Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Seksuoloog Talitha

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #6

24 februari 2024,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #6.

De vragen in dit blogartikel

Q&A verzamelblog #6

1. Ik heb moeite met klaarkomen tijdens seks met mijn vriendin. Penetratie is lastig omdat ik vrij groot ben en zij is strak. Orale seks geeft mij niet genoeg stimulatie. Wat nu?

– Joris, 29 jaar

De zoektocht naar hoe je samen met je partner een fijn seksleven kan hebben, kan voor sommige stelletjes het nodige experimenteren, tijd en ervaring vergen. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te gelden. Seks maak je uiteindelijk samen, dus ga er eens samen goed voor zitten om uit te vogelen wat voor jullie wel en niet werkt. Varieer met verschillende seksstandjes: bij sommige standjes zal de penetratie wat minder diep en eventueel pijnlijk zijn dan bij andere. Ook voor jouw vriendin geldt: wat heeft zij nodig om wat meer te kunnen ontspannen, zodat ze wat minder strak voelt? De strakheid van de vagina heeft vaak te maken met de mate van spanning die op de bekkenbodemspieren staat. Ze kan oefeningen doen om meer bewust te worden van die spanning. Een uitgebreid voorspel voor haar kan ook betekenen dat ze meer opgewonden en meer ontspannen raakt, waardoor penetratie wellicht wat soepeler gaat.

Extra tip! Experimenteer met andere soorten stimulaties. Denk hierbij aan het stimuleren van de prostaat, perineum, balzak of andere gevoelige plekken.

2. Ik zou graag eens anale seks hebben. Waar moet ik op letten of hoe moet ik me daar op voorbereiden?

– Steffie, 43 jaar

Om te beginnen met anale seks geldt eigenlijk op de eerste plaats de gouden regel: een goede voorbereiding is essentieel. Dat houdt in dat je goed voor jezelf weet wat je zou willen ontdekken met anale seks, hoe je dat wil gaan proberen en dat je dit ook goed kan bespreken met je (bed)partner. Waar het voorspel bij vaginale penetratie bedoeld is om de vrouw goed op te warmen, opgewonden te maken en daardoor klaar te maken voor penetratie, zal dat bij anale seks iets anders zijn. In tegenstelling tot de vagina maakt de anus van nature géén vocht aan om wrijving en penetratie soepel te laten verlopen. Ook zal je reflexmatig geneigd zijn om bij aanraking van de anus de kringspier aan te spannen. Iets inbrengen gaat dan niet, moeilijk of verloopt pijnlijk.

Tip! Leg een minivibrator tegen de kringspier aan. De trillingen van het speeltje helpen je de kringspier te laten ontspannen waardoor er meer opening ontstaat.

Ontspanning en zelf voldoende vocht toevoegen is dus echt van belang. Het gebruik van (anaal) glijmiddel is ideaal om het down there comfortabel te maken. Begin eerst voorzichtig wat te verkennen met een vinger, waarbij je wat glijmiddel op de vinger aanbrengt. Ontdek wat aanraking van de anus doet: hoe reageert je lichaam hierop? Wrijf er wat over, leg de vinger tegen de opening aan en voel hoe het is om voorzichtig de vinger in te brengen. Ga nooit verder als het stroef, moeilijk of pijnlijk wordt. Laat je partner langzaam en stapje voor stapje de anus verkennen met een vinger of eventueel mond of tong. Hoe meer je gaat ontspannen, hoe meer opening ontstaat. 

Breng pas bij voldoende ontspanning meer dikte in, bijvoorbeeld een tweede of derde vinger of een smal speeltjeBlijf waar nodig glijmiddel aanvullen. Pas wanneer je voldoende opgewonden en ontspannen bent kan je voorzichtig proberen een penis in te laten brengen. Verken het stukje voor stukje, en ontdek hoe diep het lukt. Neem hiervoor de tijd en probeer samen uit wat werkt qua diepte, tempo en standjes. Blijven communiceren is hierbij key! Doet het pijn? Stop dan direct.

3. Ik heb een peniskooi met ijzeren ring waar de ballen doorheen moeten aangeschaft. Is dat wel veilig om te gebruiken?

– Sander, 36 jaar

Peniskooien zijn inderdaad voorzien van een ring die tot aan de basis van de penis, achter de balzak, wordt geplaatst. Zo’n bevestigingsring kan je het best als eerst aanbrengen met behulp van wat glijmiddel. Let ook goed op de diameter van de ring: deze is in verschillende maten te verkrijgen. Na het plaatsen van de bevestigingsring kan je de peniskooi omdoen en op slot zetten. In principe is het veilig om een peniskooi voor langere tijd te gebruiken, al zijn met name peniskooien van siliconen of kunststof meer geschikt om ook tijdens de nacht te dragen. Een peniskooi van metaal is geschikt voor langdurig gebruik, omdat het materiaal langer meegaat. Ga je de kooi regelmatig gebruiken? Dan adviseer ik je wel om wegens hygiënische redenen de kooi één keer per week schoon te maken met milde zeep en lauw water of een toycleaner.

4. Al snel ontdekte ik dat ik door wrijven over de hoek van een tafel tot een orgasme kom. In relaties kom ik nooit tot een orgasme. Mijn man stelde voor speeltjes te gebruiken, maar tot nu toe weinig succes. Eenmaal lukte het toen ik met de vibrator over mijn clitoris ging wrijven. Heb je tips voor mij?

– Martine, 43 jaar

Hoe je het beste kan genieten van seksuele stimulatie, verschilt werkelijk per persoon. Zeker voor vrouwen kan er veel variatie in zitten: de één houdt van vaginale stimulatie, de ander heeft een duidelijke voorkeur voor het prikkelen van de clitoris. De clitoris zelf is een van de meest gevoelige vrouwelijke spots. Zo gevoelig, dat stimulatie ervan kan leiden tot overstimulatie, waardoor aanraking of wrijving op den duur gevoelloos of pijnlijk kan worden. Iedere vrouw zal dus zelf moeten uitvogelen hoe haar holy grail het fijnst aangeraakt kan worden. Voor jou is wrijving dé manier. Dit heb je al jong ontdekt en als het ware ingebed in jouw ‘seksuele systeem’. Je brein heeft het zo dus opgeslagen: dit is voor jou
de manier waarop jij je hoogtepunt kan bereiken. Andere manieren van stimulatie kent jouw systeem
niet en zullen daarom minder ‘belonend’ voor je werken. Daar is helemaal niets mis mee.

”De clitoris is een van de meest gevoelige vrouwelijke spots. Stimulatie ervan kan leiden tot overstimulatie, waardoor aanraking of wrijving gevoelloos of pijnlijk kan worden. Iedere vrouw zal zelf moeten uitvogelen hoe haar holy grail het fijnst aangeraakt kan worden.”

Je zult op jouw manier dus moeten ontdekken hoe je deze vorm van stimulatie kan integreren in je seksleven. Het kan zijn dat een vibrator niet het juiste speeltje voor je is. Trillingen geven immers een andere sensatie dan enkel wrijving. Probeer eens een oplegvibrator (eventueel zonder de trillingen aan te zetten) en experimenteer met verschillende manieren van wrijving. Een vingerspeeltje met een geribbelde structuur kan misschien ook wel wat voor je zijn. Soms kost het tijd om je lichaam echt goed te leren kennen, dus houd moed!

5. Als ik seks heb, kan mijn voorhuid niet helemaal over mijn eikel heen, wat pijnlijk is. Wat kan ik doen om weer te genieten van seks?

– Arnaud, 52 jaar

Als je merkt dat de voorhuid niet of moeilijk over de eikel van je penis kan schuiven, duidt dit op een vernauwde voorhuid. Je kunt de voorhuid zelf wat oprekken door regelmatig met masturbatie de voorhuid voorzichtig wat naar achteren te trekken. Werkt dit voor jou onvoldoende, dan adviseer ik om contact op te nemen met je huisarts. Eventueel kan een (gedeeltelijke) besnijdenis jou helpen zodat stimulatie van de eikel en penis soepel gaat verlopen en je weer kan genieten van seks.

6. Mijn vrouw heeft wegens anale fistels twee setons gekregen. Kunnen we nu nog anale seks hebben?

– Wannes, 54 jaar

Gezien de plaatsing van de setons lijkt het mij verstandig om het gebied van de anus gedurende het dragen van de setons enige rust te geven. Anale penetratie kan mogelijk irritatie veroorzaken, terwijl de setons juist bedoeld zijn om de wondjes en ontstekingen in de anus te laten herstellen. Als jullie hier twijfels over hebben, raad ik jullie aan om dit te allen tijde met de behandelend arts te bespreken. Hij of zij heeft meer zicht op hoe de fistels bij je vrouw eruit zien, hoe de setons zijn geplaatst en in hoeverre stimulatie van dat gebied veilig is.

7. Ik heb eigenlijk nog nooit bovenop kunnen zitten tijdens de seks. Ik krijg dan enorme kramp in mijn heupen. Wat kan ik doen zodat mijn vriend en ik toch kunnen genieten van standjes als de cowgirl?

– Daniek, 37 jaar

Om samen te genieten van seksstandjes zullen jullie samen moeten experimenteren met wat, en hoe,
iets voor jullie werkt. Als je zelf bovenop zit en merkt dat de verkramping in je heupen komt, kun je proberen te spelen met de wijdte waarmee je jouw knieën en benen hebt geplaatst. Misschien moet je wat hoger op je knieën zitten, of juist wat lager. Misschien helpt het om hier wat beweging in te houden, bijvoorbeeld door draaibewegingen te maken, om de heupen wat soepeler te houden. Ook kunnen jullie ontdekken of andere standjes waarbij je bovenop zit of ligt voor jullie meer werken. Denk hierbij aan de reverse cowgirl, reverse missionary, de Italiaanse kroonluchter of de lapdance.

8. Ik kan geen erectie krijgen i.v.m. diabetes. Weet je een manier dat ik toch met een slappe penis kan penetreren?

– Carel, 66 jaar

Als je met je partner toch graag wil genieten van penetratie, terwijl je penis niet of slechts voor een deel stijf is, kan je gebruik maken van een penissleeve of een holle voorbindpenisEen sleeve is een omhulsel dat je om de penis kan schuiven om de penis wat te laten verlengen of te verdikken. Het kan ook helpen om te blijven genieten van penetratie bij verslapping van de erectie. Sommige sleeves zijn voorzien van een stimulerende binnenkant of hebben een trilfunctie. Dan kan naast je vrouw ook jij fijn genieten van de seks.

Extra tip! Gebruik een holle voorbindpenis die je door middel van een harnas ombindt, om zo je vrouw en eventueel als extraatje ook jezelf te plezieren.

9. Onlangs weer seksueel contact opgedaan, waarbij ik bloedverlies had. Wat zou dit kunnen zijn en wat kan helpen om dit tegen te gaan?

– Rosalie, 66 jaar

Vrouwen op wat latere leeftijd die de overgang en hun menopauze al zijn gepasseerd, kunnen doorgaans last hebben van vaginale droogte en vaginale atrofie. Dat betekent dat de vaginale huid een stuk dunner en brozer is geworden. Penetratie waarbij onvoldoende vaginaal vocht is en de vaginale wand tevens erg dun en kwetsbaar is, kan leiden tot interne wondjes en dus bloedverlies tijdens of na de seks. Probeer daarom pas over te gaan op penetratie indien je voldoende vochtig bent. Maak lekker gebruik van een ruim voorspel en voeg indien nodig wat glijmiddel toe om het vochtig te krijgen. Ga niet door als het stroef of pijnlijk wordt, maar maak dan weer gebruik van andere vormen van stimulatie, zoals orale seks, om opgewonden te blijven. Wellicht lukt de penetratie daarna weer. Blijf eventueel extra glijmiddel toevoegen.

10. Wat kan ik allemaal gebruiken om mijn prostaat te stimuleren?

– Peter, 51 jaar

De prostaat is een van de meest gevoelige erogene plekjes bij de man en voor veel mannen een (nog)
onbekend terrein. Toch zijn er een hele hoop heren – ongeacht geaardheid – die nieuwsgierig zijn naar prostaatstimulatie en benieuwd zijn hoe ze dit het beste kunnen doen. Omdat de prostaat in een gebied ligt vol zenuwuiteinden die onder andere de erectie en het orgasme reguleren, kan het prikkelen van deze spot een man tot een intens orgasme leiden.

“Een prostaatstimulator heeft een speciaal ontwerp zodat het voor jou makkelijk wordt om de prostaat te bereiken en te verwennen.”

Om dit spannende plekje te vinden en te stimuleren, kan je het beste op je rug gaan liggen met opgetrokken knieën. De prostaat ligt op zo’n enkele centimeters diepte via de anus, aan de buikzijde. Je kunt daarom het best een prostaatspeeltje gebruiken om dit plekje te bereiken. Een prostaatstimulator heeft een speciaal ontwerp zodat het voor jou makkelijk wordt om de prostaat te bereiken en te verwennen. Naast prostaatdildo’s zijn er ook vibrerende prostaatstimulators te verkrijgen, in diverse soorten, maten en materialen.

11. Mijn vriend kan niet lekker tongzoenen. Hoe kan ik hem dat aanleren?

– Coraline, 19 jaar

Fijn zoenen met je liefje is net als samen dansen, waarbij één van de twee de leiding neemt. Probeer dus wat te sturen met snelheid, tonggebruik en de manier waarop je je mond beweegt. Geef niet zomaar aan dat je niet tevreden bent over zijn zoenkunsten, maar probeer in plaats daarvan aan te geven wat je wél lekker vindt. Vertel hem bijvoorbeeld dat je het heerlijk vindt als hij langzaam zijn tong wat beweegt in jouw mond, of juist als hij wat meer tempo geeft. Experimenteer met hapjes, pauzes nemen, subtiel bijten en plaats waar nodig jouw en zijn handen op plekken waar jij dat fijn vindt. Uiteindelijk zullen jullie samen vast een prachtige dans dansen. Oefening baart kunst!

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend Q&A-artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.
Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, lange tijd was ik vrijgezel en maakte ik veel gebruik van mijn luchtdrukstimulator. Op die manier kwam ik makkelijk aan mijn trekken. Sinds kort heb ik een vriendje en ik merk dat het in de slaapkamer erg stroef gaat. Het lukt me niet …
2.683 keer bekeken