Love is in the air (of niet): vaak lijkt de ene relatie na de andere relatie uit de grond te worden gestampt. Ook zwangere vrouwen lijken elkaar aan te steken. En dit keer lijkt het oud Hollandse spreekwoord ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet‘, opnieuw een wijze uitspraak te zijn: ook een relatie break-up lijkt besmettelijk te zijn! Lees híér 5 redenen!
Waarom een break-up besmettelijk is
Als een relatie van iemand uit jouw vriendengroep ten einde is, volgt in 75 (!!) procent van de gevallen een break-up bij iemand anders uit die vriendengroep. Ja beste mensen: een break-up is dus een ‘besmettelijke ziekte’. Hier is zelfs onderzoek naar gedaan! En waarom dit zo is, heeft verschillende redenen.
1. Je denkt na over alles dat je ‘opgeeft’ voor je relatie
Je moet nou eenmaal tijd en energie in een relatie steken. Het is altijd geven en nemen. Maar als het goed is, heb je dat ook wel voor je lover over. Is een goede vriend of vriendin echter gedumpt omdat hij/zij zou graag op reis wil, dan ga je toch nog eens even goed nadenken of die investering die je doet het wel waard is.
Feit: Werkkansen, reismogelijkheden of grote verhuizingen: vaak geef je dit soort dingen sneller op vanwege je relatie.
2. Het besef van verwaterde vriendschappen
We kennen ze allemaal wel. Vrienden waar je niets meer van hoort, zodra ze in een vaste relatie verzeild raken. Snappen we best, want de tijd die je kwijt bent aan je nieuwe liefje, moet je natuurlijk wel érgens vandaan halen. Zodra je wordt geconfronteerd met de ‘sterfelijkheid’ van een romantische relatie, ga je toch wel even nadenken over die kostbare, verloren vriendschappen!
3. De vrijheid van het single zijn missen
In een relatie zitten betekent automatisch dat je rekening met je partner moet houden. Als single ben je natuurlijk veel vrijer om te gaan en te staan waar je wil. Zie je één van je matties weer helemaal genieten van die vrijheid? Dan is dit iets waar jij best jaloers op kan zijn!
Onderzoekers: “Vrienden zien genieten van de vrijheid die het single leven met zich meebrengt, doet je nadenken over hoe jij je tijd zou willen besteden, zonder rekening te houden met je liefje.”
4. Je gaat nadenken over het samenzijn met anderen
Je BFF heeft net haar relatie uit en vertelt vervolgens in geuren en kleuren over al haar vrijblijvende, spannende avontuurtjes. Hoe groot is de kans dat jij dan gaat nadenken over jouw (saaie) seksleven met je partner. Het gras is natuurlijk altijd groener aan de overkant. En vergeet niet: aan al het nieuwe, spannende, komt natuurlijk ook weer een einde.
5. Je vraagt je of je een relatie hebt ‘omdat dat van je wordt verwacht’
Break-ups zijn dus besmettelijk. Maar dat geldt ook voor het aangaan van een relatie! Als al jouw vrienden gaan settelen met hun nieuwe lief, is het makkelijk om de druk te voelen deze stap ook te nemen. Verbreken deze zelfde vrienden na enige tijd hun relatie, dan kan je er (onbewust) over gaan nadenken ditzelfde te gaan doen. Sociale druk mensen, sociale druk.
Heb jij ooit gedacht over jouw relatie na een break-up in jouw vriendenkring?