NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Mijn vriendin heeft geen gevoel tijdens de seks. Wat nu?”

22 april 2023,

geschreven door

Beste Talitha, Mijn partner geeft aan geen gevoel tijdens de seks te hebben. Ze vindt het daarom niet veel aan. Van seksspeeltjes moet ze niks weten en ze houdt dikwijls de boot af. Zo langzaamaan begin ik me onzeker te voelen. Doe ik het wel goed? Ben ik wel groot genoeg geschapen? Op dit moment staat ons seksleven op een zeer laag pitje en die frustratie werkt door in onze relatie. Wat kan ik doen in de slaapkamer zodat zij meer voelt tijdens de seks en daardoor weer gaat genieten?

– Joep, 30 jaar

Beste Joep,

Hoe seks voelt varieert werkelijk van persoon tot persoon. Ook kan het per moment waarop je seks hebt weer verschillen: op sommige momenten zijn de sensaties eenmaal gevoeliger dan op andere. Wanneer structureel weinig tot geen gevoel tijdens de seks wordt ervaren, kan dit gevolgen hebben voor je seksleven, relatie en/of zelfbeeld. Een plausibele reden om je seksleven eens onder de loep te nemen en samen met je partner hierover in gesprek te gaan.

“Hoe het er ook voor staat in jullie relatie of in jullie seksleven, goede en open communicatie is van essentieel belang.”

Geen gevoel tijdens de seks: de redenen

Er kunnen diverse oorzaken zijn waarom jouw vriendin weinig tot niets voelt tijdens de seks. Deze oorzaken kunnen zowel fysiek als psychisch van aard zijn:

 • In de meeste gevallen van geen gevoel tijdens de seks is er sprake van te weinig stimulatie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als niet de juiste spot (dat wil zeggen: haar meest gevoelige erogene zone) wordt geprikkeld;
 • In sommige gevallen is er te véél stimulatie: met name de clitoris is gevoelig voor overprikkeling, wat kan leiden tot pijnlijke of juist gevoelloze stimulatie;
 • Er is onvoldoende seksuele opwinding;
 • Vermoeidheid, stress, afleidende gedachten, angst, prestatiedruk, onzekerheid of somberheid kunnen een behoorlijke negatieve impact hebben op iemands seksualiteitsbeleving en leiden tot minder of geen gevoel bij het vrijen;
 • Er is te weinig spanning op de bekkenbodemspieren.

Communicatie = key

Hoe het er ook voor staat in jullie relatie of in jullie seksleven, goede en open communicatie is van essentieel belang. Dit geldt voor ieder koppel: open en eerlijk jullie wensen, gevoelens en ervaringen delen verbindt, verdiept en versterkt jullie relatie. Maak je gevoelens kenbaar en wees eerlijk over hoe jij op dit moment denkt over jullie (seksuele) relatie. Dit nodigt ook haar uit om meer communicatief te zijn over hoe zij jullie seksleven ervaart. Hoe is het voor haar om weinig tot niets te voelen tijdens het vrijen? En ervaart ze ook geen prikkelende gevoelens bij bijvoorbeeld zelfbevrediging? Zijn er mogelijk spots die wél gevoelig voor aanraking zijn? Misschien verdienen die erogene spots meer aandacht. Praat met elkaar en leer van elkaar, zodat jullie elkaar wellicht in de slaapkamer ook beter begrijpen. Leg tijdens het gesprek voornamelijk de nadruk op jullie wensen en de mogelijkheden, in plaats van een negatieve focus op wat ontbreekt, niet goed gaat of vervelend is.

Dit kan jij doen als je partner niets voelt

Een groot deel ligt toch echt in de handen van jouw vriendin. Bijvoorbeeld als er sprake is van afleidende gedachten, piekeren tijdens de seks, angstgevoelens, pijn bij het vrijen, te veel spanning op de bekkenbodemspieren of onvoldoende stimulatie. Ze kan de focus meer leggen op selfcare, ontspanning, aangeven wat ze fijn en lekker vindt en bij een gespannen bekken Kegeloefeningen (oefeningen voor de bekkenbodemspieren) doen. Indien het vrijen niet prettig voelt of ongevoelig is, laat haar dan aangeven wat nodig is om samen meer te genieten. Jij als partner kan vooral proberen haar positief te bekrachtigen en te stimuleren hier samen mee te experimenteren. Seksspeeltjes kunnen van toegevoegde waarde zijn. Ook al staat ze hier niet of nauwelijks voor open, wellicht kan een klein, subtiel speeltje als een mini vibrator al een laagdrempelige eerste stap zijn naar meer sensatie. Probeer andere soorten standjes uit waarbij andere erogene zones worden geprikkeld. Misschien werkt het ene standje beter dan het andere.

Tip! Een penissleeve kan een uitkomst zijn om over de penis te schuiven voor meer stimulatie bij de vrouw.

Wat jullie ook proberen, jullie doet dit samen dus zullen jullie er samen ook iets van moeten maken. Blijf met elkaar in gesprek, bespreek altijd wat wel en niet werkt en cijfer niet je eigen behoeften te veel weg, maar ga ook nooit over de grenzen van je partner.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

3 Responses

 1. Ik reageer op het stukje in jullie magazine over het feit dat de partner niet of nauwelijks iets wil en wij hebben een oplossing voor die vaak wel werkt
  Je stelt aan haar voor om ieder 5 dichte enveloppen met een voorstel tot een vorm van sex.je spreekt af om iedere vrijdag na het avondeten een envelop te kiezen en laat haar dat doen.het voorstel wat uit de envelop komt wordt hetzelfde weekend uitgevoerd. Zorg in ieder geval dat er uit jouw envelop geen harde sex of iets wat ze absoluut niet wil en dat weet je toch?? Ze mag zelf weten of ze een envelop van jouw of haarzelf kiest immers de jouwe komt vanzelf aan de beurt
  Zorg dus dat jouw enveloppen iets leuks op sexgebied źijn en dan komt haar vertrouwen in leuke sex terug

 2. De vriendin in kwestie kan ook aseksueel zijn. 🙂 Ook daarom is communicatie belangrijk — misschien is wel helemaal niets “aan de hand” met haar, maar is deze relatie een aseksuele/alloseksuele mismatch.

 3. Moet zeggen dat ik me wel herken hierin. Ik heb geen gevoelige spots en alleen me clitoris en g spot geven een orgasme. Maar ik geniet er pas van paar seconde voor ik klaarkom, daarvoor voelt het allemaal het zelfde. Opzich werkt het prima tijdens de sex e.d maar echt vaak doen we het niet omdat als ik niet opgewonden ben(wat ik nooit echt ben) of initiatief neem ervoor mijn vriend er ook niet veel aan vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb sinds kort een vriendje waar ik nog geen seks mee heb gehad. We willen allebei heel graag, maar hij durft niet. Hij heeft me verteld dat hij hypospadie heeft en dat hij zich daar erg voor schaamt. Hij vindt het moeilijk om hier…
2.181 keer bekeken