We krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Zuigzoenen, love it or hate it. Ze zijn niet altijd handig om mee rond te lopen en kunnen een gevaar voor je carrière vormen. Maar niet iedereen ziet zuigzoenen als de onschuldige oorzaak van plagerijen en extra foundation. Ze zouden namelijk een beroerte kunnen veroorzaken! Maar vormen zuigzoenen nou echt een gevaar voor je gezondheid?
Hoe ontstaan zuigzoenen?
Zuigzoenen ontstaan op dezelfde manier als blauwe plekken. Wanneer een bloedvat beschadigd raakt, kan er bloed uit het bloedvat lekken. Dit zorgt voor een bloeduitstorting en hierdoor ontstaan blauwe plekken. Als je hard zuigt op een stuk huid dan kunnen er dus zuigzoenen ontstaan. De plek verdwijnt weer na vijf tot twaalf dagen.
Wat is het risico?
Er is goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat zuigzoenen inderdaad voor complicaties kunnen zorgen. Als je te vaak blauwe plekken krijgt kan dit uiteindelijk permanente verkleuring veroorzaken. Dit komt omdat je de “wond” niet goed laat helen. Zuigzoenen op de verkeerde plekken kunnen kneuzingen in de zenuwen veroorzaken.
Ook kan iemand die je zuigzoenen geeft orale herpes aan je overdragen als genoeg bloedvaten het virus krijgen. Dit kun je herkennen als iemand een koortslip heeft. En daarnaast kunnen er inderdaad gevaarlijke bloedklonters ontstaan in grote bloedvaten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een beroerte. Maar maak je niet teveel zorgen, want het goede nieuws is dat de kans op een beroerte enorm klein is.
Wist je dat… het niet goed laten genezen van zuigzoenen permanente verkleuring kan veroorzaken?
Hoe kom ik er van af?
Wil je toch acties ondernemen om een zuigzoen sneller te laten verdwijnen? Als je zuigzoen erg recent is, dan kun je het beste een lepel in de vriezer leggen. Wrijf deze daarna over de plek. Ook kun je de zuigzoen behandelen met ijs. Neem een theedoek of handdoek, doe er wat ijs in en druk dit voorzichtig tegen de plek. Dit zal de zwelling tegengaan.
Als de zuigzoen een paar dagen oud is, moet je er juist iets warms tegenaan houden. Dit stimuleert de uitzet van de bloedvaten en stimuleert het herstelproces.
Zijn zuigzoenen dus gevaarlijk?
Onze conclusie: zuigzoenen hoeven niet gevaarlijk te zijn. Maar een beetje voorzichtigheid is nooit verkeerd.
Geef jij of krijg jij graag zuigzoenen? Laat het ons weten!