Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Ik heb een kleine piemel. Wat nu?”

9 oktober 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik maak mij behoorlijk zorgen over de grootte van mijn penis. Ik heb namelijk een kleine piemel en daar schaam ik mij heel erg voor. Ik heb wel seksuele contacten, maar voel mij nooit zeker over de seks die ik dan heb. Wat kan ik doen?

– Michel, 21 jaar

Beste Michel,

De penislengte is voor veel mannen een belangrijk dingetje. Het hebben van een ‘grote’ penis zou bijvoorbeeld meer ‘mannelijk’ zijn. Bovendien denken velen dat vrouwen het aantrekkelijker vinden als hij groot geschapen is. De lengte van de piemel draagt dus voor veel mannen bij aan hun zelfbeeld.

De gemiddelde penislengte

De grootte van de penis is echter niet zo belangrijk als de meeste mannen denken. De gemiddelde penislengte wordt zelfs vaak overschat! Wat zijn dan de Nederlandse gemiddelden?

 • Penis in slappe toestand: lengte tussen de 6,5 en 11,5 cm.
 • Stijve piemel: gemiddeld 14,8 cm, met een normale variatie tussen de 10,5 en 16 cm.

Een penis die langer dan 16 cm is, is dus al bovengemiddeld groot. De meeste mannen zullen niet aan deze lengte komen. Toch wordt dat wel gedacht, waardoor veel mannen zich onzeker gaan voelen over de lengte. Dat is dus in de meeste gevallen absoluut niet nodig.

Wist je dat… de penislengte helemaal niets zegt over jouw bedprestaties?

Klein of groot geschapen: hoe denken vrouwen daar over?

De meeste vrouwen hechten ook veel minder waarde aan de grootte van de penis. Zij vinden een verzorgd uiterlijk en intimiteit belangrijker. Wel kan de grootte van de penis invloed hebben op hoe seks wordt ervaren. Een bovengemiddeld grote penis drukt meer op de vaginale wanden, waardoor de seks als gevoeliger wordt ervaren.

Feit! 85% van de vrouwen is tevreden over de penisgrootte van hun partner.

De diepte van de vagina

Dat betekent niet direct: ‘hoe groter, hoe beter‘. De maximale diepte van de vagina speelt namelijk ook een belangrijke rol. In normale toestand is deze 7 à 8 centimeter. Als een vrouw opgewonden is, gaat de baarmoeder kantelen, waardoor de vagina dieper wordt. Een penis dat bovengemiddeld groot is, zou mogelijk niet volledig in de vagina kunnen tijdens de seks, doordat deze daarvoor niet diep genoeg is. Indien een man groot geschapen is, kan dat zelfs leiden tot pijn bij het vrijen.

Wanneer spreek je van een kleine piemel?

‘Lengte doet er niet toe’. Deze uitspraak is deels waar. In zeldzame gevallen is er namelijk sprake van een micropenis.

Wat is een micropenis?

In het geval van een volgroeide man, spreken we van een kleine penis als deze in stijve toestand tussen de 5 en 10 centimeter is. Als een stijve penis hier onder zit, is er sprake van een micropenis. Vaak wordt dit al vlak na de geboorte gediagnosticeerd en behandeld. Het hebben van een micropenis komt op volwassen leeftijd dan ook zeer weinig voor: slechts 0,6% van de mannen hebben een micropenis.

Feit: Slechts 0,6% van alle volwassen mannen voldoet aan de diagnose ‘micropenis‘.

Een bevredigend seksleven met een ‘kleine’ piemel

Een kleine piemel hebben betekent niet dat jouw seksleven daaronder hoeft te leiden. Sterker nog, jouw penislengte zegt helemaal niets over je bedprestaties. Er zijn verschillende mogelijkheden om een bevredigend seksleven te hebben, ook als je klein geschapen bent.

 • Seks kan ook geweldig zijn zonder penetratie. Alternatieven: orale seks, elkaar bevredigen met de handen of met een seksspeeltje, een erotische massage of tantra seks.
 • Je kan met anale seks experimenteren. Voor zowel jou als voor je partner biedt dit voldoende stimulatie.

Tip! Indien er sprake is van overgewicht, kan het helpen om af te vallen. In sommige gevallen zal dit invloed hebben op de stand (en daarmee de lengte) van de penis.

Het gebruik van een seksspeeltje

Seksspeeltjes kunnen van zeer toegevoegde waarde zijn in ieders seksleven. Er zijn ook speeltjes die zich uitstekend lenen voor seks in het geval van een ondergemiddelde penislengte.

 • Penissleeve. Met dit hulpmiddel kan de penis verlengd en verdikt worden. In het geval van een kleine penis, is het het beste om een sleeve te kiezen die de hele penis bedekt.
 • Holle voorbindpenis. Dit werkt net als een penissleeve verlengend en verdikkend. Met een harnas kan de penis worden voorgebonden.
 • Duo-vibrator. Dit speeltje kan deels vaginaal worden ingebracht, terwijl een uitwendig gedeelte de clitoris stimuleert. De man kan haar tegelijkertijd penetreren, zodat beide partners gestimuleerd worden door het vibrerende speeltje. Bekend en populair zijn de koppeltoys van We-vibe.

De beste seksstandjes

Met een ondergemiddelde penislengte is het zeer goed mogelijk om te genieten van penetrerende seks. Je kan het beste kiezen voor seksstandjes die zorgen voor diepe penetratie:

 • De klassieke missionaris positie. Voor extra diepte kan zij haar benen op zijn schouders leggen.
 • Doggy style, alsook de variaties op dit standje, waarbij de vrouw plat op haar buik ligt.
 • (Reverse) cowgirl, oftewel: de vrouw bovenop
 • Lepeltje-lepeltje

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

19 reacties

 1. Ik zoek een masturbatie speeltje voor mijn micropenis. Stijf 5-6 cm. En vrij dun.
  Alles wat ik tot nu toe probeerde werkte voor mij niet goed. Soms wat het te wijd, zodat ik geen contact had. En ook kwam ik niet met mijn eikel bij het lekkere gedeelte, waar de nopjes zitten of waar de vibratie zit.

 2. Hoi met Mike ik kreeg te horen dat kleine pik heb zo klein dat me vriendin meet lat vroeg slap net 3 cm stijve 8 tot 11 cm ze begon lachen zij moet ik dat pijpen voel me vernederd

 3. Ok als het niet uitmaakt dan vraag ik me toch eens af waarom zijn dan de meeste dildo’s voor vrouwen dan zo groot

  1. Ten eerste zijn sex toys verkrijgbaar in allerlei maten en het idee dat vrouwen alleen grote toys willen en kopen is een fabel. Sommige vrouwen hebben inderdaad liever grote toys, sommige juist kleine toys, sommigen hebben het liefst toys vab gemiddeld formaat, en veel vrouwen hebben juist graag toys van verschillende afmetingen. Als je toys hebt van verschillende afmetingen, dan kun je die gebruiken voor verschillende doeleinden en voor verschillende technieken en posities en voor het stimuleren van verschillende punten. Om verschillende genotspunten makkelijk te kunnen bereiken met masturbatie heb je vaak verschillende toys nodig met verschillende formaten en krommingen. Daarbij moet de toy ook genoeg ruimte hebben om het goed vast te kunnen houden en gebruiken, dus daarom kan wat extra lengte ook handig zijn, ook wanneer je die extra lengte dus niet intern gebruikt maar het gebruikt als een soort van handvat. Daarnaast kopen vrouwen ook wel grotere toys om wat te experimenteren en ervaren hoe iets is. En een grotere of dikkere toy kan tijdens het masturberen ook zorgen voor wat extra’s omdat je dat extra soms gewoon nodig kan hebben omdat masturbatie een gedeelte van de spanning mist die je wel hebt wanneer je sex hebt met een ander persoon. Een grotere toy kan ok zijn tijdens masturbatie omdat je dan zelf de controle er over hebt terwijl je misschien niet een penis van hetzelfde formaat prettig zou vinden.

   Kortom, de meeste vrouwen willen niet perse of juist niet een grote penis bij hun sexuelr partner, maar als hun partner wel een grote penis heeft is dat ook geen probleem.

   Een grote penis is goed!
   Een gemiddelde penis is goed!
   Een kleine penis is goed!
   Een micro penis is goed!

   Alle formaten hebben voordelen en nadelen. Een grote penis kan er voor zorgen dat er extra veel voorbereiding/voorspel nodig is en dat sommige strandjes te pijnlijk zijn, als de vrouw een vagina is die kleiner is in verhouding met de lengte van de penis. Als de omvang van de penis te groot is (de dikte dus) kan dat pijn geven bij het inbrengen van de penis. En het is lastiger om een grote penis te deep-throaten. Ook anale sex kan extra pijnlijk zijn of onhaalbaar. Maar al de vrouw een size-queen is (een vrouw die het liefst alleen sex heeft met een grote penis) dan kan ze er wel extra plezier aan hebben en meer stimulatie ervaren.

   Bij een te kleine penis of een micro penis kan het zijn dat de vrouw minder of weinig voelt van de penetratie of dat sommige standjes niet haalbaar zijn omdat de penis er dan uitfloept. Maar een kleine penis of micro penis is veel makkelijker om te deep throaten. En anale sex is ook ideaal met dit formaat, voor beide de man en de ontvangen.

   Een gemiddeld formaat heeft minder snel het probleem te groot te zijn en ook minder snel het probleem om er uit te floepen. Maar geeft niet voor iedereen genoeg stimulatie.

   Op ieder potje past een dekseltje en dat is ook zo bij sex. Voorkeur van formaat verschilt per persoon en de meeste vrouwen kunnen goed uit de voeten met verschillende formaten.

   Wat belangrijk is bij sex is dus niet perse het formaat van de geslachtsdelen (al kan het in sommige gevallen dus geen goede match zijn) maar eerder techniek en kennis van beide partners. Zorg ervoor dat je goed leert hoe te masseren, strelen, vingeren, aftrekken, pijpen, beffen en verschillende strandjes en wat daarbij gestimuleerd word.

   En gebruik daarbij goed glijmiddel, massageproducten,toys en die het veilig!!! Er bestaan goede condooms voor alle penis maten!!! Voor de gemiddelde maat kun je gewoon in de drogist condooms kopen. Voor een kleine-, micro-,grotere of extra grote penis zul je waarschijnlijk condooms moeten bestellen via internet. Google hoe je de omtrek en lengte van de penis berekend en check dan de maattabel van het merk waarvan je condooms wil kopen en ook algemene condoom maat tabellen. Het belangrijkste hierbij is de omtrek van de penis. Er zijn speciale condooms te koop voor een micro penis en ook voor grotere en extra grote. De gemiddelde condoommaat is meestal 50 of 52. Voor een kleine penis of micro penis is de maat kleiner. Voor een grotere penis is de maat groter. De allergrootste maat die je wereldwijd kunt krijgen is maar 69. Die past zelfs de allergrootste het condoom past dan niet altijd over de gehele lengte van de penis maar wel voor een groot deel en het blijft goed zitten door de juiste dikte.

   Als je vegan bent of allergisch bent voor koemelkeiwit dan kun je trouwens niet gewone condooms gebruiken want daar zit melkeiwit in. Je zult dan vegan condooms moeten kopen.

   Als je allergisch bent voor latex, dan kun je latex vrije condooms kopen.

 4. Ik heb een gemiddelde lengte van 14 cm in erectie. Ik vraag mij wel af of mijn omtrek abnormaal is mijn omtrek is 11-11,6 in opgewonden toestand. Moet ik me zorgen maken?

  1. Hoi Joli.

   Geen reden om je zorgen te maken hoor. Onlangs hebben we nog een blog gepubliceerd over de omtrek van de penis. Met omtrek van 11 centimeter in opgewonden toestand zit je precies op de gemiddelde omtrek. Ook als je daaronder zou zitten, is dit nog steeds geen reden om je zorgen te maken. Een gemiddelde is iets anders dan wat normaal is. 🙂

 5. Beste Talitha,ik ben een man van 76 en heb altijd van sex genoten,maar sinds een halves jaar spuit ik niet meer,alles is normaal,gevoel aandrang en de wil om klaar te komen,het is er alleen het spuiten is er niet meer,maar na de tijd vloeit er wel veel vocht uit,wat is er verkeerd?Sinds een paar maanden ben ben ik weer alleen en dan speel ik met me zelf en zo ben ik er achter gekomen, vind wel jammer,wat kan de oorzaak zijn? groetjes holger.

  1. Dag Holger,

   Mannen op wat oudere leeftijd kunnen inderdaad te maken krijgen met veranderingen op seksueel vlak. De hoeveelheid ejaculaat dat bij een zaadlozing vrijkomt, kan in de loop der jaren minder worden. Ook het orgasme zelf kan minder krachtig aanvoelen. Het ontbreken van een zaadlozing op moment van klaarkomen, kan duiden op een ‘droog orgasme’. Normaal gesproken sluit de blaas af tijdens de ejaculatie, waardoor het sperma zijn weg naar buiten vindt. Soms kan het sluitingsmechanisme niet meer naar behoren werken, waardoor het ejaculaat in de blaas schiet. De zaadlozing kan dan op een later moment, bijvoorbeeld tijdens het urineren, naar buiten komen. De oorzaak van een droog orgasme kan verschillend zijn, zoals medicatiegebruik, stress of aandoeningen van de prostaat. Soms is het van tijdelijke aard. Ik adviseer je om contact op te nemen met je arts, hij of zij kan meer uitsluitsel geven hierover (of indien nodig doorverwijzen naar een uroloog).

 6. Ik heb een lengte van 14 cm. Maar ben nog steeds ontevreden. Ik raak in bepaalde posities ook haar baarmoeder zoals haar benen optillen tijdens missionaire positie of doggy style. Ik weet echt niet hoe ik me moet voelen. Zeker nu ik weet dat haar vorige vriend groter was geschapen, maar geen sex gehad..

  1. Dag Peter,

   Iedere penis is uniek qua vorm, lengte en dikte. Probeer je dus niet te vergelijken met de penis van haar vorige vriend. Het belangrijkste is dat jij je zeker genoeg voelt over jouw penis. Als je merkt dat jouw penis in sommige posities haar baarmoederhals aanraakt, kan het wellicht helpen om te bedenken dat een langere penis voor je partner pijnlijk kan zijn.

 7. Ik ben inmiddels 23 jaar en ik ben altijd al zo extreem onzeker geweest over mijn lengte dat ik niet met vrouwen durf te praten ik ben gewoon bang dat als er iets gebeurd ze me enkel zullen uitlachen maar deze post geeft me wel iets of wat hoop denk ik

 8. “De maximale diepte van de vagina speelt namelijk ook een belangrijke rol. In normale toestand is deze 7 à 8 centimeter. Als een vrouw opgewonden is, rekt dit een paar centimeters extra op“, herken ik niet want mijn 18 cm gaat erin totaan de ballen. En dit tot groot genoegen van de partner.
  In mijn eerste relatie ging dit niet en want raakte ik, denk ik, de baarmoedermond.
  Met als gevolg ”niet zo diep, want dat doet pijn”. Kan het zo zijn dat er ook bij vrouwen sprake is van variabele vagina lengtes? Zoja, hoe jammerlijk is dan de gelukkig afnemende cultus van het ideaalbeeld; “als maagd het huwelijk in?” Je zult maar ‘levenslang’ een mis-fit hebben. De mijne duurde > 25 jaar, helaas.

  1. Dag Cornelis,
   Ja, de vagina diepte kan per vrouw verschillen. De diepte kan bij sommige vrouwen in opgewonden toestand vrijwel verdubbelen, maar dit geldt niet voor iedere vrouw.

 9. Klagen over een te kleine penis heeft geen zin. Je moet tevreden zijn met wat je hebt. Vrouwen maar ook mannen zeggen al snel “ die heeft een kleine “ het gaat dan niet om de sex maar het zien, de aanblik dus. Ik heb last dat na het sporten mijn penis zich terugtrekt naar een klein formaat, dit gebeurd ook in de sauna en na het zwemmen. Dit is ook de reden dat ik de sauna niet meer bezoek, toch een vorm van schaamte ? Thuis heb ik er geen last van, dan wel minder, s’morgens een ochtend erectie, ja niet altijd, wat aan je penis zitten doet wonderen. Maar in de sauna probeer ik dit ook maar zonder succes, hij blijft klein. Je gaat het probleem bij je zelf zoeken, vetophoping in de schaamstreek, ja heb ik, als dit weg zou zijn is de aanblik beter, hoe krijg je dit vet weg ? Je gaat middeltjes zoeken die de penis stimuleren, bestaan die ? Een erectie pil gebruiken, dat gaat wel ver voor een bezoek aan de sauna, er zijn er die het doen, van horen zeggen. Misschien zijn er wel andere trucjes ? Ja ik ben er best wel mee bezig, het geeft me ook een gevoel van schaamte en maakt me onzeker. Ik ben benieuwd hoe andere dit ervaren, hoe men hiermee omgaat. Gr. Lars

  1. Hi Lars,

   Ik ben het met je eens dat er niets mis is met een ‘kleine’ penis. Toch voel je schaamte, waardoor je de sauna gaat vermijden. Deze schaamte gaat eigenlijk tegen jouw beeld in, dat je tevreden moet zijn met wat je hebt.
   Wat maakt het dat je in de sauna meer waarde hecht aan de grootte van je penis? En hoe belangrijk is het voor je om die moeite te doen voor de sauna?

   Middeltjes gebruiken om ervoor te zorgen dat de penis in de sauna groter lijkt, raad ik af. Er bestaan hulpmiddelen om de penis wat te vergroten, maar dan zal het vooral gaan om de penis in erectie.
   Een penis in slappe toestand is niet groter te krijgen met externe middelen.

   Belangrijkste is om je fijn te voelen in en met jouw eigen lichaam. Wat heb jij nodig om je meer zelfverzekerd te voelen? En wat is voor jou haalbaar? Je hebt het bijvoorbeeld over wat vet rond de schaamstreek. Afvallen is wellicht een optie, indien dat is wat je graag zou willen en waar jij je goed bij voelt.

 10. mijn Ervaring is dat als een man niet groot geschapen. Is, hij op de gehele seks beter zijn best doet.
  Vaak beffen ze beter en langer en kunnen trucjes met hun handen en vingers, die je verbazen.
  En anale seks is nog lekkerder als een piemel niet te groot is.
  Ik vind het dan ook vaak geen enkel probleem als een man wat kleiner geschapen is dan gemiddeld, nogmaals die doen beter hun best op al het andere.

  1. Zo zie je maar weer dat een kleinere penis helemaal niet iets is om voor te schamen en juist vele voordelen heeft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn man wil heel vaak seks. Soms wel 4 keer in de week. Ook maakt hij best vaak seksuele opmerkingen. Ik denk dat 60% van wat uit zijn mond komt met seks te maken heeft. Hij grijpt daarnaast regelmatig mijn kont of borsten. Ik houd ve…
10.404 keer bekeken