Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Kan ik squirten door clitorisstimulatie?”

8 april 2023,

geschreven door

Beste Talitha, Ik heb een vraag over het squirten. Als ik masturbeer doe ik het enkel clitoraal, via penetratie kan ik niet klaarkomen. Toch komt er enorm veel vocht vrij als ik klaarkom tijdens clitorisstimulatie, echt een hele plas soms… Het ruikt niet naar urine en heb ook niet zozeer het gevoel dat ik moet ´plassen´ zoals ik soms lees. Ik lees ook dat de g-spot gestimuleerd moet worden om te kunnen squirten, dit doe ik echter niet. Ik stimuleer enkel de clitoris. Weet jij hoe dit kan? Kan ik daadwerkelijk squirten door clitorisstimulatie?

– Lieke, 24 jaar

Beste Lieke,

Squirten is zo’n specifiek seksueel verschijnsel waar nog veel onduidelijkheid over bestaat. Sommige vrouwen kunnen het met gemak en genieten hiervan, anderen hebben het nog nooit ondervonden. Vaak wordt squirten inderdaad in verband gebracht met g-spot stimulatie, maar ook hierbij geldt: het verschilt per vrouw of en hoe ze kunnen squirten. Voordat ik hier dieper induik, licht ik graag toe wat squirten eigenlijk is.

Wat is squirten?

Squirten is het waarbij vocht via de plasbuis vrijkomt tijdens de seksuele opwinding of orgasme bij vrouwen. Het wordt ook wel de vrouwelijke ejaculatie genoemd. Lange tijd is onderzoek gedaan naar wat squirten, specifiek het ‘squirtvocht’ inhoudt en waardoor het ontstaat. Nog steeds zijn er veel vragen rondom dit fenomeen, maar over het algemeen wordt gedacht dat squirtvocht voor een groot deel vocht is dat afkomstig is uit de blaas. Squirten is echter niet hetzelfde als gewoon ‘plassen’. Zo lijkt naast urine ook vocht vrij te komen uit de para-urethrale kliertjes, ook wel de klieren van Skene genoemd.

Wist je dat… in squirtvocht vaak PSA (Prostaat Specifiek Antigeen) wordt gevonden? Dit is normaal gesproken vocht dat aanwezig is in de mannelijke prostaat. Gedacht wordt dat het ook uitgescheiden wordt door de klieren van Skene.

Waar bestaat het squirtvocht precies uit?

Nog altijd bestaat de discussie wat squirtvocht precies inhoudt. Is het gewoon urine of niet? Het lijkt erop dat het (sterk verdunde) urine is, aangevuld met vocht afkomstig uit de klieren van Skene, vaginaal opwindingsvocht en mogelijk wat slijm afkomstig uit de baarmoeder. Doorgaans is de substantie geurloos en wat melkachtig, maar dit kan ook per vrouw verschillen, evenals de hoeveelheid vocht dat vrijkomt.

Squirten of urine-incontinentie

In sommige gevallen is er echter geen sprake van squirten, maar daadwerkelijk een verlies van wat urine bij seksuele stimulatie. Dit komt doordat bij seksuele opwinding de geslachtsdelen, alsook het interne gedeelte van de clitoris aanzwellen, waardoor er meer druk op onder andere de blaas komt. Hierdoor kan het gevoel te moeten plassen ontstaan en kunnen vrouwen daadwerkelijk wat urine verliezen. De grens tussen louter urineren en squirten kan dus heel nauw zijn. Het verschil is echter dat squirtvocht daadwerkelijk diverse stoffen bevat die niet in urine voorkomen wanneer je gaat plassen.

Hoe kan ik squirten?

De belangrijkste reden waarom je kan squirten is eigenlijk al genoemd: door seksuele opwinding neemt de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen toe, waardoor deze gaan zwellen. Onder andere je schaamlippen zwellen, maar ook de clitoris. En die clitoris is feitelijk veel meer dan alleen dat zichtbare ‘knopje’. De clitoris heeft een groot intern gedeelte, met twee uitlopers. Hoe meer je opgewonden raakt, hoe meer de clitoris gaat aanzwellen. Dit kan een druk op de blaas veroorzaken. G-spot stimulatie wordt wat gerichter genoemd, doordat de G-spot ter hoogte van de blaas ligt. Maar gedacht wordt dat G-spot stimulatie indirect overeenkomt met interne ‘clitorisstimulatie’.

“Het lijkt erop dat squirtvocht (sterk verdunde) urine is, aangevuld met vocht afkomstig uit de klieren van Skene, vaginaal opwindingsvocht en mogelijk wat slijm afkomstig uit de baarmoeder.”

Naast een verhoogde druk op de blaas door de zwelling van je geslachtsdelen, zorgt de verhoogde bloedtoevoer ook voor een enorme doorbloeding van de vaginale wand. Ook hier zien we een druk op de slijmvliezen ontstaan, met een soort zweetreactie als gevolg. Het resulteert in het welbekende vochtig worden van de vagina en het vrijkomen van vaginaal opwindingsvocht. Tegelijkertijd worden de klieren van Skene en Bartholin gestimuleerd om meer vocht uit te scheiden.

Vrouwelijke ejaculatie door clitorisstimulatie

Hoewel squirten dus vaak in één adem genoemd wordt met G-spotstimulatie, is het ook zeker mogelijk een vrouwelijke ejaculatie te krijgen door enkel clitorisstimulatie. De vraag is dan wel: is het écht squirten of mogelijk wat urineverlies door de druk op de blaas? Of misschien wel allebei? Wat het ook is, of je nou wel of niet een vrouwelijk spuitend orgasme ervaart, het gaat er in de kern uiteindelijk altijd om dat je geniet.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Seksspeeltjes zijn allang geen taboe meer. De tijd dat je ervoor naar een schimmige seksshop moest gaan, is gelukkig voorbij. Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten, kleuren en modellen. De één nog mooier en eleganter dan de ander. Steeds meer mensen ontdekken dan ook dat…
459 keer bekeken