Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Ik ben bang om klaar te komen. Wat kan ik doen?”

1 december 2018,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb nog nooit een orgasme gehad tijdens de seks met een partner. Wel als ik mezelf bevredig. Maar met een partner lukt het mij gewoon niet, want ik ben simpelweg bang om klaar te komen. Hoe kan dit en hoe kan ik dit oplossen? Ik zou zo graag eens een orgasme willen beleven samen met een partner.  

– Sara

Beste Sara,

De angst voor het orgasme is iets waar meer vrouwen mee te maken krijgen. Meer vrouwen kunnen zonder problemen klaarkomen tijdens masturbatie, maar hebben moeite om tot een orgasme te komen in het bijzijn van een partner. Vaak heeft dat niets te maken met de manier van stimulatie, maar met de mogelijkheid om jezelf te laten gaan.

Bang om klaar te komen: ‘orgasme-angst’

Het orgasme is niets meer dan een ontlading van een opgelopen spanning in het bekkenbodemgebied. Deze ontlading gaat gepaard met verschillende spiersamentrekkingen, waar je op dat moment eigenlijk geen controle over hebt. En ergens geen controle over hebben, vinden veel mensen eng. Bang om klaar te komen heeft dus vaak te maken met de angst om de controle te verliezen.

“Bang om klaar te komen heeft in de meeste gevallen te maken met de angst om de controle te verliezen.”

Prestatiedruk en faalangst

Voor velen is de seks pas geslaagd als er een orgasme heeft plaatsgevonden. Dat is best jammer, want seks gaat om genieten. En genieten kan ook zónder klaar te komen. Toch leg je onbewust een druk op jezelf als je gefocust bent op de prestatie: het orgasme. Het gevolg is juist dat het nog moeilijker wordt om je over te geven aan het hoogtepunt.

Onzekerheid in bed

Deze faalangst wordt vooral versterkt wanneer je onzeker bent over je eigen lichaam en bedprestaties. Tijdens masturberen hoef je je niet tegenover iemand te schamen over hoe je eruit ziet en hoe je je gedraagt in bed. In het bijzijn van een partner kan die angst er wel zijn. “Doe ik het wel goed?” “Zie ik er wel goed uit?” Dit soort gedachten remmen ontzettend de seksuele opwinding. En dat niet alleen. Je houdt jezelf daarmee vreselijk tegen om jezelf te laten gaan tijdens het orgasme.

Tips om klaar te komen tijdens de seks

  • Focus je op het genot tijdens de seks
  • Laat negatieve gedachten voor wat het is.
  • Durf voor even de controle te verliezen. Er kan niets mis gaan.
  • Onthoud dat jouw partner je prachtig vindt in bed en er ongetwijfeld zelf ook van geniet als jij klaarkomt.

“Er kan niets mis gaan tijdens het orgasme. Bovendien zal ook jouw partner er van genieten als jij je orgasme beleeft.”

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Mensen die introvert zijn en mensen die extravert zijn, hebben allemaal zo hun eigen kracht. Toch zijn er situaties die als je introvert bent, net wat lastiger kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat er van je verwacht wordt dat je je in die situatie wat ext…
552 keer bekeken