Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.232 keer bekeken

“Ik mis het naspel. Waarom valt hij direct in slaap?”

23 december 2017,

geschreven door

Beste Talitha, ik merk dat ik me de laatste tijd erg onzeker voel over de seks in mijn relatie. Voor mijn gevoel is de seks echt geweldig, maar na de seks gaat mijn vriend altijd direct dingen doen of hij valt in slaap. Kan het zijn dat hij de seks helemaal niet zo goed vindt? Hoe moet ik aankaarten dat ik het naspel mis?

– Lara

Beste Lara,

Wat vervelend dat jij je zo onzeker voelt over jouw huidige seksleven. Je geeft aan dat je naspel mist en het ontbreken ervan maakt jou onzeker. Maar weetje? Dat is helemaal niet zo raar. Het komt namelijk in veel gelukkige stelletjes voor!

Wat is naspel?

Naspel betekent grofweg: intiem zijn na de seks. Dat kan op vele manieren. Jullie kunnen aandacht voor elkaar hebben, lichamelijk contact in de vorm van knuffelen, samen nagenieten van de seks, een goed gesprek voeren. Voor iedereen kan naspel weer een andere invulling hebben. Wel is het zo dat vrouwen over het algemeen meer behoefte hebben aan naspel dan mannen. Tijdens de seks komt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij in het bloed. Bij een vrouwelijk orgasme komen grote hoeveelheden oxytocine vrij. Vrouwen maken meer oxytocine aan dan mannen.

Onderzoek wijst uit dat vrouwen meer tijd willen besteden aan naspel dan mannen.

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Dat mannen en vrouwen verschillend van elkaar zijn – ook in bed – is bij de meesten van ons wel bekend. Hoe komt het dan dat mannen minder behoefte hebben aan naspel? Deels heeft dat dus te maken met het feit dat vrouwen meer oxytocine aanmaken. Daarnaast komt ons lichaam in een rustfase, nadat we tot een orgasme zijn gekomen. Veel mensen voelen zich zelfs suf na een orgasme. Dat komt omdat na een orgasme het stofje prolactine vrijkomt. Dit stofje maakt ons slaperig. Daarnaast zal het slaaphormoon melatonine in grotere mate aanwezig zijn in het bloed. Dat jouw vriend na zijn orgasme in slaap valt, is dus helemaal niet gek!

Vrouwen blijven langer opgewonden

Bij vrouwen verdwijnt de seksuele opwinding minder snel dan bij mannen. Dat is ook de reden waarom vrouwen vaker kunnen klaarkomen dan mannen. Doordat ze dus nog in die seksuele sfeer hangt, heeft ze meer behoefte aan intimiteit nadat geslachtsgemeenschap ten einde is. Veel vrouwen vinden het belangrijk om met een seksuele partner een gevoel van verbondenheid te ervaren. Dat gevoel kan versterkt worden wanneer er sprake is van naspel.

Naspel kan er voor zorgen dat partner zich meer verbonden met elkaar voelen. Dit kan zelfs bijdragen aan meer seksuele tevredenheid en uiteindelijk tot een algemene tevredenheid binnen de relatie.

Zo pak je het aan

Dat jouw vriend niet aan naspel doet, is dus voornamelijk het gevolg van een snel afgenomen opwinding nadat hij is klaargekomen. Maak je dus geen zorgen: het is geen teken dat hij niet heeft genoten van de seks 🙂 Dat betekent niet dat je het erbij moet laten zitten. Mijn advies is om aan te geven wat je fijn vindt. In iedere (seksuele) relatie geldt dat het goed is om je wensen uit te spreken. Ook op het gebied van naspel. Grote kans dat jouw vriend het helemaal niet erg vindt om nog even met je te knuffelen, als jij aangeeft dat prettig te vinden.

Enkele tips om te genieten van naspel

Mochten jullie zover zijn en over gaan tot naspel, dan wil ik je graag nog de volgende tips meegeven:

  • Denk na over het moment waarop jullie seks hebben. Als jullie ’s avonds laat seks hebben, is de kans groter dat (één van) jullie in slaap valt na de seks. Probeer het eens midden op de dag te doen. Of ’s ochtends als jullie ontwaakt zijn.
  • Probeer mobiele telefoons zoveel mogelijk uit de slaapkamer te houden. Mobieltjes kunnen gauw zorgen voor afleiding. Als jullie de telefoons buiten de slaapkamer houden, hebben jullie meer aandacht voor elkaar.
  • Probeer minstens 5 minuten te besteden aan naspel.
  • Gebruik naspel als een moment om positieve gedachten en gevoelens uit te spreken. Vermijd het bespreken van dingen waar jij je druk om maakt.
  • Ga eens samen douchen na de seks. Het is een perfecte manier om naspel te beleven.
Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Ben jij zoet geweest dit jaar of verdien je eigenlijk een heel erg stout cadeautje? Met de Sint als vaste klant hebben we een ruime keuze in allerlei soorten zoete, spannende of juist vreselijk stoute Sinterklaas cadeaus. Kies bijvoorbeeld voor een…
910 keer bekeken