Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik voel me verdrietig na seks. Hoe kan dat?”

2 maart 2019,

geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd voel ik me vaak erg verdrietig na de seks. Ook al heb ik genoten van de vrijpartij met mijn bedpartner, toch voel ik me somber en heb ik het gevoel dat ik in huilen kan uitbarsten. Ik wil me zo helemaal niet voelen, maar ik kan er niks aan doen. Hoe kan het dat ik me zo voel? 

– Jennifer

Beste Jennifer,

Ik kan me goed voorstellen dat het niet jouw bedoeling is om je verdrietig te voelen na de seks, als je kort daarvoor nog samen hebt genoten met je bedpartner. Toch komen die gevoelens die je omschrijft vaker voor dan je misschien zou denken. Dit wordt postcoïtale dysforie genoemd, oftewel: een somber gevoel hebben ná de seks.

Wist je dat… postcoïtale dysforie ook kan optreden na masturbatie?

postcoïtale dysforie – je somber of verdrietig voelen na seks

Verdrietig zijn na afloop van de seks, is in het geval van postcoïtale dysforie geen teken van lichamelijke pijn of een uiting van teleurstellende seks. Hoe fijn de seks ook was, soms kan na een orgasme een gevoel van somberheid ontstaan. Waar dit sombere gevoel precies vandaan komt, is nog niet geheel duidelijk. Sommige onderzoekers hebben een verband gevonden tussen postcoïtale dysforie en seksueel trauma in het verleden. Dit verband is echter klein, waardoor andere factoren ook een rol kunnen spelen, zoals een biologische aanleg.

Verschillende studies hebben aangetoond dat een derde tot de helft van de vrouwen wel eens te maken heeft gehad met sombere gevoelens na de seks.

Een aannemelijke oorzaak van deze ‘post-sex blues’ kan de enorme explosie aan hormonen zijn. Er komen veel verschillende stofjes vrij tijdens het orgasme, waaronder endorfine (geluksstofje) en prolactine, een stofje dat voor een dip kan zorgen. Na die eerste euforie tijdens of vlak na het orgasme, komt dan de dysforie.

Daarnaast komt ook het stofje oxytocine vrij. Dit zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je bedpartner, zelfs als dit niet een vaste partner is. Dit gevoel van verbondenheid kan ervoor zorgen dat je kwetsbaar wordt. Kortom: het orgasme maakt veel (kwetsbare) gevoelens los.

Situaties van neerslachtigheid na de seks

 • Een gevoel van eenzaamheid na bevredigende seks met een eenmalige sekspartner.
 • Een somber gevoel na fijne goedmaak- of ‘break-up’ seks.
 • Herinnert worden aan vroeger seksueel trauma.

Ook mannen kunnen somber zijn na de seks

Niet alleen vrouwen kunnen zich neerslachtig voelen na de seks. Ook bij mannen komen er verschillende stofjes vrij tijdens het orgasme. Bij mannen verdwijnt de seksuele opwinding echter sneller dan bij vrouwen, omdat bij vrouwen een grotere hoeveelheid oxytocine vrijkomt. Mannen zullen dan sneller na het orgasme de effecten van prolactine kunnen ervaren: suf en somber.

Post Orgasmic Illness Syndrome (POIS)

Het kan nog een stap verder gaan. Sommige mannen kunnen zich daadwerkelijk ziek gaan voelen na een ejaculatie. Deze zeldzame – en nog niet zo’n bekende – auto-immuunziekte heet Post Orgasmic Illness Syndrome (POIS). Er treedt als het ware een allergische reactie op voor het sperma. De klachten die bij POIS horen zijn onder andere:

 • Hoofdpijn
 • Extreme moeheid
 • Een griepachtig gevoel hebben
 • Concentratieproblemen
 • Prikkelbaarheid
 • Gespannen huid en/of spieren

Deze klachten ontstaan na vrijwel iedere ejaculatie en kunnen tot 2-7 dagen aanhouden. Daarna verdwijnen de klachten weer spontaan. Veel mannen met POIS proberen zich van seksuele activiteiten te onthouden. Helaas kunnen (onbewust) spontane ejaculaties optreden, waardoor de man alsnog last krijgt van de klachten.

Wil je meer weten over POIS? Neem dan een kijkje op de website van Praktijk Waldinger. Prof. Dr. Marcel Waldinger is pionier op het gebied van POIS en heeft hier onderzoek naar gedaan.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

 1. Geachte,

  Ben 75 jaar en nog een grote libido.
  Doe het nu ook al een tijd zonder zaadlozing, en voel me veel beter en meer genot van seks.
  Na een zaadlozing ben ik enkele dagen moe, en pijn in de nier streek, ook de spieren.
  Toen ik nog jong was, boven de 50 jaar, had ik daar geen last van zaadlozing.
  Kon ik tot 5 maal per dag een zaadlozing hebben zonder problemen.
  Met ouder te worden is dit een serieuze energie verspilling.
  Heb nog naar alternatieve voordrachten geweest, over relatie en seksualiteit.
  Was toen al sprake voor seks zonder zaadlozing, en leeft er meer plezier aan.
  Dit is nu ook mijn ondervinding.

  Jean-Pierre Geleleens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.333 keer bekeken

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb een seksuele voorliefde voor het dragen van vrouwelijke lingerie. Ook heb ik sterk de wens om onderdanig te zijn binnen een (seksuele) relatie en ben ik sterk geïnteresseerd in de BDSM-wereld. Ik zou graag soortgenoten willen s…
4.333 keer bekeken