Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Blaasontsteking na seks, hoe verhelp ik dat?”

13 juni 2020,

geschreven door

Beste Talitha, sinds kort heb ik een nieuwe vriend en ik merk dat ik, sinds ik seks heb met hem, veel last heb van blaasontstekingen. Is blaasontsteking na seks een veelvoorkomend probleem onder vrouwen? En hoe zorg ik ervoor dat ik daar geen last meer van heb?

– Jasmijn

Beste Jasmijn,

Een blaasontsteking kan inderdaad optreden na seksueel contact. Zeker bij een nieuwe partner kan de kans op het oplopen van een blaasontsteking na seks wat groter zijn. Gelukkig zijn er manieren om een blaasontsteking zo goed mogelijk te voorkomen.

Wist je dat… een blaasontsteking soms ook wel de ‘honeymoon disease’ wordt genoemd?

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een veelvoorkomende kwaal waar vooral vrouwen mee te maken krijgen. Dit is een ontsteking van het slijmvlies van de urineblaas, ontstaan door bacteriën die via de plasbuis naar binnen treden. Meestal is de bacterie Escherichia Coli (beter bekend als E.coli) de boosdoener, een bacterie afkomstig uit het darmkanaal. Maar ook andere bacteriën of ziektekiemen op de huid kunnen hun weg via de plasbuis richting de blaas vinden.

Symptomen van een blaasontsteking

  • Voortdurend het gevoel te moeten plassen
  • Kleine hoeveelheden of drupjes plassen
  • Pijnlijk, jeukend of brandend gevoel bij het plassen
  • Pijn in de onderbuik, bekken of rug
  • Urine is troebel van kleur, soms sterk ruikend
  • Soms sporen van bloed in de urine

Wist je dat… vrouwen meer kans hebben op een blaasontsteking dan mannen, omdat hun urinebuis korter is en de opening ervan dichter bij de anus ligt?

Blaasontsteking na seks

Een blaasontsteking kan de kop opsteken na seksueel contact. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën en ziektekiemen gemakkelijker de plasbuis binnentreden door penetratie en stuwing. Dit kunnen bacteriën van rondom de anus zijn, maar ook bacteriën die een partner met zich meedraagt. Zeker als het een nieuwe partner betreft, kan het zijn dat jouw lichaam niet gewend is aan deze bacteriën.

Zo voorkom je een blaasontsteking na seks

  • Probeer altijd na de seks te plassen. Ook als je niet nodig moet. Door te plassen wordt een deel van de bacteriën afgevoerd, voordat ze de blaas kunnen bereiken.
  • Drink daarnaast voldoende water. Dit zorgt ervoor dat de urine goed verdund blijft. Daardoor hebben eventuele bacteriën minder kans de blaaswand aan te vallen.
  • Ga nooit direct over van anale seks tot vaginale seks. Beperk je tot één type stimulatie, of wissel tussendoor van condoom.
  • Zorg voor een goede intieme hygiëne, maar was de vulva en vagina nooit met zeep. Intieme sprays en wasgels kunnen de vaginale flora flink verstoren. Louter wassen met lauwwarm water volstaat.
  • Veeg bij het toiletteren van voor naar achteren.
  • Gebruik glijmiddel bij onvoldoende vaginaal vocht. Zo versoepel je de wrijving tussen penis en vagina, waardoor de kans op een infectie minder groot wordt.

Wist je dat… cranberry-producten en Vitamine C goed kunnen bijdragen aan het voorkomen van een blaasontsteking?

Nog steeds veel last van een blaasontsteking? Raadpleeg dan jouw huisarts. Hij of zij kan vaststellen of het om een blaasontsteking, vaginale infectie of mogelijk een soa gaat. Afhankelijk van het ziektebeeld kan eventueel antibiotica worden voorgeschreven.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, vorige maand ben ik besmet geraakt met herpes. De klachten zijn inmiddels weer verdwenen, maar ik weet dat ik nooit meer van dit virus afkom en dat ik vaker zo’n vreselijke een herpesaanval kan krijgen. Ik ben heel erg verdrietig van. …
6.798 keer bekeken