Doe jij mee met de MEI MASTURBATIE CHALLENGE 2024?! Check ‘m hier!

bestaat de G-spot

Wat is de G-spot precies en bestaat het echt?

16 maart 2024,

geschreven door

Een magische plek voor vrouwelijk genot? Een shortcut naar het meest intense orgasme ooit? Of toch gewoon een mythe? Over de G-spot doen veel verschillende verhalen de ronde. Over wat het precies zou zijn en of het wel echt bestaat. Maar hoe zit het nou echt?

Allereerst een beetje historie: de G-spot is vernoemd naar de Duitse gynaecoloog Ernst Grafenberg. Hij schreef voor het eerst over een plek binnenin de vagina die bij stimulatie voor intens genot zou zorgen.

De G-spot zou zich bevinden aan de voorkant van de vaginawand, tussen de vaginaopening en de plasbuis. Op die plek zou de vaginawand ook wat dikker of ribbeliger aan kunnen voelen. Stimulatie van deze plek zou voor sommige vrouwen voor intens genot en een boost in de opwinding zorgen. Niet voor niets zijn tal van seksspeeltjes ontworpen om de G-spot extra te prikkelen.

Welles nietes

Toch is lang niet iedereen ook echt van het bestaan van de G-spot overtuigd.

Sommige critici waarschuwen ervoor dat de theorie van de G-spot vooral gebruikt zou worden om vrouwen aan te praten dat ze zou moeten kunnen klaarkomen van penis-in-vagina-seks. Ook onder wetenschappers en seksuologen bestaat nog altijd veel discussie. Vooral over de vraag of de G-spot echt bestaat. En: waar deze zich dan zou bevinden.

Er zijn studies en experts die de G-spot omschrijven als een plek in de vagina die bij de meeste vrouwen te lokaliseren is. Maar er zijn ook onderzoeken en deskundigen die de verhoogde gevoeligheid van de G-spot duiden als een puur subjectieve ervaring die per persoon verschilt.

Inwendige clitoris

Zelf denk ik dat de waarheid ergens in het midden ligt. Sinds een aantal jaar weten we steeds meer over het prachtige, ingenieuze vrouwelijke genotsorgaan: de clitoris. Zo weten we inmiddels ook dat de clitoris niet alleen het ‘knopje’ is dat aan de buitenkant zichtbaar is.

De clitoris bestaat ook uit inwendige zwellichamen die als een soort hoefijzer om de vagina heen gebogen zitten. Bij opwinding worden die zwellichamen groter, waardoor ze dichter tegen de vaginawand aan komen te liggen. Bij opwinding kan de inwendige clitoris dus ook via de vaginawand worden gestimuleerd. De plek die vaak wordt aangewezen als de G-spot, is – misschien niet toevallig – de plek waar verschillende gedeeltes van de inwendige clitoris samenkomen.

Elk lichaam is anders

In mijn ogen is het dus niet zo gek dat deze plek bij sommige vrouwen extra gevoelig is. Let wel: bij sommige vrouwen. Dus niet bij alle vrouwen. Want geen lichaam is hetzelfde en we zijn allemaal weer net anders gebouwd. Net zoals we niet allemaal aanslaan op dezelfde erogene zones, is ook de gevoeligheid van onze geslachtsdelen niet precies hetzelfde.

De ene vrouw heeft een hele gevoelige clitoris, waardoor zij maar heel weinig – indirecte – stimulatie nodig heeft om opgewonden te worden. De andere vrouw raakt pas opgewonden als de uitwendige clitoris langere tijd heel direct gestimuleerd wordt. Het kan dus heel goed zijn dat de G-spot voor de ene persoon een soort ‘magic pleasure spot is’ en voor de ander niet.

Ga lekker op onderzoek uit

Een ding is in elk geval zeker: je eigen G-spot gewoon eens onderzoeken kan nooit kwaad. Zo lang je er geen druk op legt voor jezelf (of voor je partner) is het een kwestie van: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Niet iedereen zal de G-spot bij zichzelf kunnen vinden en niet iedereen zal op die plek extra gevoeligheid ervaren. Maar merk je dat jij op die plek inderdaad extra gevoelig bent, dan kun je hier in je seksleven op een heel fijne manier gebruik van maken.

Je kunt de G-spot stimuleren met je vingers (of je partner kan dit doen) maar er zijn ook verschillende seksspeeltjes die er speciaal op gericht zijn om de G-spot te prikkelen. Ook kun je onderzoeken of er specifieke standjes zijn die bij jou voor extra ‘G-spot-genot’ zorgen.

Vagina

'Kom hier'-beweging

Wil je zelf eens onderzoeken of je een gevoelige G-spot hebt, maar weet je niet waar je moet zijn? Volgens de theorie ligt de G-spot ongeveer op 3 tot 5 centimeter diep, aan de voorkant in de vagina. Dat is dus nog best aan het begin en niet heel diep naar binnen.

Sommige mensen geven aan dat de G-spot aanvoelt als een soort sponsachtig plekje, ter grootte van een jelly bean. Kun je zoiets vinden? Experimenteer dan eens door voorzichtig op dat plekje te drukken, te strelen of te kietelen. Kijk of dat voor jou voor extra genot of opwinding zorgt. Je kunt eventueel je partner vragen de G-spot te stimuleren door met een vinger in de vagina een ‘kom hier’-beweging te maken. Of je kunt natuurlijk een speeltje gebruiken.

Kun je de G-spot bij jezelf of jouw partner niet vinden of ervaar je op die plek helemaal geen extra gevoeligheid? Dan is dat ook helemaal normaal. Ieder lichaam is anders gebouwd en we zijn allemaal op andere plekken gevoelig. Ga maar na: sommige mensen ervaren het als enorm seksueel stimulerend als hun tepels, nek of tenen worden gelikt tijdens de seks, anderen worden hier niet warm of koud van (of knappen hier zelfs op af). De ene persoon geniet misschien intens van een standje dat de andere persoon helemaal niet prettig vindt.

Dat iets bij sommige mensen op een bepaalde manier werkt, betekent niet dat dit bij jou ook zo hoeft te zijn. Zie de G-spot dus vooral als een erogene zone die je kunt onderzoeken. En mocht je toevallig tot de mensen behoren die daar wel extra gevoelig voor zijn, dan zou ik zeggen: geniet ervan!

Succes!

Kun je je G-spot niet vinden of is het niet gevoelig voor stimulatie? Geen zorgen, dat is helemaal niet raar. Onthoud dat elk lichaam anders is!

Hulp nodig?

Heb je ergens last van bij de seks en weet je niet wat je daar het beste aan kan doen? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag. 

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Heb jij je G-spot al gevonden? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de orgasmekloof en het feit dat vrouwen vaak wat meer moeite hebben om klaar te komen dan mannen. Een goede zaak, vind ik als seksuoloog, maar daardoor zou ook de indruk kunnen ontstaan dat mannen hier …
1.634 keer bekeken