Zorg voor een onvergetelijke Valentijn en ontdek hier écht leuke cadeaus 😏❤️‍🔥  

Met je partner praten over seks: zo doe je dat

17 november 2021,

geschreven door

Praten over seks, is dat nou echt nodig? Nou, ja dus. Veel mensen zien seks als iets dat je gewoon moet doen en waar je vooral niet teveel woorden aan vuil moet maken. En het klopt dat je tíjdens de seks vaak maar weinig woorden nodig hebt. Maar buiten de slaapkamer kan een goed gesprek juist wonderen doen voor je seksleven. Toch vinden veel mensen het moeilijk: praten over seks met je partner: hoe pak je dat nou aan?

Tip 1: Durf kwetsbaar te zijn

Ten eerste: het is helemaal niet raar als je het lastig vindt. Seks is iets kwetsbaars. Als je praat over hoe jij seks beleeft, wat je lekker vindt en waar je naar verlangt, dan stel je je kwetsbaar op. Je weet niet hoe de ander zal reageren. Je loopt het risico dat je gekwetst wordt of dat de reactie van de ander jou onzeker zal maken. Maar het is goed om je te realiseren dat we onszelf soms ook knap onzeker kunnen maken. Door aannames te doen en die niet bij onze partner te checken bijvoorbeeld. Heeft je partner wat minder zin? Dan ga jij misschien denken dat de aantrekkingskracht weg is, terwijl het in werkelijkheid te maken heeft met een stress op het werk. Een eerlijk gesprek neemt vaak juist veel onzekerheid weg. Wie kwetsbaar durft te zijn in een gesprek, komt er vaak juist sterker uit.

“Maar het is goed om je te realiseren dat we onszelf soms ook knap onzeker kunnen maken. Door aannames te doen en die niet bij onze partner te checken bijvoorbeeld.”

Tip 2: Doe het nooit in bed

Je denkt misschien dat tussen de lakens de ideale plek is om over seks te praten, maar dat is een misverstand. Tuurlijk, wensen en grenzen aangeven, dat kun je prima in bed doen. Met woorden, geluid of een subtiel gebaar. Maar in bed echt een gesprek voeren over jullie seksleven? Dat is wat mij betreft een absolute no go. In bed ben je op je kwetsbaarst.

Je bent vaak letterlijk naakt. Zelfs de meest opbouwende kritiek kan dan keihard aankomen. Misschien heb je net seks gehad of ben je er nog mee bezig. Het is dan heel confronterend om dan commentaar te krijgen op waar je mee bezig bent en daar ook meteen op te moeten reageren. Mijn advies is dan ook altijd: ga aan tafel zitten, met je kleren aan. Daar kun je elkaar in de ogen kijken, praten en luisteren en echt de ruimte nemen voor een gesprek.

praten over seks

Tip 3: Houd het positief

Zoals gezegd: praten over seks is kwetsbaar. Dus wees een beetje lief voor elkaar. Wil je graag dat je partner dingen anders aanpakt in bed, formuleer dan dan niet als kritiek, maar als een wens of verlangen. Niet: “Jij doet het altijd zo en dat vind ik niet fijn.” Maar: “Ik vind het eigenlijk fijner als je het zo zou doen.” Of: “Het lijkt me lekker als je het zo zou doen.” Realiseer je dat jouw partner waarschijnlijk ook niets liever wil dan jou blij maken in bed. Soms heeft het even tijd nodig.

“Wil je graag dat je partner dingen anders aanpakt in bed, formuleer dan dan niet als kritiek, maar als een wens of verlangen.”

Als jouw partner jouw opmerkingen niet meteen op lijkt te pakken, schroom dan niet om het later nog eens ter sprake te brengen. Ook als je niet tevreden bent over de frequentie, kun je het beste positieve formuleringen kiezen. Niet: “We doen het te weinig.” Maar: “Ik vind seks met jou heerlijk en ik zou het graag vaker willen.” Je denkt misschien dat het allemaal op hetzelfde neerkomt, maar je zult zien: hoe je het zegt kan een wereld van verschil maken.

Tip 4: Maak afspraken

Vooral vrouwen kunnen zichzelf nog wel eens onzeker maken met hun eigen gedachten. En dat is jammer, want zeker tijdens de seks kan dat heel remmend werken. Als vrouwen oraal of met de hand bevredigd worden, dan zijn vrouwen bijvoorbeeld nog wel eens bang dat het te lang duurt of niet lekker ruikt. Ze gaan steeds meer in hun hoofd zitten, kunnen niet meer genieten en blokkeren daardoor hun eigen genot.

“Als vrouwen oraal of met de hand bevredigd worden, dan zijn vrouwen bijvoorbeeld nog wel eens bang dat het te lang duurt of niet lekker ruikt. Ze gaan steeds meer in hun hoofd zitten, kunnen niet meer genieten en blokkeren daardoor hun eigen genot.”

Mijn advies is dan altijd: praat er een keer vooraf over. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb tijdens de orale seks wel eens het gevoel dat het te lang duurt. Zullen we afspreken dat jij mij dat laat weten als je dat zo ervaart? Dan hoef ik me daar op het moment zelf niet druk over te maken.” Ben je bang dat je niet lekker ruikt, maak dan een soortgelijke afspraak. Of stel zelf voor om eerst lekker samen te douchen. Al doe je die dingen maar voor je eigen gevoel: hoe minder jij in je hoofd bezig hoeft te zijn met andere dingen, hoe meer ontspanning en hoe meer je van seks zal kunnen genieten.

Tip 5: Wees voorzichtig met aannames

Gaat het even wat minder soepel in de slaapkamer? Praat er dan het liefst zo snel mogelijk over. Ga vooral geen aannames doen over wat de oorzaak zou kunnen zijn. Want misschien denk jij: mijn partner wijst me af in bed omdat ik niet aantrekkelijk genoeg meer ben, terwijl jouw partner zich juist zelf even wat minder aantrekkelijk voelt. Aannames zijn tricky omdat ze jou en jouw partner gemakkelijk een negatieve spiraal in kunnen trekken.

“Mijn advies is dan ook altijd: ben je ergens onzeker over? Praat erover. Loop je rond met vragen die aan je knagen? Stel ze gewoon.”

Jij bent bang dat jouw partner je niet meer aantrekkelijk vindt en gaat seks vermijden. In werkelijkheid voelt jouw partner zich juist onzeker en vat jouw afwijzing op als een bevestiging van dat gevoel. En zo gaat het ongemerkt van kwaad tot erger. Mijn advies is dan ook altijd: ben je ergens onzeker over? Praat erover. Loop je rond met vragen die aan je knagen? Stel ze gewoon. Mijn ervaring heeft me geleerd: de realiteit is vaak geruststellend dan je denkt. Succes!

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Wees niet bang, een seksuoloog kan je vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten