Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Ik heb ejaculatieproblemen nu ik ouder ben. Help!”

2 april 2023,

geschreven door

Beste Talitha, helaas heb ik door mijn ouderdom meer moeite om te ejaculeren tijdens de penetratie met mijn partner. Ik ervaar dit ook soms bij het masturberen, maar niet altijd. Onderzoek wijst uit dat er niets mis is met mijn prostaat. Doordat ik ejaculatieproblemen ervaar nu ik ouder word, lopen we tegen wat onzekerheden aan in bed. Mijn vriendin wil graag samen klaarkomen, of dat ik op zijn minst ook tot een hoogtepunt kom. Ze haalt alles uit de kast, helaas zonder succes. Zelfs de erectie neemt soms af. Hoe kan ik dit probleem verhelpen?

– Jacques, 68 jaar

Beste Jacques,

Veel mannen ervaren ejaculatieproblemen of andere seksuele problemen naarmate ze ouder worden. Niet alleen verandert met de jaren ons lichaam, ook psychologisch en hormonaal ondergaan we verschillende levensfasen met bijkomende veranderingen. Zoals vrouwen op den duur te maken krijgen met de overgang, waarvan de menopauze (de laatste menstruatie) een van de belangrijkste kenmerken is, krijgen ook mannen te maken met een zogeheten overgang: de andropauze. Deze andropauze kan vervolgens impact hebben op seksuele functies en leiden tot onder andere ejaculatieproblemen tijdens het ouder worden.

“De andropauze is een natuurlijk proces waarbij de testosteronspiegels van mannen geleidelijk dalen, met mogelijk lichamelijke, seksuele en/of psychologische gevolgen van dien.”

Wat is de andropauze?

Een van de belangrijkste veranderingen die mannen ervaren naarmate ze ouder worden, is een geleidelijke afname van de testosteronspiegel. Dit is een natuurlijk proces en staat ook wel bekend als de mannelijke overgang: de andropauze of de penopauze, Anders dan bij vrouwen, waar sprake is van een daling van het oestrogeenniveau, neemt testosteron bij mannen zeer geleidelijk af. De daling kan al worden ingezet vanaf een jaar of 40 en neemt gemiddeld per jaar met 1% af. Daardoor is het lange tijd niet merkbaar, maar treden symptomen vaak op tussen de 60 en 70 jaar. Symptomen van de andropauze zijn:

 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen en/of sneller geprikkeld zijn
 • Verminderd libido
 • Gewichtstoename
 • Afname van spiermassa en botdichtheid
 • Orgasme- en/of erectieproblemen
 • Slaapproblemen

De rol van testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke hormoon en is essentieel voor het handhaven van de seksuele functie en het libido. Naarmate mannen ouder worden en de andropauze dus al geruime tijd is ingetreden, kan de vermindering van het testosteron op seksueel vlak leiden tot een verminderd libido, erectiestoornissen en verminderd seksueel verlangen. Ook merken mannen dat het langer kan duren voordat ze hun orgasme bereiken, kan er minder ejaculaat vrijkomen of blijft het orgasme soms uit.

Wist je dat… verlaagde testosteronspiegels ook kunnen leiden tot depressieve gevoelens, angst en een verminderd zelfvertrouwen?

De invloed van het ouder worden op de seksualiteit bij mannen

Niet alleen heeft het ouder worden invloed op jouw lichaam, je hormonen en je seksuele functies, ook psychologisch heeft het vaak impact. Gevoelens als somberheid, angst en onzekerheid worden vaak aangewakkerd door een veranderend lijf en een verandering op seksueel vlak. Maar daarnaast hebben deze gevoelens ook weer invloed op hoe jij je seksueel voelt, gedraagt en functioneert.

Ejaculatieproblemen bij het ouder worden: zo ga je ermee om

Je houdt het ouder worden niet tegen. Wel kan je proberen zo goed mogelijk om te leren gaan met de veranderingen die met het ouder worden gepaard gaan. Als het gaat om jullie seksleven, vraagt dit wellicht enige openheid en flexibiliteit. Je zult met je partner de tijd en ruimte moeten nemen om jullie seksleven te gaan herontdekken. Bewust worden van jouw veranderende lijf zorgt ervoor dat je uiteindelijk makkelijker leert om te gaan met deze veranderingen. Enkele tips die ik je hiervoor kan aandragen:

 • Praat open en eerlijk met je partner over je gevoelens, je seksualiteitsbeleving en de impact van je ejaculatieproblemen tijdens het ouder worden op jouw seksleven en relatie;
 • Onderzoek elkaars lijf aan de hand van Sensate Focus oefeningen. Dit zijn streeloefeningen die gericht zijn op het (her)ontdekken van je eigen en elkaars lichaam, om zo de gevoelige plekken te vinden. Welke erogene zones zijn er te vinden? Wat werkt wel en wat werkt niet?
 • Maak eventueel gebruik van hulpmiddelen als een penisring, stimulerend glijmiddel of seksspeeltjes. Mogelijk wordt met wat extra stimulatie, of stimulatie op nieuwe prikkelende plekken de opwinding wat makkelijker opgevoerd, zodat het hoogtepunt bereikt kan worden.

Overige tips voor kwalitatief ouder worden

Voeding, leefstijlgewoonten en ziekten of het gebruik van bepaalde medicatie kunnen ook invloed hebben op de kwaliteit van je seksleven. Bij het ouder worden horen ook wat vaker lichamelijke kwalen waar eventueel medicatie voor wordt voorgeschreven die een negatieve werking kunnen hebben op jouw seksuele functies.

 • Matig of vermijd alcoholgebruik;
 • Hanteer een gezond dieet dat rijk is aan calcium, vitamine C en D, gezonde vetten, eiwitten en vezels;
 • Stop indien van toepassing met roken;
 • Beweeg regelmatig, bijvoorbeeld door aan krachttraining te gaan doen. Ook kan je aan wandelen, mindful bewegen en yoga doen.

“Ondanks het ouder worden en de bijbehorende veranderingen, draagt het hanteren van een gezonde leeftijd, voedzaam dieet en voldoende beweging bij aan je kwaliteit van leven.”

Genieten van seks is meer dan de climax bereiken

Hoezeer de nadruk bij veel mensen nog altijd ligt op het bereiken van een orgasme tijdens de seks, kan seks net zo genieten zijn wanneer het orgasme op zich laat wachten of uitblijft. Juist een naarstige focus op het bereiken van je hoogtepunt kan een fijne seksualiteitsbeleving in de weg zitten. Ga daarom eens samen na waarom die climax bereikt moet worden. Is de seks minder als jullie niet samen kunnen klaarkomen? Ik hoop vooral dat jullie samen manieren vinden om intens van elkaar te kunnen genieten in de slaapkamer, met of zonder orgasme.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor de orgasmekloof en het feit dat vrouwen vaak wat meer moeite hebben om klaar te komen dan mannen. Een goede zaak, vind ik als seksuoloog, maar daardoor zou ook de indruk kunnen ontstaan dat mannen hier …
1.649 keer bekeken