Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Mijn vriendin heeft vaginale geurtjes. Help!”

28 november 2020,

geschreven door

Beste Talitha, sinds enige tijd merk ik op dat mijn vriendin wat minder fris ruikt downunder. Soms ruik ik het zelfs door haar broek heen. Ik vind dit niet echt aantrekkelijk en merk dat ik daarom ook wat terughoudend ben ik het geven van orale seks. Ik vind het moeilijk om haar te zeggen dat ze vaginale geurtjes heeft. Wat kan ik doen?

– Joris

Beste Joris,

De vagina van de vrouw heeft van nature een milde geur. Helemaal geurloos is het dus nooit. En dat heeft te maken met het feit dat de vagina normaliter een zuur klimaat heeft, met een ideale pH-waarde rond de 4.

De vaginale flora

Deze zuurtegraad is bedoeld om de vagina gezond te houden. Met andere woorden, een zure vaginale flora zorgt ervoor dat slechte bacteriën of virussen niet of moeilijk gaan woekeren in het slijmvlies van de vagina. Wanneer de pH-waarde echter verstoord raakt, kan er makkelijk een infectie ontstaan. Zo’n verstoord vaginaal klimaat kan dan tevens leiden tot verandering van de gebruikelijke vaginale geur.

vaginale geurtjes

Sterke vaginale geurtjes, wat zegt het ons?

Er zijn verschillende redenen waardoor de vaginale geur wat kan veranderen. Zo kunnen hormoonschommelingen tijdens een natuurlijke menstruatiecyclys, bij zwangerschap of in de overgang ervoor zorgen dat het wat anders ruikt dan je gewend bent. In sommige gevallen is er sprake van sterke vaginale geurtjes. Dat kan dan een symptoom zijn van een vaginale infectie.

Bacteriële vaginose

Een veelvoorkomende vaginale kwaal is bacteriële vaginose. Wanneer het vaginale klimaat verstoord raakt kan de Gardnerella bacterie de overhand krijgen. Dit leidt tot klachten als waterige, grijswitte afscheiding en een typische, onaangename ‘visachtige’ geur. De geur kan versterkt aanwezig zijn na seksueel contact.

Feit! Hoewel seksueel contact ertoe kan leiden dat de Gardnerella bacterie wordt overdragen, is bacteriele vaginose géén soa.

Vaginale schimmelinfectie

De meeste dames ondervinden wel meer dan eens een vaginale schimmelinfectie, waarbij sprake is van vaginale jeuk, zwelling, roodheid en dikke, vlokkerige afscheiding. Het kan tevens gepaard gaan met een gist-achtige vaginale geur.

Het hebben van een soa

In sommige gevallen kan het opmerken van sterke vaginale geurtjes een teken zijn van de aanwezigheid van een soa. Dit kan onder andere het geval zijn bij chlamydia, gonorroe en trichomonas. Soms zijn dan ook andere vaginale klachten aanwezig, zoals jeuk, pijn bij het plassen of vrijen, roodheid en zwelling.

Wat doet de pH-waarde van de vagina verstoren?

Een infectie kan dus in de meeste gevallen tot uiting komen als de pH-waarde van de vagina verstoord raakt. Zo’n disbalans kan door verschillende dingen komen:

  • De vagina met zeep wassen kan funest zijn. Zeep heeft namelijk in de meeste gevallen een pH-neutrale waarde. Dit is echter te basisch voor de vagina, die een pH-waarde van rond de 4 heeft. Zelfs intieme wasgels kunnen de flora nog doen verstoren. Het volstaat daarom om het beste de vagina enkel te spoelen met wat lauwwarm water.
  • Het dragen van strak of synthetisch ondergoed is ook niet bevordelijk. Het is beter om te kiezen voor katoenen slipjes en eventueel ’s nachts zonder slip te slapen.
  • Gebruik van medicatie of hormonale anticonceptie kan eveneens de pH-waarde van de vagina doen veranderen.

Wist je dat… sperma en speeksel ook invloed kunnen hebben op het vaginale klimaat?

Wat je als partner kan doen

Het is vervelend dat je merkt dat de vaginale geurtjes invloed hebben op jouw seksbeleving binnen je relatie. Om hier iets aan te doen rest niets anders dan dit bespreekbaar te maken met je vriendin, hoe gevoelig het onderwerp wellicht is. Als partner kan je niet veel anders doen. Probeer samen met je vriendin te achterhalen wanneer de geur is veranderd en of dit te maken kan hebben met mogelijke oorzaken zoals hierboven genoemd.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Je bent jong en je wil wat, zo luidde ooit het gezegde. Maar ook als je ouder wordt valt er nog genoeg te willen, te verlangen en te genieten. Hoewel een actief seksleven vaak wordt gekoppeld aan jong zijn, kan ik je geruststellen: een fijn en bevred…
2.815 keer bekeken