MEMBER DAYS ✨ Meld je aan en krijg toegang tot 20 exclusieve deals

“Ik neem een hormoonspiraaltje, wat kan ik verwachten?”

12 februari 2022,

geschreven door

Beste Talitha, binnenkort zal ik een hormoonspiraaltje laten plaatsen. Maar toch heb ik een aantal vragen vooraf en vind ik het erg spannend. Hoe zal het plaatsen precies gaan, en zal mijn partner het nadien tijdens de seks kunnen voelen? Wat kan ik allemaal nog meer verwachten?

– Elle

Beste Elle,

Veel meiden en dames vinden het laten plaatsen van een spiraaltje erg spannend. Je hoort er veel gemengde verhalen over: sommige vrouwen vinden het allemaal erg meevallen, anderen vinden het plaatsen pijnlijk en vervelend. Hoe jouw lijf tijdens en na het plaatsen van een hormoonspiraaltje reageert, kan ook weer per vrouw verschillen. Ik zal hier bespreken wat de meeste dames over het algemeen merken van het hormoonspiraaltje.

Het plaatsen van een spiraaltje

Het hormoonspiraaltje, waarvan de mirena de bekendste is, is een kunststof ankertje van ongeveer drie cm die in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar zal het gedurende vijf jaar het hormoon progesteron afgeven, dat een anticonceptieve werking heeft. Het spiraaltje wordt door jouw huisarts of een gynaecoloog geplaatst, meestal op een moment tijdens je ongesteldheid.

Tijdens en vlak na het plaatsen

De huisarts of gynaecoloog zal eerst van binnen even voelen hoe de baarmoeder ligt. Daarna zal een speculum (eendenbek) voorzichtig naar binnen worden gebracht om je vagina wat te openen. De arts kan zo jouw baarmoedermond goed bekijken. Vervolgens wordt deze met een tangetje vastgehouden en wordt de baarmoeder gemeten. Houd er rekening mee dat dit gevoelig kan zijn. Dit gevoel trekt echter gauw weer weg.

Tip! Neem vooraf een pijnstiller en plan de dag van plaatsing niets, behalve een relaxdagje waarin je lekker met een kruikje, kleedje of kop thee op de bank rustig aan kan doen.

Hierna schuift de arts het spiraaltje in je baarmoeder, knipt de draadjes van het ankertje af en verwijdert hij of zij de eendenbek. Dit alles bij elkaar duurt slechts enkele minuten. Nadien kan je een onplezierig gevoel hebben, vergelijkbaar met menstruatiepijn. Een pijnstiller en warmte kunnen hier prima bij gebruikt worden. Sommige vrouwen hebben even tijd nodig om bij te komen na het plaatsen. Je kunt weer naar huis zodra je je goed voelt om te gaan. Vaak volgt nog een controle, ongeveer zes weken na het plaatsen van je spiraaltje.

Het spiraaltje en jouw seksleven

Het spiraaltje zal, behalve dat het jou beschermt tegen een ongewenste zwangerschap, verder weinig invloed hebben op jouw seksleven. Het beschermt je niet tegen soa’s, daarvoor zal je condooms moeten gebruiken. Soms kunnen voor de partner de draadjes van het spiraaltje wat voelbaar zijn tijdens het vrijen. Zeker in het begin, wanneer de draadjes nog wat hard zijn. Na verloop van tijd worden deze draadjes meer week en zullen ze zich meer om de baarmoedermond vouwen, waardoor ze niet of nauwelijks nog voelbaar zijn.

“In het begin kunnen de draadjes nog voelbaar zijn, wanneer ze nog wat hard zijn. Na verloop van tijd worden ze meer week en vouwen ze zich meer om de baarmoedermond.”

Neveneffecten van het hormoonspiraaltje

Omdat het hormoonspiraaltje plaatselijk het hormoon progesteron afgeeft, kan het enkele bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke borsten
  • Acne
  • Haaruitval
  • Somberheid of stemmingswisselingen
  • Meer vaginale afscheiding

Meestal verdwijnen deze bijwerkingen binnen drie maanden. Sommige vrouwen hebben echter nergens last van, anderen houden wat langer bijwerkingen aan. In zeldzame gevallen komt het voor dat het spiraaltje loskomt uit je baarmoeder. Hij kan bijvoorbeeld gaan verzakken of er is sprake van perforatie. Dit komt doorgaans meer voor bij vrouwen die onlangs zijn bevallen of een abortus hebben ondergaan. Bij deze vrouwen is de baarmoeder nog erg week.

De hormoonspiraal: de invloed op je menstruatie

Anders dan bij het koperspiraaltje, waar jij jouw natuurlijke cyclus houdt, heb je bij het hormoonspiraaltje geen grip en controle over je ongesteldheid. Je menstruatie kan er anders uit gaan zien. Sommige vrouwen hebben licht bloedverlies, andere vrouwen bloeden op onregelmatige momenten. Bij enkele vrouwen blijft de menstruatie (langere tijd) uit. Je menstruatie kan dus wat onvoorspelbaar worden. Dit herstelt zich weer zodra je het spiraaltje weer laat verwijderen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren samen. Binnenkort vieren we ons jubileum en om dat te vieren wil ik hem verrassen met een spannende avond samen. Heb jij tips voor de perfecte romantische en spannende date? – Elisa, 34 jaar B…
14.536 keer bekeken