Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Help, ik wil graag kinderen, maar mijn partner (nog) niet

7 september 2022,

geschreven door

Als je gelukkig bent in een relatie en je zou graag kinderen willen, maar jouw partner niet, dan is dat natuurlijk een lastige kwestie. Zeker als je elkaar niet kwijt wilt, maar kinderen krijgen wel een belangrijke droom voor je is. Hoe pak je dat nou aan? Laat je het op z’n beloop? Of moet je hier meteen iets mee?

Maak het bespreekbaar

Zoals eigenlijk met alle kwesties die raken aan de gevoelens en verlangens van jou en je partner, zeg ik: maak het in elk geval bespreekbaar. Dat betekent niet dat je meteen allemaal statements hoeft te maken en een gesprek hoeft te voeren waarna je tot definitieve conclusies komt. Zie het juist als een ingang om met elkaar eens een open en verkennend gesprek te voeren. Over kinderen, vader of moeder worden en jullie gedachten, gevoelens en associaties daarbij.

Kies een rustig moment

Kies voor zo’n gesprek een rustig moment uit en een fijne setting. Doe dat niet na een lange avond na een paar glazen wijn, wanneer de emoties wat gemakkelijker uit de bocht vliegen, maar juist als jullie overdag rustig aan tafel zitten of een wandeling maken bijvoorbeeld. Ook is het handig om iemand misschien niet totaal met dit onderwerp te overvallen, op een moment dat hij of zij het niet verwacht. Misschien kun je het gewoon een keertje opgooien, dat je het er graag eens over zou willen hebben en ga samen dan op zoek naar een goed moment.

Wees nieuwsgierig

Als jullie met elkaar in gesprek gaan, probeer daar zo open en nieuwsgierig mogelijk in te staan. Wees oprecht geïnteresseerd in wat de ander te vertellen heeft, ook al verschilt dat misschien met jouw eigen verhaal. Probeer je niet meteen aangevallen of benadeeld te voelen als jouw partner andere beelden en gevoelens bij kinderen krijgen heeft dan jij. Begrijp je iets niet? Vraag door.

Wees oprecht geïnteresseerd in wat de ander te vertellen heeft, ook al verschilt dat misschien met jouw eigen verhaal.

Misschien gaan bepaalde beelden en dromen terug naar jullie ervaringen in jullie eigen jeugd. Misschien zijn er andere dingen die gekleurd hebben hoe jullie tegen kinderen krijgen aankijken en waarom je het wel of juist niet zou willen. Waar de één liefde en geborgenheid ziet, ziet de ander misschien het verlies van vrijheid. Maak gebruik van zo’n gesprek om elkaar op dit vlak beter te leren kennen. Misschien zijn er angsten of zorgen die je voor de ander weg kunt nemen. Of misschien helpt het alleen al om beter te snappen waarom de ander er zo in staat.

communicatie

Volg je hart

Wil jouw partner echt geen kinderen en ben je bang dat je misschien de kans misloopt om zelf wel kinderen te krijgen? Dan sta je voor een moeilijke keuze. Zeker vrouwen hebben natuurlijk te maken met een biologische klok, maar ook mannen kunnen voor de keuze komen te staan of ze met een partner samen willen blijven die geen gezin wil, als zij dit zelf wel willen. Uiteindelijk is dit natuurlijk een geval waarin niemand de keuze voor je kan maken, behalve jijzelf. Niemand kan voor jou afwegen hoe sterk jouw kinderwens is en of je bereidt bent om de relatie met jouw partner om die reden te verbreken.

Mijn advies is hierin dan ook: blijf dicht bij jezelf en luister naar je hart. Probeer met je partner een manier te vinden om elkaars uitgangspunt vanuit empathie en begrip te benaderen, ook al leidt dit jullie misschien naar de conclusie dat jullie elkaar beter kunnen laten gaan.

Zie het als een ongoing gesprek

Het kan natuurlijk zijn dat jij en je partner allebei al voor de volle honderd procent zeker weten of je ooit kinderen zou willen krijgen. Dan is het zeker goed om dit naar elkaar uit te spreken en hier misschien ook naar te handelen. Maar zeker als je nog niet zo lang samen bent, kan het ook wijs zijn om het even wat lucht te geven. Vaak zie je ook dat de gevoelens en opvattingen hierover tijdens een relatie en met het verstrijken van de jaren nogal eens kan veranderen. Je maakt verschillende fases door, je verandert, je interesses en verlangens veranderen mee.

Zeker als je nog niet zo lang samen bent, kan het wijs zijn om het onderwerp even wat lucht te geven.

Natuurlijk moet je elkaar nooit aan het lijntje gaan houden door te suggereren dat je misschien nog van gedachten verandert, als je diep van binnen weet dat dit eigenlijk niet zo is. Eerlijkheid is belangrijk. Maar een beetje flexibiliteit tegenover de wendbaarheid van het leven en de liefde, is dat ook. Dwing jezelf niet om het allemaal zeker te moeten weten. Geef jezelf en je partner ruimte om hierover van gedachten te veranderen en in gesprek te blijven.

Succes!

Hulp nodig?

Worstel je met vragen of problemen rondom seks en relaties waar je met je partner niet helemaal uitkomt? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 reactie

  1. Als je gelukkig bent …
    Hou dat dan zo!

    Wanneer je graag kinderen wilt, vraag dan aan vrienden of je even op die van hen mag passen, je gaat veel keuzemogelijkheden hebben en het grote voordeel: als het niet je ding is, breng je ze onmiddellijk terug🤣
    Grt ve papa van 3 monsters ( ze vreten al je energie en je seksleven op)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik kom altijd heel snel klaar. Veel sneller dan ik eigenlijk zou willen. Ik vind dit nogal vervelend dus zoek nu eigenlijk naar een oplossing. Wat doe ik tegen te snel klaarkomen en hoe kan ik mijn orgasme uitstellen? – Gerben, 41 jaar…
31.244 keer bekeken