Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Ik bloed na seks. Wat kan ik doen!?”

1 september 2018,

geschreven door

Beste Talitha, Laatst had ik seks met mijn vriend, en na de seks ontdekten we dat er bloed op de lakens lag. Ik was niet ongesteld, maar het bloed kwam wel van mij. Is bloed na seks schadelijk? Want ik maak me nu wel zorgen. Wat kan ik er aan doen?”

– Carla

Beste Carla,

Een bloeding na de seks is iets waar veel dames wel eens mee te maken krijgt. Hoewel het ernstig kan lijken, is bloeden na de seks in de meeste gevallen iets onschuldigs. Ik zal je hier wat meer over vertellen.

Wist je dat… 1 op de 10 menstruerende dames wel eens last heeft van bloed na de seks?

Bloed na seks, hoe kan dat?

Bloed na seks komt vanuit de baarmoedermond, via de vagina naar buiten. Wat zijn dan de meest voorkomende oorzaken?

 • Een contactbloeding, waarbij de baarmoedermond fragiel is en direct gaat bloeden bij contact. Dit is onschuldig en kan verholpen worden door een gynaecoloog.
 • Normale bloeding vlak vóór of na de menstruatie. Ook als je niet meer ongesteld ben, kan je soms nog oud bloed verliezen.
 • Wanneer je recentelijk een gynaecologisch onderzoek hebt gehad, bijvoorbeeld tijdens het maken van een uitstrijkje.

Bloed na seks kan ook ontstaan door de schuring tijdens het penetreren, zeker wanneer er onvoldoende lubricatie (vochtig worden van de vagina) is. Het gebruik van een glijmiddel kan in dat geval uitkomst bieden.

Minder voorkomende oorzaken zijn:

 • Een ontsteking of infectie van de baarmoedermond (geen soa)
 • Een soa, zoals chlamydia, gonorroe of herpes.
 • Poliepen op de verbinding tussen de vagina en de baarmoeder. Deze zijn meestal onschuldig en kunnen door een arts worden weggehaald.
 • Onrustige cellen op de baarmoedermond of -hals. Dit komt echter zelden voor bij menstruerende vrouwen.

contactbloeding

Wanneer moet ik de arts raadplegen?

De meeste oorzaken zijn dus onschuldig. Toch kan langdurig aanhouden van een bloeding na de seks wijzen op een serieus probleem. Het beste is om een afspraak te maken met je huisarts, die jou vervolgens doorverwijst naar een specialist. Wanneer kan je dan het beste de dokter bellen?

 • Als het bloeden na de seks langdurig en vaker voorkomt
 • Wanneer diepe penetratie ook pijn doet

De arts kan met een uitstrijkje verschillende tests doen om te onderzoeken wat de oorzaak is van de bloeding na de seks. Daarnaast kan de arts ook een colposcopie uitvoeren. Hierbij gaat hij/zij met een speciale microscoop inwendig de baarmoedermond bekijken.

Wist je dat… de baarmoedermond makkelijker kan gaan bloeden tijdens de zwangerschap? Een vaginale bloeding na de seks is dan niets om je zorgen over te maken.

Het stopt soms vanzelf

Bij meer dan de helft van de vrouwen, waarbij een bloeding na de seks niet te verklaren was, stopte het bloeden vanzelf weer binnen twee jaar.

Hoe kan ik zelf een vaginale bloeding na de seks voorkomen?

Frictie tijdens de penetratie kan versoepeld worden met het gebruik van een glijmiddel. Ook kan het handig zijn om wat langer te wachten met seks, nadat je ongesteld bent geweest. Zeker als je in de gaten krijgt dat de bloeding vooral optreedt vlak na de menstruatie.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

 1. Talitha,

  Ik bloede opeens na het gebruik van de luv Egg (vibrerend eitje) ben niet ongesteld en moet ook niet ongesteld worden .. is het vergelijkbaar met het verhaal hierboven? Ik heb het nooit eerder gehad. Was wel de eerste keer dat ik gebruik maakte van zo’n eitje..

  Groetjes angel

  1. Hoi Angel,

   Het kan zeker iets onschuldigs zijn als een contactbloeding. Ook kan een klein wondje zijn ontstaan, door wrijving tussen het eitje en de vaginawand.
   In dat geval niets om je zorgen om te maken. Eventueel kan je bij een volgend gebruik van het eitje gebruik maken van glijmiddel om de wrijving te versoepelen.
   Mocht de bloeding aanhouden of vaker optreden (ook buiten het gebruik van het eitje), raadpleeg dan je huisarts 🙂

   Groet,
   Talitha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, sinds kort heb ik een vriend en we hebben seks. We gebruiken alleen condooms, maar als ik rond en tijdens mijn menstruatie zit, doen we het zonder. Ik dacht namelijk dat dat wel kon. Nu heb ik gehoord dat je toch zwanger kan worden als…
10.200 keer bekeken