Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Ik fake wel eens een orgasme. Is dat erg?

27 juli 2022,

geschreven door

Veel vrouwen faken wel eens een orgasme. Of dat erg is, vind ik altijd een lastige. Is het wenselijk? Nou nee, want liever zou ik hebben dat vrouwen een echt orgasme zouden beleven tijdens de seks. Maar is het begrijpelijk? Ja, dat vind ik wel. Veel vrouwen hebben namelijk moeite met klaarkomen tijdens de seks.

Dat kan verschillende redenen hebben. Voor sommige vrouwen is het lichamelijk net wat moeilijker om klaar te komen. De één is nu eenmaal gevoeliger voor stimulatie dan de ander. Sommige vrouwen vinden het moeilijk om ruimte op te eisen voor hun genot. En soms ontbreekt bij de partner de wil of de kennis om de vrouw een orgasme te bezorgen.

Misverstanden

Allereerst: wees niet te streng voor jezelf. Als je wel eens een orgasme hebt gefaket (of dat nog steeds doet), dan is dat niets om je voor te schamen. Over het vrouwelijk orgasme doen namelijk ook nogal wat misverstanden te ronde. Zo denken nog altijd veel mensen dat vrouwen klaarkomen van penetratie. Maar dit is in veel gevallen gewoonweg niet zo. Om klaar te komen is bij een vrouw namelijk altijd stimulatie van de clitoris nodig. En het klopt dat bepaalde delen van de clitoris tijdens penetratie ook indirect worden gestimuleerd en voor sommige vrouwen is dit genoeg om een orgasme te kunnen bereiken, maar het merendeel van de vrouwen hebben gewoonweg meer nodig om een hoogtepunt te bereiken, namelijk: directe stimulatie van de clitoris door bijvoorbeeld de vingers of de mond.

Onder druk

Dat veel mensen nog altijd denken dat vrouwen klaarkomen van penetratie, zorgt ervoor dat vrouwen bij wie dat niet lukt (en dat zijn er veel) het gevoel krijgen dat er iets mis met ze is. Ze voelen zich vervelend naar hun partner, durven niet aan te geven dat ze iets anders nodig hebben en ze voelen een druk om de vrijpartij toch tot een bevredigend einde te brengen. Vaak zorgt die druk ervoor dat vrouwen op een gegeven moment toch maar een orgasme gaan faken, vaak simpelweg om ‘er vanaf te zijn’. Ze hebben het gevoel: dit wordt toch niets, het begint pijn te doen, de ander doet zo zijn of haar best, ik voel me schuldig, laat ook maar, ik fake wel.

Dat veel mensen nog altijd denken dat vrouwen klaarkomen van penetratie, zorgt ervoor dat vrouwen bij wie dat niet lukt het gevoel krijgen dat er iets mis met ze is.

In de herhaling

En hoe begrijpelijk dat ook is, het is op de lange termijn toch niet het beste idee. Want het probleem met het faken van een orgasme op één moment, is dat het vaak doorwerkt in de toekomst. Want als je tegenover jouw bedpartner van dat moment een orgasme faket, dan geef je daarmee namelijk een boodschap af dat het heel lekker was en dat diegene alles precies deed zoals jij het lekker vindt. En dat dit de volgende keer dus weer prima in de herhaling kan: succes gegarandeerd. Daar begint het probleem. De volgende keer durf je misschien niet meer te zeggen dat je eigenlijk toch andere dingen nodig hebt om klaar te komen en dat het de vorige keer misschien wel minder succesvol was dan jij hebt laten doorschemeren.

Gun het jezelf. En je partner

In het meest onwenselijke geval zul je je gedwongen voelen om te blijven faken en zeker als je met die partner een langere relatie wil opbouwen, zou dat op de lange termijn toch zonde zijn. En niet alleen voor jou, omdat jij niet de seks krijgt waar je echt van geniet, maar ook voor jouw partner. Want neem maar van mij aan: niemand wil graag seks hebben met iemand die er stiekem niets aan vind. Bijna iedereen wil uiteindelijk graag het liefste dat degene met wie ze het bed delen ook echt geniet. Dus aangeven wat je wil, wat je lekker vindt en wat anders of beter zou kunnen, dat is niet alleen iets dat je jezelf moet gunnen, maar ook je partner.

Niemand wil graag seks hebben met iemand die er stiekem niets aan vind. Bijna iedereen wil uiteindelijk graag het liefste dat degene met wie ze het bed delen ook echt geniet.

Neem de tijd

Ieder lichaam is anders, iedere geest is anders en ieders orgasme werkt weer net anders. Maar als ik toch één advies zou mogen meegeven, dan is het wel: neem je tijd. Probeer seks met een nieuwe bedpartner te zien als een ontdekkingstocht naar wat jij en de ander lekker vinden. Een spel van op elkaar ingespeeld raken, dat misschien even warmdraaien nodig heeft, maar vaak steeds soepeler zal gaan en dat ook best even mag duren. Zet jezelf dus niet teveel onder druk, maar probeer op een luchtige en speelse manier met je partner samen te ontdekken wat voor jullie werkt. Probeer van alles uit. Porno. Speeltjes. Lang voorspel. Kort voorspel. Fantasieën. Whatever works, works. Faken kan een heel begrijpelijke noodoplossing zijn. En als het een keer gebeurt, is dat heus niet het einde van de wereld. Maar investeren in waar je samen echt van in extase raakt, dat is uiteindelijk altijd de moeite waard.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je moeite om een orgasme te bereiken en zit je daar erg mee? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik hebben een prima seksleven. Één maar! Klaarkomen door penetratie tijdens de seks is mij nog nooit gelukt. Als ik al klaarkom, dan is dat alleen tijdens het voorspel. Ik ben bang dat er iets mis is met mij. Wat kan …
99.720 keer bekeken