Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik heb geen zin in seks na de bevalling. Wat nu?”

18 juli 2020,

geschreven door

Beste Talitha, sinds de komst van ons eerste kindje, nu zo’n 6 maanden geleden, heb ik totaal geen zin in seks meer. Wat mijn man ook probeert, ik kan me er niet toe verzetten. Eerst had ik ook last van vaginale droogte, maar inmiddels is dat niet meer zo. Toch geniet ik niet (meer) van onze seks. Waar komt dat verminderd libido vandaan en hoe kan ik ons seksleven weer een boost geven?

– Angela

Beste Angela,

De komst van een kindje is zeker niet niks. Je leven en relatie zal anders zijn dan wat het geweest is. Je bent moeder geworden en je man is vader geworden. De nachten zullen wellicht gebroken (geweest) zijn en ook je lichaam kan veranderd zijn. Dit alles kan ertoe leiden dat jouw seksuele identiteit is gaan veranderen, met gevolgen voor jullie seksleven.

Geen zin in seks na de bevalling

Een verminderd libido na een bevalling is een veelvoorkomend verschijnsel. Dit kan met verschillende dingen te maken hebben. Zo betekent de komst van een baby vaak weinig of minder nachtrust. Slaaptekort kan een directe aanleiding zijn voor een verminderde zin in seks.

Een nieuwe rol

De dagen staan nu in het teken van je kindje. Op de eerste plaats ben je nu vooral moeder. Jouw rol als ‘vrouw’ of ‘geliefde’ verdwijnt (even) op de achtergrond, waar jouw man nu de rol van ‘vader’ op zich neemt. Voor sommige koppels kan dat betekenen dat de focus op elkaar even zoek raakt, waarbij intimiteit en de weg naar de slaapkamer wat verder te zoeken zijn.

Een veranderend lijf en de invloed van hormonen

Vergeet daarnaast ook niet dat jouw lijf de afgelopen maanden behoorlijk wat te verduren heeft gehad. Mogelijk ziet je lichaam er niet meer helemaal uit zoals voor de zwangerschap. Sommige dames ervaren na de bevalling veel onzekerheid over hun lichaam. Deze onzekerheid kan zich vertalen in het vermijden van seksueel contact, verminderde zin in seks of je niet durven/kunnen overgeven tijdens het seksuele plezier. Dit kan ertoe leiden dat je ook minder kan genieten van seks, met verdere gevolgen van dien.

Wist je dat… je seksleven behoorlijk kan veranderen na de bevalling? Bijvoorbeeld door (angst voor) pijn bij het vrijen of vaginale droogte.

Naast een veranderend lijf moet je ook niet de rol van jouw hormoonhuishouding onderschatten. Zeker als je borstvoeding geeft, speelt het hormoon prolactine een belangrijke rol bij een verminderd libido. Ook dalen de testosteron- en oestrogeenwaarden, waardoor je seksuele ongemakken kan krijgen en tevens minder tot geen zin in seks krijgt.

Tips voor een beter seksleven na de komst van een kindje

Probeer waar kan tijd en energie voor elkaar vrij te maken, bijvoorbeeld door een moment voor jullie samen in te plannen. Bouw de intimiteit dan langzaam op en verwacht vooral niet direct weer dat jullie terug zijn op het oude niveau. Bespreek daarnaast jullie rol binnen de relatie. Jullie zijn immers vader en moeder geworden, maar vergeet niet dat jullie ook geliefden zijn. Een pasgeboren kindje vraag veel energie en tijd van jullie, waardoor jullie mogelijk minder oog voor elkaar hebben gekregen.

Gun jezelf en elkaar momenten om samen te genieten en weer even terug te gaan naar de basis. Dit kunnen jullie ook doen aan de hand van een erotische massage of door het spelen van een erotisch spel, zoals Ultiem Verlangen. Indien je seksuele ongemakken tegenkomt, zoals pijn bij het vrijen of moeite met klaarkomen, leg dan voor jezelf de lat niet te hoog. Probeer te ontspannen en de focus te leggen op het seksueel plezier.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb al enige tijd af en aan last van vaginale jeuk, roodheid en vervelende schimmelinfecties. Ze komen en ze gaan weer, maar helemaal stabiel lijkt het down under al tijden niet meer te zijn. Ik voel me er steeds meer onzeker door. …
1.292 keer bekeken