Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik heb een fetisj. Ben ik wel normaal?”

13 maart 2020,

geschreven door

Beste Talitha, als sinds mijn tienerjaren merk ik dat ik een fetisj heb voor panty’s en kousen. Ik raak opgewonden als ik vrouwen hierin zie lopen en ik krijg steeds sterker de behoefte om ze ook zelf te dragen. Ik schaam me voor dit gevoel, ben bang dat ik de enige ben en dat het niet normaal is. Wat moet ik met deze fetisj doen?”

– Rowan

Beste Rowan,

Een voorliefde voor vrouwen panty’s en kousen is één van de meest voorkomende ‘fetisjen’. Wereldwijd! Met jou zijn er dus nog vélen anderen die deze voorliefde hebben. Toch kan ik mij voorstellen dat je je schaamt en dat je niet goed weet hoe je met deze voorkeur om moet gaan.

Wat is een fetisj?

Seksueel fetisjisme betekent dat iemand seksueel opgewonden raakt van niet-levende objecten of andere lichaamsdelen dan de geslachtsdelen. Bepaald soort kleding kan er ook onder vallen. Dit object of lichaamsdeel vormt dan ook de stimulus van seksuele bevrediging. Soms kan iemand niet opgewonden raken zonder de aanwezigheid van dit object.

“Eigenlijk voor alles dat jij je kan bedenken, bestaat er wel een fetisj voor.”

In onze westerse maatschappij heerst een bepaalde norm van wat ‘gezonde’ en ‘normale’ seksualiteit zou zijn. Opgewonden worden van een vreemd object, wordt dan al gauw gezien als ‘ongezond’ en ‘abnormaal’. Maar niemand is hetzelfde. En waar je opgewonden van raakt, kan voor iedereen behoorlijk verschillen. Eigenlijk voor alles dat jij je kan bedenken, bestaat er een fetisj voor.

De meestvoorkomende fetisjen

  • Lichaamsgericht, zoals voeten, overgewicht (‘feeders’ en ‘feedees’), piercings of tattoo’s
  • Kleding dat gedragen kan worden, zoals lingerie, kousen, vrouwenkleding (als man), pampers, spijkerkleding, winterkleding etc.
  • Specifiek materiaal, zoals latex, leer, rubber, dierenkostuums etc.

Waar komt een fetisj vandaan?

Over het ontstaan van een fetisj zijn de meningen nog steeds verdeeld. Er bestaan verschillende theorieën over. Over het algemeen wordt aangenomen dat het al vroeg in de kindertijd vorm krijgt, bijvoorbeeld door toevallige blootstelling aan een bepaald object, tijdens (onbewuste) seksuele opwinding. De hersenen maken dan onbewust een connectie aan tussen ‘opwinding’ en ‘het object’.

Ook kan het ontstaan als iemand steeds meer zijn eigen grenzen opzoekt en overschrijdt. Iemand is dan meer en meer op zoek naar iets dat hem of haar seksueel bevredigt. Zo kan je uiteindelijk opgewonden worden van iets waar je eerder niet opgewonden van zou raken.

fetish

Is het hebben van een fetisj normaal?

Waarschijnlijk één van de belangrijkste vragen voor mensen die een fetisj hebben. In eerste instantie zou ik zeggen dat het zeker normaal is. Maar het hangt ook erg af van je eigen denkkader. Al is het misschien niet helemaal volgens de maatschappelijke norm: iedereen heeft een unieke seksualiteit, dus hoe kunnen we nou eigenlijk bepalen wat nou ‘normaal’ of ‘abnormaal’ is? Zolang jij jezelf accepteert, er geen hinder van ondervindt in het dagelijks leven en derden niet schaadt, is een fetisj in mijn ogen volkomen normaal.

“Hoewel het afwijkt van ‘de maatschappelijke norm’, betekent het hebben van een fetisj niet dat je je hoeft te schamen en dat je ‘ongezond’ of ‘abnormaal’ bent.”

Waarom een fetisj heel gezond kan zijn

Eigenlijk kan seksueel fetisjisme juist heel gezond zijn! Als iemand er geen last van heeft, kan het een goede manier van bevrediging en ontspanning zijn. Een bevrediging seksleven is goed voor het algemene welzijn van mensen. Als een fetisj een goede en bevredigende rol speelt in iemands seksleven, leidt dat tot een betere, algemene gezondheid.

Wist je dat… BDSM’ers ook gezien worden als mensen met een fetisj? Dit zijn over het algemeen hele gelukkige en gezonde mensen!

Leidt jouw fetisj echter tot negatieve gevoelens en ervaar je daardoor hinder in het dagelijks leven? Is het bepaalde object, lichaamsdeel of bepaalde situatie de enige manier om seksueel opgewonden te raken en leidt dat tot problemen? Of is het handelen naar jouw fetisj mogelijk strafbaar? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met jouw huisarts of een hulpverlener in jouw buurt.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

7 reacties

  1. Heb zelf een fetish voor leren damesjassen, leren rok en laarzen. Al vanaf ik me kan herinneren. Inmiddels heb ik een aardige verzameling. Woon op de 14e verdieping met vrij uitzicht en het wind me best op om mezelf dan op de foto te zetten. Wel als het donker is natuurlijk

  2. Ik heb dat ook het zelfdr als jouw . Ik draag nu grwoon latex legging maar dat doe ik als ik echt alleen ben .

  3. Als vrouw is dit ook wel leuk om te dragen in bed, het heeft iets heel tweezijdig: verleidelijk en opwindend.

  4. dat zie ik altijd in pornofilms…. dat ze schoenen aanhouden in bed of lange kniekousen en sokken… af en toe vreemd maar het wind wel op

  5. Een fetisj voor panty’s en kousen is goed te verstoppen weet ik uit ervaring. Zo draag ik graag panty’s veelal in combinatie met een plastic wegwerpluier. Die laatste fetisj is nog meer bijzonder. In wintertijd goed te verbergen, nu de zomer weer aanbreekt is dit lastiger. Zo maak ik bos- en strandwandelingen in korte (lak of leder)broek met wegwerpluier en panty’s. Iets wat voor een man niet gebruikelijk is.

  6. Ik heb ook een Fetisj, voor hoge hakken, zowel pumps als laarzen. Deze draag ik ook in het openbaar en soms tijdens de sex. Mijn vrouw heeft hier geen problemen (meer) mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik merk ongeveer sinds twee jaar nu duidelijk dat ik in de overgang zit. Ik ga hier wisselend mee om. Soms accepteer ik het en denk ik: “Het is wat het is”. Op andere momenten baal ik er stevig van en ondervind ik verschillende klachte…
1.506 keer bekeken