Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #3

25 november 2023,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #3.

De vragen in dit blogartikel

 1. Orale seks geven terwijl ik een luchtwegeninfectie en antibiotica heb?
 2. Ik voel niet veel tijdens penetratie. Is er iets mis met mij?
 3. Hoe blaas ik mijn seksleven nieuw leven in na seksueel trauma en met scoliose?
 4. Meer standjes naast de Cowgirl waarbij de vrouw dominant is?

Q&A – Verzamelblog #3

1. “Kan ik orale seks geven terwijl ik een luchtwegeninfectie heb en antibiotica gebruik?”

– Liesbeth, 42 jaar

Ik zou persoonlijk je even onthouden van het geven van orale seks terwijl je nog kampt met de luchtwegeninfectie en je jouw antibioticakuur nog niet hebt afgemaakt. Een antibioticum wordt dikwijls voorgeschreven bij bacteriële infecties. Grote kans dat er nog (resterende) bacteriën zich in jouw luchtwegen bevinden. Hoewel een luchtwegeninfectie geen soa is, kunnen de bacteriën wél de geslachtsdelen van je partner bereiken en daar de boel verstoren en gaan irriteren. Houd er ook rekening mee dat antibiotica an sich al weerstandverstorend werkt en je zelf meer kans krijgt op een verstoren van de balans van de slijmvliezen, zoals in de vagina en in je mond. Een schimmelinfectie kan dan optreden en ook deze kan via orale seks tot irritaties leiden bij de partner.

Over het algemeen is het raadzaam om je antibioticakuur volledig af te maken voordat je overweegt weer orale seks te hebben. Het is belangrijk om de voorgeschreven antibiotica in te nemen gedurende de volledige duur van de voorgeschreven kuur, zelfs als je symptomen verbeteren voordat de kuur is afgelopen.

Tip! Gebruik eventueel voor de zekerheid een condoom en geniet van het vrijen met elkaar op andere manieren.

2. “Ik voel niet veel tijdens penetratie. Is er wat mis met mij?”

– Ellen, 41 jaar

De gevoeligheid van de vagina varieert sterk van persoon tot persoon. Voor veel vrouwen is de binnenkant van de vagina minder gevoelig dan bepaalde externe gebieden, zoals de clitoris en de vulva. Het is dus heel normaal dat jij onder de vele vrouwen valt die minder gevoel ervaart bij penetratie. De clitoris is vaak het meest gevoelige deel van het vrouwelijke genitale gebied en speelt een cruciale rol bij seksuele opwinding en genot. Er zijn verschillende redenen waarom de binnenkant van de vagina mogelijk minder gevoelig lijkt:

 • De binnenwand van de vagina heeft relatief weinig zenuwuiteinden in vergelijking met andere delen van het genitale gebied, zoals de clitoris. Dit betekent niet dat de vagina helemaal niet gevoelig is, maar de gevoeligheid kan wel sterk variëren.
 • Sommige inwendige plekken zijn bij sommige vrouwen wel gevoelig, maar ook dit varieert per vrouw, soms per keer. Bekende ‘spots’ zijn de ‘g-spot’, ‘a-spot’ en de baarmoedermond. Wat voor de een als gevoelig wordt ervaren, kan voor de ander anders zijn. Sommige vrouwen ervaren meer sensatie in de diepere delen van de vagina, terwijl anderen meer gevoeligheid aan de oppervlakte hebben.
 • Seksuele opwinding, voorspel en een ontspannen mentale toestand kunnen allemaal van invloed zijn op de gevoeligheid van de vagina. Voldoende tijd nemen voor voorspel kan de doorbloeding verhogen en de vagina beter voorbereiden op penetratie, wat de sensaties kan verbeteren.
 • Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of de menopauze, kunnen van invloed zijn op de vaginale gevoeligheid.
 • Te weinig spanning op de bekkenbodemspieren kan de vagina wat ‘wijder’ doen aanvoelen, waarbij er bij penetratie minder stimulatie is dan wanneer er meer spanning op het bekken staat. Met kegeloefeningen kan je de bekkenbodemspieren trainen en gericht de spanning naar het bekken controleren.

Belangrijk is dat seksualiteit en genot bij vrouwen een complex samenspel zijn van fysieke, emotionele en psychologische factoren. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet hetzelfde voor een ander. Het is altijd cruciaal om open communicatie met je partner te hebben en te experimenteren met verschillende vormen van intimiteit om te ontdekken wat voor jou het meest bevredigend is.

3. “Naast het overwinnen van een seksueel trauma, heb ik scoliose en heb ik minder bewegingsruimte in mijn rug. Hoe kan ik mijn seksleven een nieuw leven inblazen?”

– José, 27 jaar

Een hernieuwd seksleven ontdekken na het ervaren van een seksueel trauma in het verleden – in combinatie met beperkte bewegingsruimte in de rug vanwege scoliose – zal de nodige tijd, aandacht en geduld van je vragen. Het begint echter altijd met één belangrijk aspect: jezelf bloot durven geven aan jezelf. Raak opnieuw vertrouwd met je lichaam, voel je comfortabel met je naaktheid en leer ieder plekje van je lijf (opnieuw) kennen door te onderzoeken welke erogene zones voor jou prikkelend zijn en wat wel of niet werkt qua stimulatie. Solo-seks is de manier om je lichaam steeds wat meer te leren kennen en te leren vertrouwen. Je lichaam en geest heeft het nodige moeten verwerken. Ook als je mentaal er weer klaar voor bent, kan het zijn dat jouw lichaam nog tijd nodig heeft om zich er aan over te geven. Indien dit gebeurt: wees lief voor jezelf, maak het jezelf altijd comfortabel, stop waar nodig en probeer opnieuw op een moment dat voor jou weer oké voelt. Stapje voor stapje, heb geduld. Dit geldt niet alleen wanneer je masturbeert, maar ook zeker wanneer je seks opnieuw onderzoekt met een partner.

Het helpt ook zeker om te onderzoeken welke seksstandjes voor jou werken. Deze kennis is nuttig om mee te nemen in je communicatie met een bedpartner. Bij mensen die minder bewegingsruimte hebben in de rug, is het belangrijk om seksposities te proberen waarbij de rug zo min mogelijk wordt belast. Ook dat vraagt de nodige tijd en aandacht om hiermee te experimenteren, zodat je kan ervaren wat voor jou wel en niet plezierig is. Er zijn enkele voorbeelden van seksstandjes die mogelijk voor vrouwen met minder bewegingsmogelijkheid in de rug nuttig kunnen zijn:

 • De Flat Doggy
 • De Missionaris standje met ondersteunend kussentje (houd eventueel de benen plat, in plaats van opgetrokken)
 • Lepeltje-lepeltje
 • Staande positie met een been (licht) opgetrokken indien dat mogelijk is. Achterwaartse stimulatie met licht voorover buigen met rechte rug is ook optioneel
 • Zittende positie op bed of op tafel, waarbij je partner tegenover je staat.
 • Het Oventje
 • De Cockscrew
 • De Parelwitte Poort
 • De Deurwachter (seksstandje waarbij je gebruik maakt van een seksschommel)

“Je lichaam en geest heeft het nodige moeten verwerken. Ook als je mentaal er weer klaar voor bent, kan het zijn dat jouw lichaam nog tijd nodig heeft om zich er aan over te geven.”

4. “Zijn er naast de ‘Cowgirl’ en varianten nog meer seksstandjes waarbij de vrouw het werk doet?”

– Roza, 19 jaar

Variëren in de slaapkamer is voor veel koppels altijd spannend, vernieuwd en geeft het seksleven vaak weer wat spice. Zodra je iets nieuws wil proberen, heb je echter geen garantie dat het direct raak en succesvol is. Belangrijk is dus om te onthouden dat een tevreden seksleven zich kenmerkt met open communicatie, aangeven wat voor jullie wel en niet werkt en… een hoop lol en gewoon proberen! Trial and error zorgt voor een fijne upgrade en zo vinden jullie vanzelf posities en manieren waar jullie beiden van genieten.

Als je aan seksstandjes denkt waarbij de vrouw meer actief is, denk je inderdaad al gauw aan de populaire en bekende ‘cowgirl’. Dit standje kent veel verschillende variaties en ook hierbij geldt: probeer en ondervind wat werkt. Wil je echt iets anders proberen dan de ‘Cowgirl’ of de “Reversed Cowgirl”, overweeg dan eens de volgende seksstandjes:

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend Q&A-artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.

Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Voor de een is anale seks een vast onderdeel van het seksuele repertoire, de ander heeft het nog nooit gedaan en voelt zich er ook niet toe aangetrokken. En dat is allemaal prima. Seks is nu eenmaal iets heel persoonlijks en wat je lekker en opwinden…
2.583 keer bekeken