NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

4.674 keer bekeken

Solo-seks vs. seks met een partner onder de loep!

9 mei 2021,

geschreven door

Masturberen is iets wat bijna iedereen wel eens – of regelmatig – doet. En dit doen we omdat we het fijn vinden, omdat we ervan genieten. Vaak eindigt het dan ook met een spetterend hoogtepunt. Dit geldt lang niet altijd voor seks met een partner. Sterker nog, bij seks met een partner komen we in de praktijk vaker ontevredenheid of seksuele problemen tegen. Hoe kan het dat solo-seks zo verschillend kan zijn van seks met een partner?

De voordelen van masturberen

Ruim 80% van de bevolking trakteert zichzelf wel eens op een fijne sessie solo-seks. Masturberen is iets waar we al op jongere leeftijd mee beginnen en waarvan we al gauw ontdekken dat en hóe we ervan kunnen genieten. Door middel van masturberen ontdekken we ons lichaam en leren we precies wat we wel en niet lekker vinden qua seksuele stimulatie. Erg handig dus! Want niets is zo fijn om te kunnen genieten van een bevredigend seksleven. Ook als je single bent.

“Door middel van masturberen ontdekken we ons lichaam en leren we precies wat we wel en niet lekker vinden.”

De kennis die we opdoen tijdens het masturberen kan handig zijn om mee te nemen wanneer we seks hebben met een partner. Zo kan je tijdens het vrijen met een partner duidelijker aangeven wat hij of zij beter wel of niet kan doen om jou maximaal te verwennen.

Solo-seks vs. seks met een partner

Een fijn seksleven mét partner is echter niet altijd zo vanzelfsprekend. Regelmatig komen diverse seksuele problemen aan bod, zoals moeite met klaarkomen, opwindingsproblemen of pijn bij het vrijen. Dergelijke problemen lijken in veel mindere mate voor te komen tijdens solo-seks, en dat kan met verschillende redenen te maken hebben.

1. Andere soort stimulatie

Een van de belangrijkste verschillen tussen masturberen en penetrerende seks, is dat seks met een partner anders kan aanvoelen dan solo-seks. Tijdens het masturberen zal je gauw de juiste manier vinden voor het optimale effect, maar die soort stimulatie is lastig te evenaren tijdens het vrijen met je partner. Dit kan ertoe leiden dat penetratie niet stimulerend genoeg is of dat bepaalde erogene plekken (zoals de clitoris bij vrouwen) te weinig aandacht krijgen. Dit kan vervolgens leiden tot moeite met klaarkomen of het verlies van de opwinding.

2. Het ervaren van prestatiedruk en/of faalangst

Waar we tijdens het masturberen met niemand anders dan onszelf rekening mee hoeven te houden, zijn we bij seks met een partner maar al te bewust van de aanwezigheid van een tweede (of meerdere) persoon. We hebben dan sneller de neiging om ons te willen bewijzen: bewijzen in de vorm van een goede prestatie. En dat betekent vaak het hebben van een langdurige erectie bij mannen en het bereiken van een orgasme. Een verlies van erectie of het uitblijven van het hoogtepunt wordt soms gezien als falen.

“We hebben bij penetrerende seks sneller de neiging om ons te willen bewijzen tegenover de ander.”

Juist het ervaren van deze prestatiedruk kan ertoe leiden dat we de focus op het seksueel plezier verliezen, waardoor de opwinding afneemt. Het gevolg is dan precies datgene waar we dan bang voor zijn: de penis wordt slap, de vagina blijft niet vochtig genoeg en/of het orgasme blijft uit.

3. Gevoelens van onzekerheid

Aansluitend op bovenstaande, geldt dat we in het bijzijn van een partner sneller onzeker kunnen voelen over ons lichaam of over onze bedprestaties. Dit kan leiden tot een meer gesloten houding, wat ons seksueel plezier in de weg gaat zitten. Tijdens solo-seks ervaren we deze onzekerheid allerminst.

4. De orgasmekloof

Tot slot komt het regelmatig voor tijdens de seks dat het vrouwelijk orgasme uitblijft, terwijl de seks eindigt met het orgasme van de man. Het verschil hierin wordt ook wel de orgasmekloof genoemd. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat vrouwen doorgaans langer de tijd nodig hebben om volledig opgewonden te raken. Vaak zijn ze nog niet volledig opgewonden als de man al zijn orgasme bereikt. Dit komt vooral voor bij koppels die niet of weinig tijd besteden aan het voorspel. Tijdens het masturberen ervaren vrouwen dan ook geen of veel minder moeite met klaarkomen, onder andere omdat ze hier precies de tijd voor kunnen nemen die zij nodig hebben.

5 tips om te genieten van seks met een partner

  • Besteed ruim voldoende tijd aan het voorspel;
  • Bespreek open en eerlijk met elkaar wat jullie fijn vinden in bed. Geef complimenten, maar geef ook aanwijzingen als iets beter of anders kan;
  • Voel je zo zelfverzekerd mogelijk in de slaapkamer. Hoe meer jij jezelf sexy vindt of voelt, hoe makkelijker je van de seks met je partner kan genieten.
  • Beschouw het hebben van een langdurige erectie, een (extreem) vochtige vagina en het bereiken van het orgasme niet als ultieme doel van de seks. Leg de focus vooral op hoe jullie gedurende de hele sessie zo optimaal mogelijk kunnen genieten.
  • Experimenteer met verschillende soorten stimulaties en seksstandjes. voeg seksspeeltjes toe voor extra sensaties.

Seksspeeltjes tijdens de seks toevoegen

Een sextoy kan een perfecte en eenvoudige manier zijn om net dat beetje extra toe te voegen aan penetrerende seks. Zo kan een duo vibrator uitkomst bieden voor heteroseksuele koppels. Dit speeltje is voorzien van een inwendig gedeelte dat vaginaal wordt ingebracht en het externe deel rust op haar clitoris. Het ingebrachte deel is echter smal genoeg om ruimte over te laten voor de penis. Tijdens de seks kunnen de trillingen van het speeltje zowel haar als hem extra plezieren.

Wist je dat… de trillingen van een vibrerende cockring voor beide partners voelbaar zijn?


Ook bij seks met iemand van hetzelfde geslacht zijn de mogelijkheden divers. Zo kan je met een clitoris stimulator of wand vibrator gericht extern de erogene zones stimuleren. Anale speeltjes kunnen evengoed iets extra’s bijdragen. Zo kan een vibrerende buttplug voor beide partners spannend zijn om mee te experimenteren.

Ervaar jij ook een verschil tussen masturberen en seks met een partner? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring!

2 reacties

  1. Het grote verschil is in mijn ogen dat wanneer je masturbeert je volledig gericht bent op jezelf. Wanneer ik seks heb met mijn vriendin ben ik er puur op gericht dat zij zo intens mogelijk geniet. Ik stel haar orgasme boven die van mij.
    Wanneer ik masturbeer, en al helemaal sinds ik mijn P-Spot heb ontdekt, neem ik veel meer de tijd om er zelf van te genieten. Dat is uiteraard ook logisch als je alleen bent haha maar het is wel een groot verschil in mindset.

  2. Masturberen is makkelijk. Zeker als je fantasie de vrije loop laten gaan. Je fantasieën hoeven niet praktisch uitvoerbaar of wenselijk te zijn. Sex met een partner is spannender en kan verrijkend weken. Het geeft en geeft als het goed gaat bevrediging en niet alleen genot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.599 keer bekeken

Geschreven door

Heb jij een relatie of ben je aan het daten met een transgender persoon Dan wil je vast wel weten waar je aan moet denken voordat jullie seks met elkaar gaan hebben. Het is heel goed dat je dit artikel nu leest, maar het allerbeste advies komt natuur…
4.599 keer bekeken