Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

De pil uitgelicht – effecten op de psyche

8 november 2020,

geschreven door

De anticonceptiepil is nog steeds een van de meest populaire manieren om een zwangerschap te voorkomen. Toch ligt ‘de pil’ de laatste tijd steeds meer onder vuur. Bij perfect gebruik doet de pil wat het hoort te doen: een zwangerschap voorkomen. Maar veel dames krijgen er gratis een lading vervelende bijwerkingen bij. Niet alleen lichamelijke, maar ook psychische. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor.

Wat doet de pil precies?

De pil is al bijna 60 jaar op de markt verkrijgen en daarmee een van de meest gebruikte en bekende anticonceptieve middelen. De meest gangbare soort pil is de combinatiepil: een anticoneptiepil waar twee verschillende kunstmatige hormonen in zijn verwerk: oestrogeen en progestageen. Progestageen is een kunstmatige versie van het geslachtshormoon progesteron.

Oestrogeen zorgt eigenlijk voor cyclusbehoud zoals je die gewend bent zonder kunstmatige hormonen. De anticonceptieve werking komt dus voornamelijk van progestageen. Dit synthetische hormoon zorgt ervoor dat:

  • Er geen eisprong plaatsvindt;
  • Het slijm in de baarmoederhals ontoegankelijk wordt voor spermacellen;
  • Het slijmvlies van de baarmoederwand niet geschikt is voor innesteling.

De pil: verschillende soorten en maten

De pil is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar, afhankelijk van wat het fijnst werkt voor jou. Omdat iedere vrouw een unieke hormoonhuishouding heeft, kan het een behoorlijke zoektocht zijn naar de juiste pil die het beste uitpakt voor jouw lichaam. Zo zijn wordt er onderscheid gemaakt tussen éénfase-  en meerdere fase-pillen. Bij een éénfase-pil blijft de hormoonsamenstelling van de pil de hele strip lang hetzelfde. Bij meerdere fase-pillen verandert gedurende de strip de samenstelling. Ook zijn er pillen zonder stopweken verkrijgbaar of pillen met enkel progestageen als werkzame stof. Een pil zonder oestrogeen wordt ook wel de minipil genoemd.

“Iedere vrouw heeft een unieke hormoonhuishouding, waardoor het een flinke zoektocht naar de juiste pil kan zijn.”

Wat zijn de meestvoorkomende bijwerkingen?

Lichamelijk

Doorbraakbloedingen of spotting
Buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid
Pijnlijke borsten
Diarree
Vochtvasthouding en gewichtstoename
Veranderde menstruatie en vaginale afscheiding
Acne

Psychisch

Stemmingswisselingen
Depressieve gevoelens
Verminderd of verlies van libido

Psychologische effecten van de anticonceptiepil

De lijst van mogelijke bijwerkingen – ook van ernstiger aard, zoals verhoogd risico op trombose en beroerte – op lichamelijk vlak is ruimschoots onderzocht. Toch lijken de psychologische bijwerkingen vaker voor te komen, maar gek genoeg is daar nog weinig aandacht aan besteed. Sinds kort hebben huisartsen aangegeven meer onderzoek te willen doen naar het effect van de pil op emoties en gedrag.

Wist je dat… pilgebruik bij vrouwen het testosteron kan verlagen? Ook dit werkt in op de stemming.

Veel vrouwen ervaren depressieve stemmingen of stemmingswisselingen. Dit kan te maken hebben met het afvlakken van de natuurlijke hormoonschommelingen. Oestrogeen en progesteron zijn lichaamseigen hormonen. Als een vrouw deze hormonen in synthetische vorm binnenkrijgt, gaat ze er zelf minder van aanmaken. Hierdoor blijft haar hormoonspiegel continu laag. Dit kan vervolgens inwerken op de gemoedstoestand.

Stoppen met de pil?

Hoewel de pil een zeer betrouwbare anticonceptiemethode is, wegen voor sommige vrouwen de voordelen niet op tegen de nadelen. Veel vrouwen overwegen om ermee te stoppen of over te stappen naar andere anticonceptieve manieren om te ontdekken of bijwerkingen dan zullen verdwijnen. Je lichaam moet echter ‘ontpillen’. Dit kan soms enkele maanden tot een jaar duren. Indien je graag je natuurlijke cyclus wil behouden én beschermd wil zijn tegen zwangerschap, kan je mogelijk kiezen voor een vorm van hormoonvrije anticonceptie.

Wat is jouw ervaring met het gebruik van de pil? Had jij ook last van psychologische bijwerkingen?

1 reactie

  1. Ik had helaas overal last van en werd heel erg ongelukkig, ik ben ook 6 kilo erdoor aangekomen. (En voor iemand die moeite met eten heeft is dat even heel erg lastig)
    Toen ik ermee stopte heb ik 6 maanden geen menstruatie gehad, wat ik verschrikkelijk vond, want in die tijd kwam ik achter de schoonheid van menstruatie. Hoe het gelijk gaat met de fases van de maan. (Ookal doet het veel pijn en is het naar)
    En ik was in die tijd steeds bang dat er iets met me aan de hand was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

8.058 keer bekeken

Geschreven door

Naast de populaire ‘standaard’ piercings zoals een oor-, tong- of neuspiercing zijn tegenwoordig ook intieme piercings niet meer weg te denken. Door verbeterende technieken is het goed mogelijk om op een veilige en verantwoorde manier een intieme pie…
8.058 keer bekeken