Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik ervaar seksuele problemen nu ik ouder word. Hoe kan dit?”

5 maart 2022,

geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd merk ik dat mijn erectie minder snel hard wordt en ook minder lang duurt. Daarnaast lukt het me vergeleken met vroeger minder goed om snel opgewonden te raken. Hierdoor vind ik het lastiger om klaar te komen. Waar komen deze seksuele problemen vandaan en hoe zorg ik ervoor dat ik weer net zo kan genieten van seks als voorheen?

– Marcel, 48 jaar

Beste Marcel,

Als mensen blijven we ons ontwikkelen, krijgen we te maken met lichamelijke veranderingen en is er aan het ouder worden geen ontkomen aan. Naarmate de jaren verstrijken, is het niet meer dan normaal om ook in de slaapkamer veranderingen op te merken. Een bekend fenomeen is de overgang bij vrouwen, die menig effect kan hebben op lichaam, geest en seksualiteit. Maar ook bij mannen kunnen met het ouder worden seksuele veranderingen optreden. Ik zal ze hier bespreken.

Andropauze, de mannelijke overgang

Net als vrouwen krijgen mannen tussen de 40 en 50 jaar te maken met een veranderende hormoonhuishouding, waardoor er verschillende lichamelijke én psychologische veranderingen kunnen optreden. Bij vrouwen wordt dit welbekende fenomeen de overgang genoemd, die gekenmerkt wordt met de laatste menstruatie (menopauze). Bij mannen zal het hormoon testosteron met de leeftijd geleidelijk gaan dalen. Deze daling wordt al ingezet vanaf je dertigste, maar zal pas rond of na je veertigste merkbaar kunnen worden. Zo’n mannelijke overgang wordt ook wel de andropauze of de penopauze genoemd.

Seks en ouder worden: seksuele problemen bij mannen

Een dalend testosteron-gehalte heeft geleidelijk verschillende gevolgen voor mannen. Testosteron heeft doorgaans een boostende werking voor je stemming. Mannen in de andropauze worden daarom gevoeliger voor sombere gevoelens en kunnen sneller geprikkeld of vermoeid zijn. Daarnaast loop je wat meer risico op botontkalking en kun je vaker slaapproblemen ervaren.

Wist je dat… één op de tien mannen seksuele problemen ervaren door een dalend testosterongehalte?

Testosteron wordt vaak gezien als hét hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de seksualiteit. Met name bij de zin in seks. Mannen in de overgang kunnen dus te maken krijgen met een verminderd libido, moeite met het krijgen of behouden van de erectie of moeite hebben met klaarkomen. Daarbij wordt het lastiger om voldoende spierkracht op te bouwen en zal er meer vet rond de buik worden opgeslagen. Bij veel mannen hebben deze lichamelijke veranderingen ook effect op de psyche. Gevoelens van schaamte, angst, onzekerheid of somberheid werken dan ook niet mee voor een fijne seksualiteitsbeleving.

Andere oorzaken van seksuele problemen bij mannen

Gezien de leeftijd is het niet onwaarschijnlijk dat er sprake is van een mannelijke overgang met bijbehorende gevolgen. Toch kunnen er ook andere verklaringen zijn voor jouw seksuele problemen, die relevant zijn voor mannen van alle leeftijden. Denk hierbij aan:

  • Stress of (langdurig) een hoge werk- of levensdruk ervaren;
  • Het ervaren van prestatiedruk of faalangst;
  • Onzekerheid over je lijf of bedprestaties;
  • Een ongezond dieet en te weinig beweging;
  • Sommige lichamelijke ziekten en/of aandoeningen;
  • Gebruik van bepaalde medicatie;
  • Relationele problemen.

Tips voor een fijn seksleven

Ondanks de veranderingen op seksueel vlak zijn er genoeg manieren om er een zo fijn mogelijk seksleven op na te houden. Allereerst is het in het algemeen waardevol om een gezond dieet dat rijk is aan vitaminen, eiwitten en vezels te volgen, met regelmatig voldoende beweging. Eventueel stoppen met roken of andere verslavingsgevoelige middelen kan hieraan bijdragen. Een gezond lijf draagt vervolgens bij aan een gezonde geest (en vice versa).

“Goed voor je lijf zorgen leidt tot een gezonde geest, dat tevens een positieve invloed heeft op je seksleven.”

Seksuele problemen als een verminderde erectie kan tevens aangepakt geworden met hulpmiddelen als een penispomp, in combinatie met een penisring. Met de penispomp kan je de penis vacuüm pompen, waardoor bloed naar de penis stroomt en de penis daardoor in erectie komt. De penisring dient tot aan de basis van de schacht te worden geschoven, waar het ervoor zorgt dat de penis in erectie blijft.

Overige tips voor een beter seksleven

  • Geniet van een uitgebreid en aandachtig voorspel. Ook zonder penetratie kan intens worden genoten van intimiteit en elkaar;
  • Experimenteer met alternatieve vormen van penetrerende seks;
  • Ontspan voldoende, vermijd stress en wees lief voor jezelf!

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Bestaat de G-spot eigenlijk wel? Waar kun je hem vinden? En hoe kun je hem het beste stimuleren? Seksuoloog Eveline Stallaart geeft antwoord!…
396 keer bekeken