Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

De zin en onzin van het vrouwelijk orgasme

14 februari 2021,

geschreven door

Dat het mannelijk orgasme in de vorm van een zaadlozing evolutionair gezien een doel heeft, is makkelijk vast te stellen. Een zaadlozing leidt bij een heteroseksueel immers tot nieuw leven, indien het stel zonder voorbehoedsmiddelen seks heeft. Lange tijd werd het belang van het vrouwelijk seksueel plezier ondermijnd en werd al helemaal het vrouwelijk orgasme als zinloos bestempeld. Waarom komen vrouwen eigenlijk klaar en wat is het nut van het vrouwelijk orgasme?

Het vrouwelijk orgasme

In de natuur gaat het eigenlijk om slechts twee zaken: voortplanten en overleven. Dit is iets wat we vooral in het dierenrijk tegenkomen, maar ook onder de diersoort ‘mens’ lijkt het van nature te gaan om deze twee evolutionaire doelen van het leven.

Wist je dat… vroeg in de evolutie het vrouwelijk orgasme mogelijk leidde tot de eisprong bij verschillende diersoorten?

Een zaadlozing van de man heeft natuurlijk direct nut voor het succes op voortplanting. Zonder mannelijk zaad is er geen kans op bevruchting. Evolutionair gezien lijkt het vrouwelijk orgasme daarentegen nutteloos. Lange tijd is er discussie geweest over de zin en onzin van het vrouwelijk orgasme. Nog altijd is niet helemaal duidelijk waarom een vrouw klaarkomt. Wél is een aantal theorieën bekend die het doel van een vrouw die klaarkomt verklaart.

De rol van oxytocine

Zo is bekend dat tijdens het orgasme een behoorlijke hoeveelheid oxytocine vrijkomt. Dit ‘knuffelhormoon’ zorgt voor een verliefd gevoel en de behoefte om te willen binden aan je bedpartner. Een grotere binding tussen twee partners zou dan wél weer nut hebben. Een monogaam stel kan namelijk de krachten en middelen bundelen om de kans op overleven van het nageslacht te vergroten. Koppels blijven dan ook eerder samen als er sprake is van hechting en binding.

Wist je dat… een betere band tussen man en vrouw ook leidt tot meer seks en dus meer kans op bevruchting?

Terug naar het dierenrijk. Want ook daar leek in de vroege evolutie oxytocine een belangrijke rol te spelen bij het voortplantingssucces. Dit hormoon kon namelijk bij verschillende dieren de eisprong opwekken. Het orgasme van het vrouwtje – waarbij oxytocine dus vrijkomt – had dan als doel het vrouwtje vruchtbaar te maken. Inmiddels zijn we veel verder in de evolutie en hebben vrouwelijke mensen geen orgasme nodig om haar ovulatie op te wekken. Een vrouw heeft immers een regelmatige cyclus, ongeacht of ze seksueel actief is of niet. Het vrouwelijk orgasme zou dan slechts een overgebleven functie zijn die nu geen nut meer heeft. Net als dat sommige lichaamsdelen hedendaags geen functie meer hebben (zoals verstandskiezen of de mannelijke tepel).

Opzuigen van het sperma

Sommige wetenschappers beweren dat het vrouwelijk orgasme de kans op bevruchting zou kunnen vergroten. Tijdens het orgasme trekken diverse spiergroepen samen om de opgelopen spierspanning te ontladen. De baarmoedermond zou door deze spiercontracties een soort zuigende beweging maken. Het idee is daardoor ontstaan dat dit ervoor kon zorgen dat de zaadcellen van de man makkelijker de baarmoeder – en dus een vruchtbaar eitje – bereiken. Daarvoor zou een koppel dan wel gelijktijdig moeten klaarkomen, of een vrouw moet (direct) ná de ejaculatie haar orgasme bereiken. Deze theorie is echter door andere wetenschappers ontkracht.

“Tijdens het orgasme trekken diverse spiergroepen samen om de opgelopen spierspanning te ontladen.”

Het vrouwelijk orgasme en seks voor het plezier

De meeste mensen hebben niet alleen seks voor de voortplanting. Seks is tegenwoordig voor de meesten een middel om te ontspannen, om plezier aan te beleven en om ons verbonden te voelen met onze partner. De komst van anticonceptiemiddelen en de opmars van diverse seksspeeltjes bekrachtigt nog meer het idee dat seks voor het plezier kan zijn. Velen zien het bereiken van het orgasme dan als ultieme doel, vaak vanwege het intense gevoel dat gepaard gaat met het orgasme. Waarom vrouwen dan klaarkomen? Misschien omdat het gewoon lekker en fijn is.

Wat is jouw motief om seks te hebben? En is het orgasme voor jou het meest ultieme doel van seks?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.430 keer bekeken

Geschreven door

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw… lieve lezer van het online magazine: Wij kunnen niet zonder jou! Wij doen dagelijks ons uiterste best om jullie van amuserende, educatieve en soms ietwat random content te voorzien. Maar helaas hebben wij nog …
1.430 keer bekeken