Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik ben 52 jaar en nog nooit klaargekomen. Help!”

13 oktober 2018,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben een vrouw van 52 jaar en ik ben nog nooit klaargekomen. Seks deed altijd pijn en ik deed zelden aan masturbatie. Ik zit nu in de overgang en ben al een jaar niet meer ongesteld. Ik merk dat mijn vagina vochtiger is en dat mijn zin in seks is toegenomen. Ook krijg ik zin in zelfbevrediging. Toch lukt het me nog steeds niet om een orgasme te krijgen. Wat kan ik doen? Want ik wil het zo graag een keer meemaken. 

– Bettina

Beste Bettina,

De overgang kan inderdaad een behoorlijke impact hebben op jouw lijf. Ook op het gebied van seks zal er van alles veranderen. Sommige vrouwen, waarvan jij er één bent, merken een toenemende lubricatie (bevochtiging van de vagina) en libido. Dit is voor jou nieuw. Ik kan me voorstellen dat het voor jou nu zoeken is naar een manier zodat jij optimaal kan genieten van seks.

Nog nooit klaargekomen: lichaam én geest

Opwinding en de weg naar het orgasme heeft niet alleen iets met je lichamelijke toestand te maken. Ook jouw geestelijke toestand speelt een belangrijke rol. Jij hebt hiervoor seks vooral geassocieerd met negatieve dingen: pijn, onvermogen om klaar te komen, etc.

Dat speelt natuurlijk ook in op de geest en dat patroon is lastig te doorbreken. Nu je merkt dat de lichamelijke opwinding en zin is er, betekent nog niet dat je geestelijk direct klaar bent voor het hoogtepunt.

Het orgasme bereiken kost tijd

Het belangrijke is om tijd te nemen om jouw veranderende seksualiteit te (her)ontdekken. Ga daarom regelmatig op (zelf)onderzoek uit, bijvoorbeeld door te masturberen. Zelfbevrediging is een ideale manier om te ontdekken wat jij prettig vindt en wat niet. Ook leer je daardoor hoe je lichaam reageert op stimulatie.

Leg vooral niet teveel druk op jezelf om te moeten klaarkomen. Deze prestatiedruk zorgt er juist voor dat de weg naar het orgasme erg lang wordt.

Tips om klaar te komen

 • Creëer een ontspannen sfeer. Muziek, sfeerlicht of warmte: doe wat nodig is zodat jij je ontspannen voelt.
 • Neem voldoende tijd om te masturberen of om intiem te zijn met je partner
 • Ontdek je lijf. Raak dus niet enkel de vulva of vagina aan, maar je hele lichaam. Welke plekken zijn gevoelig? En welke juist niet?
 • Richt je vervolgens op de vulva. Dat betekent dat je de venusheuvel, liezen, clitoris, schaamlippen, vagina-opening en eventueel het stukje richting de anus gaat verkennen.
 • Wees bewust van je eigen lichaam en neem de toenemende opwinding waar. Opwinding zal namelijk toenemen en soms heb je daar geen controle over. Dat is niet erg: er kan niets fout gaan 🙂

Het orgasme is de ontlading van een toegenomen spanning in de bekkenbodemspieren. Deze ontlading doet geen pijn en veel mensen omschrijven het als zeer prettig. Probeer je dus niet te verzetten tegen deze spanning. Er kan namelijk niet zoveel gebeuren, ook al heb je wellicht het idee dat je de controle verliest of dat het pijn zal doen.

Tip! Je kan meer bewust worden van de aan- en ontspanning van je bekkenbodemspieren door kegeloefeningen voor vrouwen te doen.

Clitoris stimulatie

Veel vrouwen vinden clitoris stimulatie belangrijk voor optimale bevrediging. 70% van de vrouwen heeft namelijk clitoris stimulatie ook nodig om tot een orgasme te komen. Het is daarom de moeite waard om de clitoris mee te nemen in je zoektocht naar het orgasme.

70% van de vrouwen heeft clitoris stimulatie nodig om klaar te komen.

Samen met je partner

Vrijen met je partner kan eveneens van essentieel belang zijn. Ook hierbij geldt: neem alle tijd om samen elkaars lichaam te verkennen. Hoe meer tijd je hiervoor neemt, hoe meer het lichaam gaat ontspannen. Zo kunnen jullie elkaars erogene zones verkennen door middel van streeloefeningen (Sensate Focus) of tijd nemen voor een erotische massage.

Wees niet bang als je merkt dat je lichaam toch weer gespannen raakt. Wees hier juist bewust van en blijf het proberen. Het hoeft niet in één keer te lukken. Vertrouw vooral in je eigen lichaam, dan zal het steeds makkelijker worden om volledig te ontspannen. Het orgasme komt dan vanzelf een keer.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

5 reacties

 1. Tip voor Bettina: Gebruik een vibrator, stimuleer je klitje en het moet goed komen!

  In mijn 2e huwelijk ontdekte ik al snel dat mijn vrouw er lang over deed om klaar te komen. Sinds zij een ( kleine ) vibrator gebruikt, kan zijn in enkele minuten tot een orgasme komen.
  Succes Bettine!

 2. Ik kom ook al heel mijn leven zeer snel klaar. Ben ook bijna 62, op die leeftijd heb je meestal al meer last van sommige kwaaltjes. Dan moet je soms ook pijnstillers slikken. Hierdoor heb ik ontdekt dat het orgasme langer op zich laat wachten, dat was een fijne ontdekking. Vooral tijdens de seks met mijn vrouw duurt het nu veel langer tijdens de vaginale seks, heerlijk. Het lijkt er op dat de eikel minder gevoelig is door de pijnstillers!
  Dat ik snel klaar blijf komen tijdens het masturberen vind ik geen probleem, uiteindelijk gaat het ( bij mannen ) toch om een orgasme!

  1. Bedankt voor het delen van jouw ervaring 🙂 Fijn om te horen dat je een manier hebt gevonden om het orgasme uit te stellen. Echter, kijk wel uit voor afhankelijk van pijnstillers.

 3. Hoi talitha ik heb al heel me leven dat ik vlug klaar kom ik vind het heel lastig,ik heb er alles aan gedaan om dat te voorkomen ,ik heb sinds kort weer een vriendin en die verwacht dat ik een lange tijd sex met me heeft voor dat ik klaar kom ik ben 61 jaar jong ik houd van sex ,ik hoop dat je mij kan helpen gr k

  1. Hoi Knuffelbeer,

   Wat vervelend dat je er al zo lang last van hebt. Ik kan me voorstellen dat dat frustrerend is en dat je nu, met je nieuwe relatie, een druk voelt om lang van de seks te kunnen genieten.
   Je schrijft dat je al van alles eraan hebt gedaan. Ik weet niet precies wat je allemaal al hebt geprobeerd, maar ben je bekend met de stop-starttechniek, knijptechniek en het trainen de jouw bekkenbodemspieren?
   Dit kunnen nuttige manieren zijn om het orgasme uit te stellen. Je kan er in deze blog meer over lezen: https://blog.easytoys.nl/hoe-kan-ik-mijn-orgasme-uitstellen/

   Veel succes! Mocht je toch nog ergens mee zitten, of het te vroeg klaarkomen blijft aanhouden, mag je mij ook een mail sturen via mijn contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, sinds enige tijd merk ik dat mijn menstruatiecyclus helemaal ontregeld is. Ik gebruik geen hormonale anticonceptie meer, dus heb mijn natuurlijke cyclus. Eerst was ik altijd regelmatig ongesteld, maar nu is er geen peil meer op te trek…
556 keer bekeken