinig ruimte heeft voor seks.

Zoek samen oplossingen

Als er zoiets speelt, kijk dan samen wat je kunt doen om jouw partner wat meer lucht te geven. Misschien kun je hem of haar wel helpen met alle ballen die in de lucht gehouden moeten worden en kun je tijdelijk iets overnemen, waardoor er iets meer ontspanning komt. Misschien helpt het al om samen te praten over de dingen waar jouw partner zoveel stress bij ervaart. Het kan ook goed werken om bijvoorbeeld bewust wat avonden samen in te plannen. Avonden waarop jullie alleen maar gericht kunnen zijn op ontspanning en samen genieten van elkaars gezelschap, waardoor er vanzelf weer wat ruimte ontstaat voor intimiteit. Leg op die momenten niet teveel druk op het idee dat het ook van seks moet komen, want het kan zijn dat je partner daar alleen maar van blokkeert. Focus je op de nabijheid en ontspanning, dan volgt de rest waarschijnlijk gemakkelijker vanzelf.

Aarzel niet om hulp te zoeken

Heb je het idee dat er toch meer aan de hand is tussen jullie? Dat er misschien toch op relationeel vlak iets niet helemaal goed zit, waardoor jullie seksleven minder lekker loopt? Ga dan eerst eens met je partner na of er misschien dingen zijn die onder de oppervlakte spelen. Zijn er misschien ergernissen niet uitgesproken, conflicten niet opgelost die ongemerkt toch hebben bijgedragen aan een afstand tussen jullie, die de seksuele toenadering in de weg staat? Soms, als er ongemerkt wat hardheid naar elkaar is ingeslopen, kan het goed helpen om gewoon even de lucht te klaren, zodat je elkaar daarna weer met zachtere en liefdevollere ogen kunt bekijken.

Ga eens met je partner na of er misschien dingen zijn die onder de oppervlakte spelen, zoals ergernissen, conflicten of hardheid naar elkaar.

Komen jullie er samen niet uit, aarzel dan vooral niet om hulp te zoeken bij een seksuoloog of psycholoog. Natuurlijk kan het geen kwaad om uit te sluiten dat er geen fysieke oorzaak is dat jouw partner minder zin heeft in seks, maar ik kan uit ervaring zeggen: negen van de tien keer is het toch een mentale kwestie. Het kan zijn dat je enige schroom voelt om hiervoor naar een professional te stappen, maar echt, dat is nergens voor nodig. Vaak kan het heel goed helpen om achter de oorzaak te komen en om stappen te zetten richting een oplossing. En voor je het weet kunnen jij en je partner weer van elkaar genieten zoals jullie dat altijd deden. Geloof me, jullie seksleven is het waard!

Succes!

Hulp nodig?

Denk je dat jij en je partner wel wat hulp kunnen gebruiken? Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendje en ik zijn sinds kort aan het experimenteren met seks. We zijn voor elkaar onze eerste bedpartners, dus het is allemaal nog erg spannend. We zijn inmiddels zover dat we klaar zijn voor seks en hebben het een paar keer gep…
2.494 keer bekeken