Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

2.904 keer bekeken

Wat probeert je vagina jou te vertellen?

7 oktober 2020,

geschreven door

Je zou het misschien niet zo een, twee, drie zeggen, maar je vagina kan communiceren. Nee je schaamlippen kunnen niet praten, maar je vagina probeert je wel degelijk dingen duidelijk te maken. Dit doet ze door middel van afscheiding, uitslag, jeuk of geurtjes. Klinkt misschien een klein beetje gross, maar het is allemaal heel normaal.

Afscheiding is geen afleiding

Je afscheiding is een van de belangrijkste communicatiemiddelen van jouw vagina. Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt varieert jouw afscheiding gedurende de maand. Dit komt door je menstruatiecyclus, maar ook door andere zaken zoals seks, hygiëne en nog veel meer.

1. Kleurtjes

Gezonde afscheiding is doorzichtig of wit tot lichtgrijzig van kleur. Bruinige afscheiding komt vaak voor vlak voor of na je ongesteldheid. Deze kleur wordt veroorzaakt door restjes (oud)bloed uit je baarmoeder. Dit is niks om je zorgen over te maken. Als je afscheiding geel/groen is en sterk ruikt, kan dit een teken zijn van een soa of een vaginale infectie. Het is dan raadzaam om je huisarts te bezoeken.

2. Ovulatiemeter

Sommige vrouwen kunnen aan hun afscheiding zien wanneer hun eisprong plaatsvindt, dit komt omdat je baarmoeder dan wat meer vocht aanmaakt omdat dit het makkelijk maakt voor het sperma om zijn weg naar de eicel te vinden. Tijdens je ovulatie zal je afscheiding daarom wat meer, dunner en slijmeriger zijn.

3. Geurtjes

Je vagina en de afscheiding zijn nooit geurloos. Toch kan het zo zijn dat de geur verandert. Als je tijdens je ongesteldheid sterker ruikt, is dit heel erg normaal. Maar toch is de geur van je vagina wel iets waar je op moet letten. Als de geur echt heel sterk is of heel onaangenaam ruikt, kan dit een teken zijn van een vaginale schimmelinfectie, een soa of een overgevoeligheid voor een bepaald product.

Oorzaken van een verstoorde vagina

Merk je veranderingen? Er zijn ontzettend veel zaken die veranderingen in jouw vaginale huishouding kunnen veroorzaken. Wij zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje. De vagina is, net zoals de vrouw, een bijzonder complex en gevoelig wezen. Neem haar dus niet voor lief en luister naar haar als ze jou iets probeert te vertellen. Dan komt het allemaal goed!

#1 Sex (met een nieuwe partner)

De pH-waarde van je vagina ligt tussen de pH 3,8 en 4,5. Je hoeft niet per se te weten wat dit precies betekent, maar slechts een kleine verandering in deze waarde kan zorgen voor verandering in geur en afscheiding. Zeker wanneer er voorvocht en sperma in jouw vagina komen, is dit een flinke aanslag op jouw pH-waarde. Vaak zorgt een nieuwe sekspartner dan ook voor een vaginale infectie, die vanzelf weer overgaat en anders makkelijk te behandelen is met medicatie.

#2 Zeep

Het is vrij algemeen bekend, maar toch houden niet alle vrouwen zich eraan, maar was je vagina nooit met zeep! Verschillende ingrediënten in zeep en douchegels staan er om bekend dat zij de pH-waarde van je vagina verstoren. Zij zorgen voor een geïrriteerde vagina en dat uit zich in jeuk, een branderig gevoel, droogheid, geurende afscheiding of vaginale infecties. Dus dat wil je niet.

“Zeep en douchegels staan er om bekend dat zij de pH-waarde van je vagina verstoren”

#3 Uitdroging

Als jouw lichaam te weinig water krijgt is het niet gek dat ook jouw vagina hier last van heeft. Merk jij een verandering in je vaginale huishouding, kijk dan even goed naar je waterinname. Grote kans dat het hiermee zo opgelost is!

#4 Antibiotica

De vagina is een soort van enorme verzamelplek van bacteriën. Met name de melkzuurbacterie. Veel antibiotica vallen bacteriën in je lichaam aan en dus ook de goede bacteriën. Dit kan ervoor zorgen dat je vagina een beetje in de war raakt. Hierdoor kan je symptomen als jeuk en irritatie ervaren.

#5 Alcohol, cafeïne, suiker

Eigenlijk alles waar jouw mond heel blij van wordt, kan jouw vagina niet zo waarderen. Een ongezonde (maar lekkere) lifestyle heeft uiteraard een negatief effect op je gehele lichaam. En zo dus ook op jouw ladyparts.

#6 Vaginale infecties

Bijna elke vrouw krijgt wel eens (of vaker) te maken met een vaginale infectie. Schimmelinfecties zijn geen soa’s en ze zijn vaak goed te behandelen. Ze kunnen wel zorgen voor vervelende klachten dus je wil er vaak zo snel mogelijk vanaf zijn. Deze infecties kan je door verschillende oorzaken krijgen, soms gewoon door een verandering in je hormonen of zomaar. Tijdens een schimmelinfectie ervaar je meer, witte, korrelige afscheiding die wat zuur ruikt. Terwijl je bij bacteriële vaginose juist last hebt van dunne, waterige afscheiding die vaak een beetje vissig ruikt. De huisarts schrijft je vaak een zalfje of pillen voor waarmee je binnen no-time van je klachten af bent.

“Bijna elke vrouw krijgt wel eens (of vaker) te maken met een vaginale infectie”

 

Luister jij naar je vagina?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Fijne seks is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel dames krijgen wel eens te maken met pijn bij het vrijen of met een pijnlijke vagina. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Benieuwd hoe een pijnlijke vagina ontstaat en wat je kan doen? …
2.917 keer bekeken