door seksuoloog Talitha

“Waarom kan mijn vriendin niet klaarkomen tijdens de seks?”

24 april 2021

Beste Talitha, mijn vriendin en ik hebben een goed seksleven, maar ze kan niet klaarkomen tijdens de seks. Hoe komt dat? Doe ik iets verkeerd? Het lijkt ons fijn als het een keertje zou lukken. Wat kunnen we doen zodat het toch een keer lukt?

– Ruben, 21 jaar

Beste Ruben,

Net als jouw vriendin zijn er veel dames die moeite hebben met klaarkomen tijdens de seks. Sterker nog, er zijn maar weinig vrouwen die wél altijd kunnen klaarkomen tijdens de seks. Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart soms haar hoogtepunt, 20% van de vrouwen heeft zelden een orgasme en een 5% heeft nooit een orgasme tijdens de seks.

Feit: slechts 20 tot 30 procent van de vrouwen kan regelmatig klaarkomen tijdens de seks.

De redenen waarom sommige vrouwen niet of moeilijk klaarkomen tijdens het vrijen, zijn divers. Misschien is de stimulatie niet optimaal genoeg voor haar. Veel partners kunnen dan onzeker worden over zijn of haar bedprestaties. Toch heeft het niet kunnen klaarkomen juist vaak te maken met de vrouw zelf en niet zoveel met jouw prestaties als partner. Er zijn natuurlijk wel tips die ik je kan geven, zodat de kans op een orgasme tijdens de seks groter wordt.

Niet klaarkomen tijdens de seks: dít kan je doen

Aandacht voor voorspel

Voordat jouw vriendin überhaupt kan klaarkomen, is voldoende opwinding van essentieel belang. Een man heeft niet zolang nodig om opgewonden te raken, maar een vrouw heeft soms wel 20 minuten nodig. Het voorspel wordt nog wel eens overgeslagen, met als gevolg dat een vrouw tijdens de geslachtsgemeenschap niet optimaal opgewonden raakt en daardoor moeite heeft met klaarkomen.

Aandacht besteden aan het voorspel geeft de vrouw de tijd om mentaal én lichamelijk voldoende opgewonden te raken, waardoor een vrouw uiteindelijk makkelijker kan klaarkomen tijdens de seks.

Het belang van clitoris stimulatie

Veel vrouwen hebben niet genoeg aan enkel vaginale stimulatie. Om tijdens de seks een hoogtepunt te kunnen bereiken, is het belangrijk om de clitoris niet te vergeten. Voor de meesten is clitoris stimulatie namelijk de sleutel tot het orgasme.

Wist je dat… 70% van de vrouwen clitoris stimulatie nodig heeft om te kunnen klaarkomen?

Experimenteer daarom met verschillende posities waarbij de clitoris gelijktijdig gestimuleerd kan worden. De missionaris positie is een gunstig standje waarbij de clitoris gedeeltelijk wordt gestimuleerd. In andere posities kunnen jullie experimenteren om de clitoris extra met de hand of met een seksspeeltje te stimuleren.

Verdere tips als zij niet kan klaarkomen tijdens de seks

 • Zorg dat zij ontspannen is. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Alleen wanneer zij zich relaxed voelt, is ze in staat zichzelf te laten gaan en een orgasme te krijgen. Laat haar desnoods ontspannen door een massage te geven.
 • Vraag aan haar wat ze lekker en fijn vindt, zodat je weet hoe je haar het best kan bevredigen. Indien ze dit niet goed weet, stel dan voor om dat samen uit te zoeken, door te experimenteren met verschillende soorten stimulatie.
 • Gebruik een seksspeeltje tijdens de seks om haar extra te bevredigen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een duo vibrator of een speeltje dat haar clitoris stimuleert.
 • Maak gebruik van glijmiddel. Zeker als ze last heeft van vaginale droogte, pijn bij het vrijen of irritaties. Voor een extra bevredigend effect kan je gebruik maken van stimulerend glijmiddel.

Blijf vooral samen genieten van de seks en laat het wegblijven een orgasme niet tussen jullie intimiteit inkomen. Als je haar elke vrijpartij probeert te laten klaarkomen, kan dat op den duur misschien wel frustraties met zich meebrengen als het niet lukt. Blijf gewoon lekker experimenteren, voldoende aandacht aan elkaar besteden en naar elkaar luisteren. Dan komt dat orgasme waarschijnlijk vanzelf wel!

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

9 reacties op "Waarom kan mijn vriendin niet klaarkomen tijdens de seks?"

 • Mijn man wil niet meer een beetje vrijen ook niet met wat leuke speeltjes.
  Heeft last dat het niet lukt,ik niet maar ik wil geen orgasme meer alleen hebben.
  Wij zijn 71 en 79 jr. en beide solo sexueel actief,
  Dus ik heb hem dit verhaal verteld, hij noemt zichzelf een oude man.
  Maar ik vind hem nog steeds sexueel aantrekkelijk.
  Daar ben ik behoorlijk onrustig van de laatste paar weken.
  Kunt u mij tips geven.

 • Hallo,
  Het is erg frustrend als je telkens net niet klaar komt.
  Elke keer wanneer ik bijna kom dan is me vriend net gekomen. hij voelt het wel wanneer ik bijna kom en dan wordt het hem teveel en dan komt hij klaar en ik telkens net niet.
  Heeft u tips voor ons?
  En hoe kan ik me nog beter ontspannen/laten gaan..

  • Hi Maaike,

   Ik kan me voorstellen dat het frustrerend is als het klaarkomen niet lukt. Je geeft aan dat je wel bijna klaarkomt. Ook jouw vriend voelt dat, waardoor hij tot een orgasme komt. Eigenlijk komt hij dus ’te snel’ om ook jou tot een hoogtepunt te laten komen.
   Ik vermoed dat jouw lichaam zich dus wel voldoende kan ontspannen. Wat wel kan werken is om tijdens de seks duidelijk aan te geven hoe het voelt en dat het orgasme nadert. Zo is jouw vriend ook voorbereid op wat hij dan gaat voelen. Jouw vriend heeft er vervolgens baat bij om zijn eigen orgasme onder controle te houden. Dat kan hij doen door middel van bekkenbodemspier-oefeningen (kegeloefeningen).
   Met goed getrainde bekkenbodemspieren kan jouw vriend steeds beter zijn orgasme controleren, waardoor hij het kan uitstellen. Zo zal er voor jou meer mogelijkheid zijn om klaar te komen, vóórdat jouw vriend klaarkomt.
   Ook voor jou geldt dat het trainen van de bekkenbodemspieren een handige ‘workout’ is om controle te krijgen over je orgasme. In deze blog lees je daar meer over: https://betablog.easytoys.nl/bekkenbodemspieren-trainen-beste-oefeningen/

   Verder is voor het bereiken van een orgasme ook voldoende mentale ontspanning nodig. Het is makkelijker om klaar te komen als jouw hoofd leeg is van zorgen, prestatiedruk en stress. Probeer te genieten van het moment en de seks die je op dat beleeft met je vriend. Als je teveel de druk legt op het ‘moeten klaarkomen’, kan dat er juist voor zorgen dat je orgasme uitblijft. Focus je op wat je fijn en lekker vindt, en beleef het moment in het hier-en-nu.

 • Heyy,
  Ik ben 18 jaar en heb nu al bijna een jaar lang een vriend. We zijn al bijna 8 maanden sexueel actief en hij is erg goed in bed! Het enige ‘nadeel’ is dat ik nog nooit ben klaargekomen. Ook niet als ik het zelf probeer… Weet u waardoor dat kan komen en nog veel belangrijker hoe ik wel kan klaarkomen?
  Groetjes, J

  • Hi J.,

   Voor veel vrouwen is het lastig om tot een orgasme te komen. Ook als ze het alleen doen. Om wél tot een hoogtepunt te komen, kan ik je een paar tips geven:
   – Probeer eerst bij jezelf volledig te ontdekken welke soort stimulatie je prettig vindt. Veel vrouwen hebben clitoris stimulatie nodig, maar er zijn ook vrouwen die zweren bij vaginale stimulatie, of een combinatie van beiden. Per vrouw is het verschillend, het is daarom even zoeken naar wat voor jou de juiste manier is.
   – Eenmaal bewust van een toenemende spanning bij een soort stimulatie, is het vooral belangrijk om je hier op te blijven focussen en ervan te genieten. Een orgasme kan heftig voelen, zeker als je dit nog niet eerder hebt meegemaakt. Soms voelt het alsof je de controle verliest, al kan er absoluut niets verkeerd gaan. Focus je vooral op wat het seksuele genot en wat je voelt, en laat je gaan.
   – Leg niet teveel de druk op het ‘moeten klaarkomen’. Seks kan net zo goed geweldig zijn zonder een hoogtepunt 🙂 Laat je lekker gaan en richt je op datgene wat jij het lekkerst vindt, dan maak je de weg naar het orgasme een stuk korter.

   Groet,
   Talitha

 • Mijn vriend en ik hebben 1 standje die we gebruiken om te zorgen dat ik klaarkom. Eigenlijk is het gewoon een lage doggy style en dan leg ik me magic wand tussen me benen op me clitoris. Vaak helpt ’t om eerst met vingers te spelen en later penetratie.

 • Hallo ik kom nooit klaar tijdens de sex mijn vriend doet te weinig om mij op te winden en nu heb ik zo iets laat.maar

 • Hallo, ik ben een man van 30’jaar en ben 7’jaar getrouwd, telkens als we in relatie gaan kom ik snel klaar, mijn vrouw geniet niet van sex dat ik snel klaarkom wat kan ik best dien om haar ook klaar laten te komen groetjes Lian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid