NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik heb moeite met ejaculeren. Hoe kan dat?”

14 november 2020,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb sinds kort een nieuwe vriendin. Ik vind haar helemaal geweldig, maar qua seks wil het allemaal nog niet zo vlotten. Het is nog niet echt goed gelukt, want het lukt me niet om klaar te komen. Het maakt mij, maar ook mijn vriendin erg onzeker. Hoe kan het dat ik moeite heb met ejaculeren? 

– Ferry

Beste Ferry,

Het mannelijk orgasme wordt door velen gezien als het uiteindelijke doel van seks. Vaak is een ejaculatie dan het spetterend einde van – hopelijk – plezierige seks. Toch is het bereiken van het orgasme niet altijd vanzelfsprekend. Ik zal je hier wat meer over uitleggen.

Moeite met ejaculeren

Veel mannen zijn gewend om zonder al te veel moeite tot een orgasme te komen. Zeker tijdens het masturberen leren veel mannen van zichzelf wat ze fijn vinden en wat ze nodig hebben om tot het hoogtepunt te komen. Tijdens het vrijen met een partner is dat echter niet altijd zo gemakkelijk. En dat kan met verschillende dingen te maken hebben.

Let op! Moeite met ejaculeren kan in enkele gevallen een lichamelijke oorzaak hebben, zoals bij ziekten als diabetes of hart- en vaatziekten. Ook kan het een teken zijn van een droog orgasme.

Ervaren van prestatiedruk

Seks met een nieuwe partner is in het begin voor veel mensen spannend en wat onwennig. Jullie moeten immers elkaar nog beter leren kennen. Sommigen hebben op het begin het gevoel zichzelf te moeten bewijzen naar de ander. Zeker in de slaapkamer kan dat resulteren in het ervaren van prestatiedruk, waar vooral mannen last van kunnen hebben.

Velen denken immers dat het hebben van een goedwerkende erectie en het bereiken van een orgasme een teken is van goede seks of ‘goed zijn in bed’. Sommige mannen leggen dan de lat erg hoog voor henzelf, waarbij tijdens de seks de focus te veel naar het behalen van het orgasme gaat. Hierdoor vlakt de opwinding vaak af. Menig man heeft dan moeite met ejaculeren.

Andere soort stimulatie

In sommige gevallen geldt dat de stimulatie mogelijk niet optimaal genoeg is om tot het hoogtepunt te komen. Zeker als je tijdens het masturberen wel kan ejaculeren, maar tijdens het vrijen met je lief niet. Masturbatie is gevoelsmatig nou eenmaal anders dan seks met een partner. Ook gewenning door masturbatie kan ervoor zorgen dat het mannelijk orgasme uitblijft tijdens penetrerende seks.

Wist je dat… veelvuldig masturberen kán leiden tot orgasmeproblemen?

Gevoelens van onzekerheid

Voor zowel vrouwen als mannen geldt dat het hoogtepunt van de opwinding het makkelijkst wordt bereikt als je je open durft te stellen aan je partner. Gevoelens van onzekerheid, bijvoorbeeld over je lichaam of bedprestaties, kunnen de opwinding behoorlijk in de weg zitten.

Tips om klaar te komen

Jullie relatie is nog relatief pril en dat kan betekenen dat jullie elkaar nog beter moeten leren kennen op seksueel vlak. Bespreek openlijk wat je fijn vindt in bed en ontdek samen hoe jullie het voor elkaar zo lekker mogelijk kunnen maken, waarbij je je tevens op je gemak voelt. Experimenteer hierbij met verschillende posities, of voeg eventueel seksspeeltjes toe, om het qua stimulatie zo optimaal mogelijk te maken.

Tip! Probeer het orgasme niet als einddoel te stellen. Ook zonder mannelijk orgasme kan je genieten van seks.

Focus je vervolgens vooral op het seksueel plezier dat je samen met je vriendin beleeft. Probeer daarbij het orgasme niet als ultieme doel te stellen. Daarmee leg je voor jezelf de lat minder hoog en vormt ‘moeten ejaculeren’ een minder grote druk. Juist dan zal je merken dat het bereiken van een orgasme gemakkelijker gaat.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 Response

  1. Ik heb al 3 jaar relatie met mijn vriend. Vanaf begin aan had ik het gevoel dat hij niet handig was in bed. Ik heb hem een paar aangegeven dat ik niet genoeg word opgewonden. Hij raakt mij amper, hij zoent niet. Ik heb hem aangegeven wat ik lekker vind. Maar hij zegt dat hij mij geen pijn wilt doen. Ik heb echt geen plezier in de sex. Hierdoor kan ik niet echt van hem houden zoals ik het wil. Ik ben zelf dol op sex en alles standen. Bij hem gaat het alleen om een stand. Dus heel saai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al een ruime tijd samen. Hoewel we erg gelukkig zijn samen, lijkt het op seksueel vlak steeds minder te gaan. Ons seksleven was nooit super denderend, maar tegenwoordig is het gezakt naar 0. Zij wil liever hele…
2.994 keer bekeken